Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μην τρώτε αργά αν θέλετε να χάσετε κιλά

Μην τρώτε αργά αν θέλετε να χάσετε κιλά

Το πότε τρως και όχι μόνο το τι τρως, ίσως παίζει ρόλο στην απώλεια βάρους, σύμφωνα με ισπανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Obesity.

Το πότε τρως και όχι μόνο το τι τρως, ίσως παίζει ρόλο στην απώλεια βάρους, σύμφωνα με ισπανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Obesity.

Η μελέτη που εστίασε σε δείγμα υπέρβαρων γυναικών οι οποίες συμμετείχαν σε πρόγραμμα απώλειας βάρους έδειξε ότι, όσες έτρωγαν το γεύμα τους μετά τις 15:00 μ.μ. κατάφεραν να χάσουν μόνο το 25% του βάρους τους σε διάστημα 20 εβδομάδων, συγκριτικά με τις γυναίκες που έτρωγαν νωρίτερα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν την διαφορά αυτή παρά το γεγονός ότι οι δύο ομάδες δεν διέφεραν ως προς τον αριθμό των θερμίδων που έτρωγαν καθημερινά, την ποσότητα της σωματικής άσκησης, τα επίπεδα των ορμονών της όρεξης ή την διάρκεια του ύπνου, γνωστοί παράγοντες που επηρεάζουν τη ρύθμιση του βάρους.

Τα συμπεράσματα της μελέτης συμφωνούν με αυτά πειραματικών ερευνών που έχουν δείξει ότι ο χρόνος των γευμάτων επηρεάζει την αύξηση του βάρους. Για παράδειγμα, μελέτες που δημοσιεύθηκε το 2012 έδειξε ότι τα ποντίκια που έτρωγαν όποτε ήθελαν πήραν περισσότερο βάρος από τα πειραματόζωα που είχαν προκαθορισμένους χρόνους σίτισης, αν και κατανάλωναν όμοιο αριθμό θερμίδων.

Στην ισπανική μελέτη, οι 420 υπέρβαρες γυναίκες είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα απώλειας βάρους και είχαν πάρει οδηγίες για τον αριθμό των μερίδων που μπορούσαν να τρώνε από κάθε διατροφική ομάδα, αλλά δεν είχαν λάβει εντολές σχετικά με τις ώρες κατανάλωσης των γευμάτων τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους μεσογειακούς πληθυσμούς, το γεύμα είναι το κύριο πιάτο της ημέρας, περιέχοντας το 40% των ημερησίων θερμίδων του ατόμου.

Οι γυναίκες που έτρωγαν μετά τις 15:00 μ.μ. έχασαν περίπου 7,7 κιλά κατά τη διάρκεια της μελέτης, συγκριτικά με τα 9,9 κιλά των γυναικών που έτρωγαν νωρίτερα από τις 15:00 μ.μ.. Ο χρόνος κατανάλωσης των άλλων γευμάτων δεν έπαιζε ρόλο στην απώλεια βάρους.

Το πώς ακριβώς ο χρόνος κατανάλωσης των γευμάτων επηρεάζει την απώλεια βάρους, ανεξαρτήτως των θερμίδων, δεν είναι κατανοητός. Αλλά μελέτες σε ζωικά μοντέλα έχουν δείξει ότι ο χρόνος σίτισης επηρεάζει τον μεταβολισμό.

Το κάθε όργανο έχει το δικό του ρολόι και η σίτιση σε «περίεργες» ώρες μπορεί να απορυθμίσει αυτά τα ρολόγια και να τα αποσυγχρονίσει με το κυρίαρχο ρολόι του εγκεφάλου, επηρεάζοντας τον τρόπο που το σώμα χρησιμοποιεί και αποθηκεύει την ενέργεια.

Τέλος, μερικές έρευνες έχουν δείξει ότι το πρωινό γεύμα βοηθά τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι για περισσότερο χρόνο και έτσι να μειώνουν το αριθμό των θερμίδων που καταναλώνουν την υπόλοιπη ημέρα.

health.in.gr

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024