Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 1η φάση του μακροχρόνιου ερευνητικού προγράμματος της
ΟΛΥΜΠΟΣ, που αφορούσε την επίσπορη καλλιέργεια μη γενετικά τροποποιημένης πρωτεϊνούχου
σόγιας και τους ελέγχους ασφάλειας των σπόρων, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Γενετικής και
Βελτίωσης Φυτών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Ινστιτούτο Κτηνοτροφικών Φυτών και
Βοσκών του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού - ΔΗΜΗΤΡΑ (πρώην ΕΘΙΑΓΕ).

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 1η φάση του μακροχρόνιου ερευνητικού προγράμματος της
ΟΛΥΜΠΟΣ, που αφορούσε την επίσπορη καλλιέργεια μη γενετικά τροποποιημένης πρωτεϊνούχου
σόγιας και τους ελέγχους ασφάλειας των σπόρων, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Γενετικής και
Βελτίωσης Φυτών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Ινστιτούτο Κτηνοτροφικών Φυτών και
Βοσκών του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – ΔΗΜΗΤΡΑ (πρώην ΕΘΙΑΓΕ).
Τα πρώτα αποτελέσματα προήλθαν από τους πιλοτικούς αγρούς περιοχών της Θεσσαλίας και
της Μακεδονίας, σε αγροκτήματα συνολικής έκτασης 75 στρεμμάτων, τα οποία χαρακτηρίστηκαν από ιδιαίτερη επιτυχία, όπως σημειώνει η εταιρεία, αφού οι μέσες αποδόσεις αγγίζουν τα 200 – 250 kg/στρέμμα.
Από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι την άνοιξη του 2013 υλοποιείται η 2η φάση του έργου, με
την εγκατάσταση 120 στρεμμάτων σε περιοχές της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης, σε
χειμερινή καλλιέργεια πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών φυτών ρεβιθιού και λούπινου, ως προσπάθεια
αξιοποίησης όξινων και ξερικών εδαφών, με στόχο την μερική ή και πλήρη αντικατάσταση της σόγιας
στο σιτηρέσιο των ζωοτροφών.
Επίσης, με την ολοκλήρωση της χειμερινής περιόδου ξεκινά η εφαρμογή νέων δοκιμαστικών
πειραματικών αγρών αξιολόγησης, για το σύνολο των πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών φυτών στο
Ινστιτούτο Κτηνοτροφικών Φυτών και Βοσκών στη Λάρισα, με παράλληλη εφαρμογή ελέγχου των
φυσικοχημικών ιδιοτήτων, των παραγόμενων σπόρων ανά φυτικό είδος και στόχο την ποιοτική
αναβάθμιση και την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας, ασφαλών ζωοτροφών.
Η διεύρυνση του δικτύου επιστημονικής συνεργασίας με τη συμμετοχή ερευνητών και
καθηγητών από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σε
θέματα διαχείρισης και αξιολόγησης των καλλιεργειών ελέγχου ποιότητας και ασφάλειας ζωοτροφών
και γάλακτος, και βελτιστοποίησης σύνθεσης και ποιότητας σιτηρεσίων, αναμένεται να οδηγήσει σε
μια ολοκληρωμένη διαχείριση του σχεδιασμού μας.

in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr