Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λειτουργική Ρινοπλαστική με σύστημα 3D προσομοίωσης

Λειτουργική Ρινοπλαστική με σύστημα 3D προσομοίωσης

Η Ρινοπλαστική έχει ως στόχο την δημιουργία μιας μύτης που ακολουθώντας τις αναλογίες του προσώπου είναι ελκυστική αλλά και λειτουργική. Ανέκαθεν το βασικό ζητούμενο του ασθενούς ήταν να έχει την δυνατότητα να δει το αποτέλεσμα πριν να πάρει την “μεγάλη απόφαση”. Το VECTRA 3D/Μ3 Imaging System έχει την δυνατότητα να δείξει με σαφή και απλό τρόπο στον ασθενή το τι μπορεί να περιμένει από την επέμβαση.

Η Ρινοπλαστική έχει ως στόχο την δημιουργία μιας μύτης που ακολουθώντας τις αναλογίες του προσώπου είναι ελκυστική αλλά και λειτουργική. Ανέκαθεν το βασικό ζητούμενο του ασθενούς ήταν να έχει την δυνατότητα να δει το αποτέλεσμα πριν να πάρει την “μεγάλη απόφαση”. Το VECTRA 3D/Μ3 Imaging System έχει την δυνατότητα να δείξει με σαφή και απλό τρόπο στον ασθενή το τι μπορεί να περιμένει από την επέμβαση.

Το ζητούμενο της επέμβασης Ρινοπλαστικής είναι να υπάρχει αρμονία στο πρόσωπο, με φυσιολογική κίνηση κατά την ομιλία και τους μορφασμούς και η μύτη να συμβαδίζει με το φύλο, την ηλικία και την προσωπικότητα του ατόμου.

Η επέμβαση θεωρείται επιβεβλημένο ότι θα βελτιώσει την αναπνοή σε περίπτωση προεγχειρητικής δυσχέρειας ή θα την διατηρήσει όταν είναι φυσιολογική. Όταν επιδιώκεται ταυτόχρονα με την βελτίωση της εμφάνισης και η καλυτέρευση της λειτουργίας της μύτης, χρησιμοποιούμε τον όρο “λειτουργική ρινοπλαστική”.

Επίσκεψη – Η εκτίμηση της κατάστασης
Η προεγχειρητική εκτίμηση περιλαμβάνει δύο σκέλη, την εμφάνιση και την λειτουργία της μύτης. Η λειτουργία της μύτης εκτιμάται με βάση το ιστορικό, την κλινική εξέταση και τον λεπτομερή έλεγχο του εσωτερικού της μύτης με την χρήση των κατάλληλων ενδοσκοπικών συστημάτων.

Το προτιμότερο είναι να γίνει καταγραφή της ενδοσκόπησης προκειμένου να μπορεί ο χειρουργός να δείξει στον ασθενή τα πιθανά προβλήματα τα οποία μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπιστούν κατά την διάρκεια της επέμβασης.

Τα προβλήματα αυτά μπορεί να είναι τα ακόλουθα: Σκολίωση ρινικού διαφράγματος, υπερτροφία ρινικών κογχών, υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων (τα γνωστά “κρεατάκια”), στενή έσω ή έξω ρινική βαλβίδα, φαινόμενο collapse των κάτω πλαγίων χόνδρων κατά την εισπνοή καθώς και ορισμένα ακόμα πιό σπάνια.

Η εκτίμηση της εμφάνισης της μύτης στηρίζεται στην φωτογραφική απεικόνιση και την ψηλάφησή της από τον χειρουργό προσώπου. Στην συνέχεια ακολουθεί σε βάθος συζήτηση μεταξύ ασθενούς και ιατρού προκειμένου να αποσαφηνιστεί το αισθητικό αποτέλεσμα το οποίο επιθυμεί ο ασθενής και εάν αυτό είναι δυνατό να επιτευχθεί ή και εαν είναι πραγματικά επιθυμητό.

Είναι μείζονος σημασίας να γίνει αντιληπτό ότι μία όμορφη μύτη δεν κολακεύει όλα τα πρόσωπα και η μύτη ενός γνωστού προσώπου της τηλεόρασης θα μπορούσε να είναι μία πραγματικά πολύ κακή επιλογή για το πρόσωπο του συγκεκριμένου ασθενούς. Το ζητούμενο είναι να τροποποιήσουμε το σχήμα της μύτης έτσι ώστε να “δένει” αρμονικά με το πρόσωπο. Δεν επιθυμούμε ούτε να δεσπόζει αλλά ούτε και να χάνεται ανάμεσα στα άλλα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Το χειρουργείο – Η ημέρα της επέμβασης
Η εισαγωγή του ασθενούς στην κλινική γίνεται την ημέρα του χειρουργείου και ακολουθεί ο προεγχειρητικός έλεγχος. Στον συνήθη προεγχειρητικό έλεγχο συμπεριλαμβάνονται ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα, μία ακτινογραφία θώρακος και μία αιμοληψία τα οποία αξιολογούνται από το αρμόδιο αναισθησιολογικό τμήμα το οποίο είναι υπεύθυνο για την χορήγηση τοπικής, ή γενικής αναισθησίας κατά την διάρκεια της επέμβασης.

