Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα βιβλία αυτοβοήθειας «αποτελεσματικά στην κατάθλιψη»

Τα βιβλία αυτοβοήθειας «αποτελεσματικά στην κατάθλιψη»

Κάτω από τη σωστή καθοδήγηση, η χρήση βιβλίων αυτοβοήθειας για την κατάθλιψη δείχνει να ωφελεί πολλούς ασθενείς, ακόμα και όσους ακολουθούν αγωγή με αντικαταθλιπτικά, ισχυρίζονται ερευνητές στη Βρετανία.

Κάτω από τη σωστή καθοδήγηση, η χρήση βιβλίων αυτοβοήθειας για την κατάθλιψη δείχνει να ωφελεί πολλούς ασθενείς, ακόμα και όσους ακολουθούν αγωγή με αντικαταθλιπτικά, ισχυρίζονται ερευνητές στη Βρετανία.

Οι ασθενείς στου οποίους «συνταγογραφήθηκαν» τα βιβλία από το βρετανικό ΕΣΥ παρουσίαζαν μεγαλύτερη βελτίωση ένα χρόνο αργότερα, συγκριτικά με τους ασθενείς που υποβλήθηκαν στη στάνταρτ υποστηρικτική θεραπεία που προσφέρει το σύστημα δημόσιας Υγείας.

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκε το βιβλίο Overcoming Depression το οποίο διευκρινίζεται ότι έχει γραφτεί από τον επικεφαλής της μελέτης, τον καθηγητή Κρίστοφερ Ουίλιαμς του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης.

Το βιβλίο βασίζεται στη λεγόμενη Γνωσιακή-Συμπεροφορική Ψυχοθεραπεία, η οποία έχει στόχο να αλλάξει τον καταθλιπτικό τρόπο σκέψης των ασθενών και να αποτρέψει τις συμπεριφορές που ευνοούν την ασθένεια.

Παρουσιάζοντας τη μελέτη στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS ONE, η ερευνητική ομάδα διευκρινίζει επίσης ότι τα αποτελέσματα δεν μπορούν να θεωρηθούν οριστικά, δεδομένου ότι οι μισοί και πλέον ασθενείς, τόσο στην ομάδα ελέγχου όσο και στην ομάδα του βιβλίου, απέτυχαν να συνεχίσουν το πρόγραμμα για 12 μήνες.

Συνολικά 282 άτομα που απευθύνθηκαν στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της κατάθλιψής τους χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, από τις οποίες η μία έλαβε το βιβλίο αυτοβοήθειας και η άλλη ακολούθησε τη συνήθη θεραπεία, δηλαδή παρακολούθηση από τον οικογενειακό γιατρό και παραπομπή σε ειδικούς σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του βρετανικού ΕΣΥ.

Οι ασθενείς στην ομάδα της αυτοβοήθειας είχαν επίσης τρεις συνεδρίες ο καθένας με έναν σύμβουλο που τους εξήγησε πώς να αξιοποιήσουν το βιβλίο, για παράδειγμα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ύπνου.

Επιπλέον, περίπου οι μισοί ασθενείς και στις δύο ομάδες έλαβαν αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Τέσσερις μήνες μετά την έναρξη του πειράματος, το ποσοστό των ασθενών που είχαν υποτροπιάσει ήταν πολύ μικρότερο στην ομάδα του βιβλίου, 4,0% έναντι 25,5%. Η διαφορά αυτή διατηρήθηκε στους 12 μήνες μετά την έναρξη της μελέτης, στο 8,2% έναντι 25,5%.

Σύμφωνα πάντως με τους ερευνητές, η καθοδήγηση που έλαβαν οι ασθενείς στην αξιοποίηση του βιβλίου είναι το σημείο-κλειδί, επομένως τα ευρήματα ενδεχομένως δεν ισχύουν για όσους επιλέγουν και διαβάζουν βιβλία μόνοι τους.

Χρήσιμη επίσης φάνηκε να είναι και η τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης για όσους διάβασαν το βιβλίο του ερευνητή.

Όπως επισημαίνει το BBC, βιβλία αυτοβοήθειας κατά της κατάθλιψης χρησιμοποιούνται σήμερα σε αρκετές υπηρεσίες του βρετανικού ΕΣΥ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024