Ακραίες παλίρροιες λόγω ευθυγράμμισης της Γης με τη Σελήνη και τον Ήλιο
Η πλημμυρίδα ανεβαίνει πολύ ψηλότερα από ό,τι συνήθως αυτές τις μέρες λόγω της συζυγίας, ή ευθυγράμμισης, ανάμεσα στη Γη, τον Ήλιο και τη Σελήνη. Επιπλέον, όμως, η Γη βρίσκεται σήμερα στην ελάχιστη απόστασή της τόσο από τον Ήλιο όσο και από το φεγγάρι.
Η πλημμυρίδα ανεβαίνει πολύ ψηλότερα από ό,τι συνήθως αυτές τις μέρες λόγω της συζυγίας, ή ευθυγράμμισης, ανάμεσα στη Γη, τον Ήλιο και τη Σελήνη.
Οι παλίρροιες προκαλούνται από τη βαρυτική έλξη της Σελήνης και του Ήλιου σε μεγάλες μάζες νερού. Το φαινόμενο είναι όμως πιο έντονο αυτές τις ημέρες επειδή η Σελήνη βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο (συζυγία) και η βαρυτική έλξη της έρχεται να προστεθεί στη βαρυτική έλξη του Ήλιου.
Επιπλέον, οι βαρυτικές δυνάμεις που δέχεται η Γη από τον Ήλιο και τη Σελήνη βρίσκονται αυτές τις ημέρες στο μέγιστο: Στις 2 Ιανουαρίου η Γη βρέθηκε στο περιήλιο, δηλαδή στην ελάχιστη απόστασή της από τον Ήλιο. Και λίγες μέρες αργότερα, στις 10 Ιανουαρίου, η Σελήνη βρέθηκε στο περίγειο, την ελάχιστη απόστασή της από τη Γη.
«Όταν αυτά τα δύο συμβαίνουν ταυτόχρονα, είτε στη φάση της Πανσελήνου είτε στη Νέα Σελήνη, το αποτέλεσμα είναι να φτάνουν στο μέγιστο οι αστρονομικές πλημμύρες» εξηγεί ο μετεωρολόγος Νταν Σάτερφιλντ στο ιστολόγιό του, το οποίο φιλοξενεί η Αμερικανική Ένωση Γεωφυσικής.
«Στις τοποθεσίες όπου το εύρος της παλίρροιας είναι υψηλό, όπως στη Μάγχη, τη βόρεια Αυστραλία ή τον Κόλπο του Φούντι στον Καναδά, τα επίπεδα του νερού μπορεί να φτάσουν πραγματικά ψηλά» προσθέτει.
Ερασιτεχνικές φωτογραφίες από τέτοιες υψηλές παλίρροιες (king tides στα αγγλικά) μπορείτε να δείτε στο λογαριασμό που έχει δημιουργήσει στο Flickr η υπηρεσία Φυσικών Πόρων του Μέριλαντ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Εκλεισε μετά τα προβλήματα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις του fuel pass – Αλλάζει ο τρόπος υποβολής
- Ο Λίνεκερ είδε «σημάδια πανικού» στην Άρσεναλ
- Το Artemis ΙΙ έσπασε το ρεκόρ του Apollo 13 για την μεγαλύτερη απόσταση από τη Γη –
- Άρση ασυλίας ζητά η Παπακώστα και δηλώνει πως δεν θα είναι υποψήφια στις εκλογές υπό προϋποθέσεις
- Athens Airport Traffic Resilient Despite Middle East Turmoil
- Δημοσκόπηση: Η λέξη «συγκάλυψη» χαρακτηρίζει την κυβέρνηση λένε 7 στους 10 – Χάνει έδαφος η ΝΔ από το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ
- Τι δίνει η Παρί και τι θέλει η Μπαρτσελόνα για τον Ντε Γιονγκ
- Ευρώπη: Αυτά είναι τα κορυφαία καλοκαιρινά σποτ που επιλέγουν οι τουρίστες – Η Ελλάδα δεν λείπει από την λίστα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 06.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/aziz-acharki-jJbMgASm6l4-unsplash-315x220.jpg)













































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442