Στο Αυτόφωρο θα οδηγούνται οι εργοδότες που χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές
Στο Αυτόφωρο θα οδηγούνται οι ασυνεπείς εργοδότες που χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές. Το ΙΚΑ με εγκύκλιο του παρέχει διευκρινίσεις για το χρόνο τέλεσης του αυτόφωρου αδικήματος της εισφοροδιαφυγής και συγκεκριμένα προχωρεί στον καθορισμό των ηθικών αυτουργών των αδικημάτων της παρακράτησης των εργοδοτικών εισφορών και της υπεξαίρεσης των εργατικών εισφορών, για τους εργοδότες μη φυσικά πρόσωπα, που δεν καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΙΚΑ -ΕΤΑΜ.
Στο Αυτόφωρο θα οδηγούνται οι ασυνεπείς εργοδότες που χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές.
Το ΙΚΑ με εγκύκλιο του παρέχει διευκρινίσεις για το χρόνο τέλεσης του αυτόφωρου αδικήματος της εισφοροδιαφυγής και συγκεκριμένα προχωρεί στον καθορισμό των ηθικών αυτουργών των αδικημάτων της παρακράτησης των εργοδοτικών εισφορών και της υπεξαίρεσης των εργατικών εισφορών, για τους εργοδότες μη φυσικά πρόσωπα, που δεν καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΙΚΑ -ΕΤΑΜ.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, θα ασκείται ποινική δίωξη για πλημμέλημα εάν κάποιο νομικό πρόσωπο οφείλει ποσά άνω των 20.000 ευρώ, στην περίπτωση των εργοδοτικών εισφορών και άνω των 10.000 ευρώ, εάν πρόκειται για εργατικές εισφορές. Για να ασκηθεί η ανάλογη ποινική δίωξη, θα πρέπει να έχει περάσει ένας μήνας, από τότε που οι ασφαλιστικές εισφορές έγιναν απαιτητές και δεν καταβλήθηκαν προς τον ασφαλιστικό φορέα.
Το αδίκημα χαρακτηρίζεται διαρκές, άρα το αυτόφωρο μετατρέπεται σε συνεχές, στις περιπτώσεις εκείνες που οι οφειλές υπερβαίνουν τα 150.000 ευρώ. Η παραγραφή του αυτόφωρου επέρχεται όταν περάσουν πέντε χρόνια από την έκδοσή του
Το ΙΚΑ για τον καλύτερο έλεγχο των περιπτώσεων για τις οποίες έχει τεθεί σε εφαρμογή το αυτόφωρο θα δημιουργήσει ειδική λογισμική εφαρμογή στο πληροφοριακό του σύστημα, η οποία θα φέρει τον τίτλο «Ροή δημιουργίας μηνύσεων – διαδικασία αυτοφώρου».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο Τραμπ επιφυλάχθηκε για τα F-35 – Αναμένονται κινήσεις μέχρι το Νοέμβριο και τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ
- Emmy 2026: Μεταθανάτια υποψηφιότητα στον Ρομπ Ράινερ
- Ακροβατικός διάδρομος με ατελείωτα έξοδα για τους αθλητές – Σε ρόλο θεατή η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία
- Κίνηση: Στο «κόκκινο» ο Κηφισός – Πού αλλού υπάρχουν προβλήματα
- Καίτη Γαρμπή: Η πρώτη εμφάνιση στη σκηνή μετά το σοβαρό πρόβλημα υγείας της
- Φοιτητική στέγη: Τα ακριβότερα ενοίκια γύρω από τα πανεπιστήμια
- Φωτιά στον Ασπρόπυργο – Ενισχύθηκε η δύναμη της Πυροσβεστικής και συνδράμει ελικόπτερο – Ήχησε 112
- Ταμείο Ανάκαμψης: Μνημείο κυβερνητικής αναποτελεσματικότητας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/afrah-XwMmC_x6nsY-unsplash-1-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442