Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε θέσεις μάχης για τον προϋπολογισμό της ΕΕ οι 27

Σε θέσεις μάχης για τον προϋπολογισμό της ΕΕ οι 27

Με βρετανικές προειδοποιήσεις αλλά και πολύωρη καθυστέρηση ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Οι «27» και πάλι χωρισμένοι σε τουλάχιστον δύο στρατόπεδα αναμένεται να επιδοθούν σε σκληρό πόκερ προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία. Πιθανόν δεν θα παρουσιάσει την Πέμπτη πρόταση ο Βαν Ρόμπεϊ. Χωρίς περικοπές, δεν θα υπάρξει συμφωνία, δήλωνε ο Κάμερον, δίνοντας τον τόνο χωρών του βορά που τάσσονται υπέρ των σφιχτών οικονομικών· αγωνία για την περικοπή των επιδοτήσεων από το νότο και τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Με βρετανικές προειδοποιήσεις αλλά και πολύωρη καθυστέρηση ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Οι «27» και πάλι χωρισμένοι σε τουλάχιστον δύο στρατόπεδα αναμένεται να επιδοθούν σε σκληρό πόκερ προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία.

Χωρίς περικοπές, δεν θα υπάρξει συμφωνία, δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον, δίνοντας τον τόνο χωρών του βορά που τάσσονται υπέρ των σφιχτών οικονομικών, αγωνία για την περικοπή των επιδοτήσεων από το νότο και τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Λίγο πριν αρχίσουν οι εργασίες, που μετατέθηκαν από τις 16:00 (ώρα Ελλάδας) στις 21:30, ο Κάμερον είχε συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊκαι τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο.

Στη συνέχεια συναντήθηκε με τους πρωθυπουργούς της Δανίας, της Σουηδίας και της Ολλανδίας, οι οποίοι κινούνται στη βρετανική γραμμή της λιτότητας.

Μετά την έναρξη της Συνόδου, και ενώπιον του διαφαινόμενου αδιεξόδου, ο Βαν Ρόμπεϊ μάλλον δεν θα παρουσιάσει την Πέμπτη νέα συμβιβαστική πρόταση. Αυτό μεταθέτει την ανακοίνωση για τη δεύτερη ημέρα εργαιών, την Παρασκευή, κάτι που δεν θα αυξήσει τις πιθανότητες για τελική συμφωνία.

Ως έχει η πρόταση του Βαν Ρόμπεϊ από τον περασμένο Νοέμβριο προβλέπει δαπάνες 972 δισεκατομμυρίων ευρώ για το διάστημα 2014-2020—και αυτό μετά από συμβιβαστική πρόταση μείωση 80 δισ. ευρώ.

Διπλωμάτες και αξιωματούχοι, αναφέρει το Reuters, σημειώνουν ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα μπορούσε να περικόψει άλλα 15-20 δισ. ευρώ που πιθανόν είναι ότι δεν θα ικανοποιήσουν τη Βρετανία ούτε και τις άλλες χώρες που τάσσονται κατά του ψαλιδίσματος.

Πρόκειται όμως και για διαφορά τρόπου μετρήσεων: ο Βαν Ρόμπεϊ στα 972 δισ. καταγράφει τις δεσμεύσεις (commitments), δηλαδή την καταβολή ποσών αν τηρηθούν κάποιες προϋποθέσεις· η Βρετανία και άλλες χώρες επικεντρώνονται στις πληρωμές (payments), δηλαδή την πραγματική μεταφορά χρημάτων από τα ταμεία της ΕΕ.

Σε θέσεις μάχης από νωρίς…

Πριν από την έναρξη των εργασιών, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε σε δημοσιογράφους ότι το ποσό που προβλεπόταν για τον προϋπολογισμό στη Σύνοδο του Νοεμβρίου, ήταν «πολύ υψηλό» και πρέπει να μειωθεί.

«Για να μιλήσω ευθέως, η ΕΕ δεν θα πρέπει να είναι απρόσβλητη από το είδος των πιέσεων που ασκήθηκαν σε εμάς, προκειμένου να μειώσουμε τις δαπάνες», επισήμανε. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει «να βρουν αποδοτικούς τρόπους και να διασφαλίσουν ότι θα ξοδεύουμε χρήματα με σύνεση», συνέχισε.

Στην απέναντι πλευρά, ο Φρανσουά Ολάντ, αν και δεν απέρριψε τη πιθανότητα περικοπών, προ ημερών προειδοποιούσε εμμέσως τον Ντέιβιντ Κάμερον να μην μονοπωλήσει τη Σύνοδο προβάλλοντας αιτήματα περικοπών χωρίς να δεχτεί να γίνουν κάποιες υποχωρήσεις και από το μέρος του και άρα οδηγώντας τα πράγματα σε αδιέξοδο—το δεύτερο εντός τριών μηνών.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι η πιέσεις για περικοπές δεν θα πρέπει να αποσταθεροποιήσουν την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι και ο ίδιος είναι διατεθειμένος να διαπραγματευτεί μέχρι ενός σημείου.

Προσερχόμενη στη Σύνοδο, η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, περιέγραψε την ισορροπία που θα πρέπει να επιτύχουν οι ευρωπαίοι ηγέτες. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο πώς ξοδεύουμε, αλλά και να υπάρξει αλληλεγγύη ανάμεσα στους πληρωτές και τους αποδέκτες» είπε.

Αλλά και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προειδοποίησε τους ευρωπαίους ηγέτες να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις «με υπευθυνότητα» καθώς τυχόν «νέες καθυστερήσεις θα στείλουν ένα πολύ αρνητικό μήνυμα σε αυτή τη στιγμή της εύθραυστης οικονομικής ανάκαμψης». Πρόσθεσε ακόμη ότι υπάρχει κίνδυνος, τα κράτη-μέλη να γίνουν πιο αδιάλλακτα και να είναι πολύ πιο δύσκολο να υπάρξει συμφωνία.

Η ίδια η Κομισιόν αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό περαιτέρω μειώσεις στον ευρωπαϊκό άρα και τον δικό της προϋπολογισμό με αξιωματούχους της να προβάλλουν το επιχείρημα ότι ενόψει εμβάθυνσης των θεσμών της ΕΕ (με την τραπεζική ένωση για παράδειγμα) οι περικοπές ως το τέλος της δεκαετίας θα δυσχεράνουν αυτήν προσπάθεια.

Στο τραπέζι (σχεδόν) ένα τρισ. ευρώ

Κάθε χώρα από τα στρατόπεδα των «πληρωτών» και των «αποδεκτών» ζητά διάθεση συμβιβασμού από τους υπόλοιπους με αφετηρία συζήτησης την πρόταση Ρομπάι για προϋπολογισμό σχεδόν 1 τρισ. ευρώ, και το μόνο στο οποίο όλοι συμφωνούν είναι η δυσκολία των διαπραγματεύσεων.

Για πρώτη φορά στην ιστορία θα υπάρξουν σημαντικές περικοπές σε σχέση με τον τρέχοντα προϋπολογισμό, είπε την παραμονή της συνάντησης ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Εάν τα κράτη μέλη καταλήξουν σε συμφωνία, αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι χώρες του νότου και της ανατολικής Ευρώπης θα ήθελαν τουλάχιστον να μην γίνουν περικοπές—σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό εξαρτούν άλλωστε τις οικονομίες τους από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024