Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τον αριθμό των στρατιωτών στο Μάλι θα αυξήσει η Γαλλία

Τον αριθμό των στρατιωτών στο Μάλι θα αυξήσει η Γαλλία

Η Γαλλία θα αναπτύξει «σταδιακά» 2.500 στρατιώτες στο Μάλι, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις εναντίον των ισλαμιστικών ομάδων που κατέχουν το βόρειο τμήμα της χώρας, δήλωσε συνεργάτης του Γάλλου υπουργού Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. Λίγο νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ είχε δηλώσει ότι και άλλοι Γάλλοι στρατιώτες θα σταλούν στο Μάλι για να ενισχύσουν τους 750 που βρίσκονται ήδη εκεί. Οι επιχειρήσεις στο Μάλι θα συζητηθούν το απόγευμα της Τρίτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στρατιώτες και από τη Δυτική Αφρική θα φτάσουν στη χώρα τις επόμενες ημέρες.

Η Γαλλία θα αναπτύξει «σταδιακά» 2.500 στρατιώτες στο Μάλι, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις εναντίον των ισλαμιστικών ομάδων που κατέχουν το βόρειο τμήμα της χώρας, δήλωσε συνεργάτης του Γάλλου υπουργού Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

«Ο αριθμός των 2.500 Γάλλων στρατιωτών στο Μάλι θα επιτευχθεί σταδιακά» είπε ο συνεργάτης του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Λίγο νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ είχε δηλώσει ότι και άλλοι Γάλλοι στρατιώτες θα σταλούν στο Μάλι για να ενισχύσουν τους 750 που βρίσκονται ήδη εκεί.

Μια φάλαγγα περίπου 40 γαλλικών τεθωρακισμένων αναχώρησε από την Ακτή Ελεφαντοστού και έφθασε στην διάρκεια της νύχτας στο Μπαμακό.

Κύκλοι της προεδρίας αναφέρουν ότι μια δύναμη 700 ανδρών σε μια γαλλική βάση στο Αμπού Ντάμπι είναι σε ετοιμότητα να κινητοποιηθεί για να αναλάβει δράση, όπως και έξι αεροσκάφη Rafale τα οποία σταθμεύουν σε αυτή τη βάση, στο πλαίσιο της επιχείρησης Serval στο Μάλι, εάν χρειαστεί.

Το Μάλι θα απασχολήσει κατεπείγουσα συζήτηση το απόγευμα της Τρίτης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ύστερα από αίτημα πολλών ευρωβουλευτών και καθώς η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, Κάθριν Άστον επικαλέστηκε αδυναμία να παραβρεθεί την Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο, προστέθηκε στην ημερήσια διάταξη της Τρίτης μια επείγουσα συζήτηση για το Μάλι, παρουσία της Κάθριν Αστον.

Η συζήτηση θα αρχίσει στις 16:30 (ώρα Γαλλίας) και θα επικεντρωθεί στις τελευταίες εξελίξεις στο Μάλι.

Το θέμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων το οποίο έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη.

Εν τω μεταξύ, η Νιγηρία ανακοίνωσε ότι στρατιώτες από δύναμη της Δυτικής Αφρικής θα μεταβούν τις επόμενες ημέρες στο Μάλι για να βοηθήσουν τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους Γάλλους στρατιώτες.

Η Νιγηρία σκοπεύει να στείλει 900 στρατιώτες, 300 περισσότερους από ότι είχε αρχικά ανακοινώσει.

Συνολικά, η δύναμη αναμένεται να περιλαμβάνει 3.300 στρατιώτες. Το Μπενίν, η Γκάνα, ο Νίγηρας, η Σενεγάλη, η Μπουρκίνα Φάσο και το Τόγκο υποσχέθηκαν να στείλουν και αυτές στρατιώτες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024