Η επέμβαση διαρκεί συνήθως 1-2 ώρες και η αφύπνιση γίνεται αμέσως μετά την λήξη της. Μετά την επέμβαση ο ασθενής έχει ένα ήπιο πωματισμό στο εσωτερικό της μύτης και ένα ελαφρύ νάρθηκα στην επιφάνεια της. Η κινητοποίηση του ασθενούς γίνεται άμεσα μετά το χειρουργείο, ενώ η έξοδος από την κλινική γίνεται το βράδυ της ίδιας ημέρας ή σπανίως το πρωί της επομένης.

Η περίοδος μετά την επέμβαση και η ανάρρωση
Η αφαίρεση του πωματισμού γίνεται την επόμενη ημέρα, ενώ ο νάρθηκας αφαιρείται σε μία εβδομάδα. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του ασχολίες σε 3 περίπου ημέρες.

Το οίδημα -πρήξιμο- και τυχόν εκχυμώσεις στην περιοχή της μύτης συνήθως είναι πολύ περιορισμένα, σε διάστημα περίπου 2 εβδομάδων έχουν υποχωρήσει σχεδόν εντελώς και είναι εμφανές το 80% του αποτελέσματος. Ακολουθεί μία περίοδος περίπου 3 μηνών για να φθάσουμε σχεδόν στο σύνολο του αποτελέσματος ενώ η ισχυροποίηση του ρινικού σκελετού και το πλήρες αποτέλεσμα φαίνονται σε ένα περίπου χρόνο.

Το αποτέλεσμα της ρινοπλαστικής είναι μόνιμο.

Συχνές Ερωτήσεις
1. Είναι επώδυνη η επέμβαση της ρινοπλαστικής;
Όχι. Με την σωστή χειρουργική τεχνική κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο μετεγχειρητικός πόνος για τον ασθενή είναι αμελητέος είτε πρόκειται για πρώτη επέμβαση είτε για επανεπέμβαση. Το ίδιο σαφώς ισχύει και για την αφαίρεση του πωματισμού ό οποίος με τις νέες τεχνικές είναι πολύ ελαφρύς και η αφαίρεσή του είναι ανώδυνη.

Για να γίνει κατανοητό καλύτερα το σοβαρό αυτό θέμα, να πούμε ότι για παράδειγμα μετά από μία επέμβαση αμυγδαλεκτομής είναι ουσιαστικά αδύνατο να εξασφαλίσουμε την έλλειψη πόνου λόγω του ότι στό χειρουργείο τραυματίζονται ευαίσθητες περιοχές –γι’αυτό και δίνουμε αναλγητικά- ενώ στην ρινοπλαστική το σωστό χειρουργικό πλάνο περνά από μη ευαίσθητες περιοχές και γι αυτό δεν χορηγούμε καν μετεγχειρητική αναλγησία.

2. Σε ποια ηλικία μπορεί να γίνει ρινοπλαστική;
Από την ολοκλήρωση της ανάπτυξης η επέμβαση μπορεί να γίνει με ασφάλεια. Συνήθως τα 16 έτη για τα κορίτσια και τα 18 για τα αγόρια (εξαίρεση αποτελούν σοβαρές διαμαρτίες κατα την διάπλαση όπως τα περιστατικά λαγόχειλου που γίνεται νωρίτερα).

3. Εχει σημασία το φύλο;
Φυσικά. Η σωστή επέμβαση αυξάνει τη θηλυκότητα στις γυναίκες και χαρίζει σοβαρότητα και γοητεία στους άνδρες.

4. Πόσο καιρό διαρκεί το οίδημα στην περιοχή του προσώπου;
Το οίδημα και τυχόν εκχυμώσεις περιορίζονται πλέον μόνο στην περιοχή της μύτης συνήθως είναι πολύ μικρά και σε διάστημα περιπου 2 εβδομάδων έχουν υποχωρήσει σχεδόν εντελώς.

5. Σε πόσο χρονικό διάστημα θα είναι αντιληπτό το αισθητικό αποτέλεσμα;
Με την αφαίρεση του νάρθηκα γίνεται άμεσα αντιληπτή η διαφορά στο σχήμα της μύτης, δηλαδή σε μία εβδομάδα. Για μία περίπου ακόμη εβδομάδα ακολουθεί με γοργό ρυθμό η ελάττωση του οιδήματος και φθάνουμε περίπου στο 80%του αποτελέσματος ενώ σε 3 περίπου μήνες έχουμε σχεδόν το σύνολο του. Μετά την πάροδο ενός έτους η μύτη πλέον είναι ισχυρή, ανθεκτική και το αποτέλεσμα είναι μόνιμο.

