Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τι δείχνουν οι έρευνες της αστυνομίας για τη βόμβα στο Mall

Τι δείχνουν οι έρευνες της αστυνομίας για τη βόμβα στο Mall

Σε χύτρα ταχύτητας είχε τοποθετηθεί η βόμβα που εξερράγη το πρωί της Κυριακής (10:40) στο εμπορικό κέντρο Mall και είχε ως αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό δύο ανδρών ασφαλείας και μικρές υλικές ζημιές. Το εύρημα της αστυνομίας παραπέμπει στην οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς, καθώς έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν τις χύτρες. Η ΕΛ.ΑΣ. καλεί όποιον γνωρίζει κάτι ή αντελήφθη οτιδήποτε σχετικά με το περιστατικό να δώσει τις πληροφορίες. Για την υπόθεση ενημερώνεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, καταδικάζουν τα κόμματα.

Σε χύτρα ταχύτητας είχε τοποθετηθεί η βόμβα που εξερράγη το πρωί της Κυριακής (10:40) στο εμπορικό κέντρο Mall και είχε ως αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό δύο ανδρών ασφαλείας και μικρές υλικές ζημιές.

Το εύρημα της αστυνομίας παραπέμπει στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», καθώς έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν τις χύτρες.

Όσον αφορά στο εκκρηκτικό που χρησιμοποιήθηκε, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στον ωρολογιακό μηχανισμό χρησιμοποιήθηκε εκρηκτικό μέσης ταχύτητας και διερευνάται αν πρόκειται για ANFO, αμμωνιοδυναμίτιδα ή ζελατοδυναμίτιδα.

Ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε για την επίθεση στο Βήμα: «Εγινε ένα πρωτοφανές κτύπημα μέσα σε ένα εμπορικό κέντρο, κάτι που παραπέμπει σε παλαιότερες προκηρύξεις οργανώσεων όπως η «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», της «Σέχτας» και άλλων, που στρέφονταν κατά του «σύγχρονου καταναλωτισμού», κατά των «εφησυχασμένων μικροαστών» κλπ. Επιπλέον υπήρχαν αναφορές για την απώλεια εσόδων από καταστηματάρχες, λόγω της λειτουργίας των εμπορικών κέντρων και των πολυεθνικών εμπορικών επιχειρήσεων.

»Φοβόμαστε έναν κύκλο τέτοιων επιθέσεων που μπορεί να σκορπίσουν τον τρόμο. Δεν αποκλείουμε την περίπτωση η επίθεση να σχετίζεται με εκείνη των γραφείων της ΝΔ, όπου οι δράστες σχεδίαζαν κάτι πιο εντυπωσιακό -ίσως με χρήση ρουκέτας ή ισχυρού εκρηκτικού μηχανισμού- χωρίς να εφαρμόσουν τα αρχικά σχέδιά τους.

»Είμαστε πλέον βέβαιοι ότι υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο αναβίωσης του αντάρτικου πόλης, όπου οι δράστες έχουν όπλα και εκρηκτικά και είναι βέβαιο ότι έχουν τουλάχιστον μια άγνωστη γιάφκα. Το εντυπωσιακό είναι ότι ίσως οι βομβιστές του εμπορικού κέντρου είχαν συνυπολογίσει ότι στις 11:00 άρχιζαν στο εμπορικό κέντρο περιπολίες αστυνομικών για την πρόληψη μικροκλοπών».

Στο μικροσκόπιο των ερευνών έχει μπει το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας, που βρίσκονται στο κτίριο.

Πάντως, η ΕΛ.ΑΣ. καλεί όποιον γνωρίζει κάτι ή αντελήφθη οτιδήποτε σχετικά με το περιστατικό να επικοινωνήσει με τους τηλεφωνικούς αριθμούς: 170, 1014 και 1964 της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β).

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η βόμβα είχε τοποθετηθεί μεταξύ της κυλιόμενης σκάλας του 1ου επιπέδου του εμπορικού κέντρου και του υποκαταστήματος τράπεζας.

Της έκρηξης προηγήθηκαν δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα και ακολούθησε η εκκένωση του κτιρίου. Η βόμβα εξερράγη περίπου πέντε λεπτά νωρίτερα από την ώρα που αναφερόταν στα προειδοποίητικά τηλεφωνήματα. Ο άγνωστος που τηλεφώνησε, διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για φάρσα και πως θα ακολουθήσει η ανάληψη ευθύνης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της επιχείρησης, το κτίριο εκκενώθηκε μέσα σε έξι λεπτά. Κατά τις πληροφορίες, εκείνη την ώρα στο εμπορικό κέντρο βρίσκονταν περίπου 200 – 250 άτομα, εκ των οποίων και παιδιά, καθώς την Κυριακή στο Mall λειτουργούν κινηματογραφικές αίθουσες και εστιατόρια.

Οι δύο άνδρες της εταιρίας ασφάλειας τραυματίστηκαν ελαφρά στην κνήμη και την πλάτη από θραύσματα τζαμιών και μεταφέρθηκαν στο ΚΑΤ για τις πρώτες βοήθειες. Δεδομένου ότι η κατάστασή τους δεν ήταν σοβαρή έλαβαν σύντομα εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024