Το Παρασκευοσαββατοκύριακο στο Δημόσιο αναγνωρίζει η Γκάμπια
Το δημόσιο της Γκάμπια θα έχει πλέον τέσσερις εργάσιμες, καθώς ο πρόεδρος της χώρας εισάγει το «Παρασκευοσαββατοκύριακο» από το Φεβρουάριο θέλοντας να διασφαλίζεται παράλληλα και η προσευχή των μουσουλμάνων (Παρασκευή) και ο συντονισμός με την αργία στον δυτικό κόσμο (Κυριακή). Το νέο πρόγραμμα θα ισχύει μόνο για το δημόσιο, στις υπηρεσίες του οποίου όμως το ωράριο θα είναι διευρυμένο κατά δύο ώρες ώστε, αθροιστικά, να τηρείται το εβδομαδιαίο 40ωρο.
Εβδομάδα εργασίας τεσσάρων ημερών για τους δημόσιους υπαλλήλους καθιέρωσε με διάταγμά του ο πρόεδρος της Γκάμπια, Γιαχιά Τζαμέχ.
Η Παρασκευή ορίζεται πλέον ως αργία με στόχο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του προέδρου, να έχουν οι κάτοικοι του μικρού αυτού κράτους της Δυτικής Αφρικής περισσότερο χρόνο για προσευχή και γεωργικές εργασίες. Η μικρότερη εβδομάδα εργασίας θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου.
Παρ’ όλο που η Γκάμπια είναι κοσμικό κράτος, ο πληθυσμός της είναι συντριπτικά μουσουλμανικός.
Tο ωράριο στο Δημόσιο θα διευρυνθεί κατά δύο ώρες ώστε, αθροιστικά, να τηρείται το 40ωρο της «κουτσουρεμένης» εβδομάδας. Έτσι, οι δημόσιοι υπάλληλοι στη χώρα θα δουλεύουν από τις οκτώ το πρωί μέχρι τις έξι το απόγευμα.
Στα σχολεία, πάντως, θα δοθεί η επιλογή να αναπληρώνεται το μάθημα το Σάββατο. Ο ιδιωτικός τομέας δεν επηρεάζεται.
Η Γκάμπια εκτείνεται σε μια λωρίδα γης εσωτερικά από την ακτή της Δυτικής Αφρικής κατά μήκος του ποταμού Γκάμπια.
Ο αμφιλεγόμενος ηγέτης της χώρας Γιαχιά Τζαμέχ κατέλαβε την εξουσία με ένα αναίμακτο στρατιωτικό πραξικόπημα το 1994 και έκτοτε έχει κατηγορηθεί συχνά για στυγνή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.
Το 2007 είχε ανακοινώσει ότι ανακάλυψε ένα φάρμακο από βρασμένα βότανα για τη θεραπεία του AIDS, προκαλώντας την μήνιν ιατρικών κύκλων παγκοσμίως, οι οποίοι τον κατηγόρησαν ότι έδινε ψεύτικη ελπίδα στους ασθενείς.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- HELLENiQ ENERGY: Οι ΑΠΕ ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης και ενεργειακού μετασχηματισμού
- Φωτιές: Δύο πύρινα μέτωπα σε Λάρισα και Κιλκίς – Σηκώθηκαν εναέρια
- H οφθαλμαπάτη των «αόρατων» παπουτσιών: Ούτε σανδάλια, ούτε μπαλαρίνες – Τι είναι;
- Άργος: Εγκεφαλικά νεκρός ο 20χρονος που πυροβόλησαν αστυνομικοί – Βίντεο ντοκουμέντο
- Τσουκαλάς: Η Ελλάδα πληρώνει σαν πρωταθλητής στο ΝΑΤΟ, αλλά εκπροσωπείται σαν παρατηρητής – Ανησυχητικές οι εξελίξεις
- Αγγελόπουλοι για Παπανικολάου, Ντόρσεϊ και Γουόκαπ: «Όταν η ομάδα πετυχαίνει θέλουν περισσότερα, όταν ο παίκτης σέρνεται…»
- Markos by Night: Ο Μάρκος Σεφερλής επιστρέφει με το «Άλλος για Survivor»
- Νεκρή από σφαίρες στο κεφάλι η γυναίκα που εμπλεκόταν σε απόπειρα δολοφονίας Ουκρανού μεγιστάνα – Δύο συλλήψεις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)







![Παιδιά έκαναν τσουλήθρα σε Ferrari 500.000 ευρώ – H αντίδραση του ιδιοκτήτη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Capture-51-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442