6. Σε πόσο χρονικό διάστημα θα είναι αντιληπτό το λειτουργικό αποτέλεσμα;
Την επόμενη μέρα και μετά την ανώδυνη αφαίρεση του πωματισμού ο ασθενής θα μπορεί πλέον να αναπνεύσει κανονικά. Το αποτέλεσμα στην λειτουργία της μύτης είναι μόνιμο

7. Πότε γίνεται η έξοδος από την κλινική;
Την ίδια μέρα το βράδυ ή σπανίως την επόμενη το πρωί.

8. Ποιά παρακολούθηση χρειάζεται από τον χειρουργό μετά την επέμβαση;
Μετά την επέμβαση, με την παρουσία του χειρουργού πρέπει να γίνουν η αφαίρεση του πωματισμού την επόμενη ημέρα και η αφαίρεση του νάρθηκα σε μία εβδομάδα.

Το σύστημα 3D προσομοίωσης Ρινοπλαστικής
Το VECTRA 3D/Μ3 Imaging System ήρθε για να προσφέρει την επόμενη διάσταση στην ιατρική απεικόνιση. Με την νέα αυτή τεχνολογία δίδεται η δυνατότητα τρισδιάστατης απεικόνισης του προσώπου και προσομοίωσης χειρουργικών επεμβάσεων όπως:

  • Ρινοπλαστική
  • Προφιλοπλαστική
  • Γενειοπλαστική
  • Λιποαναρρόφηση
  • Διάφορες Αισθητικές επεμβάσεις προσώπου

Η επιθυμία του ασθενή
Ανέκαθεν το βασικό ζητούμενο του ασθενούς κατά την συζήτηση για την οποιαδήποτε αλλαγή στην εμφάνιση του ήταν να έχει την δυνατότητα να δει το αποτέλεσμα πριν να πάρει την “μεγάλη απόφαση”. Ταυτόχρονα, σταθερή επιθυμία του χειρουργού ήταν πάντα να έχει την δυνατότητα να δείξει με σαφή και απλό τρόπο στον ασθενή το τι μπορεί να περιμένει από την επέμβαση.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι επιτέλους η επιθυμία και των δύο έγινε πραγματικότητα. Έχουμε πλέον την δυνατότητα να δούμε και να συζητήσουμε το αποτέλεσμα με ασφάλεια, πολύ πριν βρεθούμε στο χειρουργικό τραπέζι.

Tο Exelixis Medical Institute σε συνεργασία με την Canfield Imaging Systems USA παρουσίασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το σύστημα το 2009 και έκτοτε το διαθέτει ανελιπώς στους έλληνες ασθενείς

Πως λειτουργεί
Το VECTRA 3D Imaging System όπως και το λογισμικό Face Sculptor έχουν αναπτυχθεί από την Canfield Imaging Systems, NJ USA, εταιρεία πρωτοπόρο στην παγκόσμια αγορά των συστημάτων απεικόνισης με εφαρμογή στην ιατρική και ιδιαίτερα την χειρουργική.

Η λήψη της τρισδιάστασης εικόνας του ενδιαφερομένου με το VECTRA 3D/3Μ διαρκεί περίπου ένα λεπτό. Μετά την λήψη με την βοήθεια του ειδικού λογσμικού ο χειρουργός σας μπορεί να σας δείξει την προσομοίωση του αποτελέσματος σε τρισδιάσταση μοντέλο. Θα έχετε την δυνατότητα να δείτε το αποτέλεσμα του χειρουργείου από οποιαδήποτε οπτική γωνία εσείς επιθυμείτε, από δύο οπτικές γωνίες ταυτόχρονα, σε αντιπαράθεση δίπλα-δίπλα “το πριν” και “το μετά”, ακόμα και το ένα είδωλο “επάνω” στο άλλο.

Τι προσφέρει το Vectra 3D/M3 System
Το βασικότερο που θα μπορούσε να αναφέρει κανείς είναι ότι διευκολύνει κατά πολύ την συνεννόηση ιατρού – ασθενούς. Ο ασθενής μπορεί να εξηγήσει με μεγαλύτερη ακρίβεια και σαφήνεια στον χειρουργό τις επιθυμίες του και αυτός με την σειρά του τις ενδεδειγμένες λύσεις και το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Με την χρήση της προσομοίωσης θα είσαστε σε θέση να δείτε την μελλοντική σας εμφάνιση με άνεση και χωρίς άγχος.

Η ανησυχία για το αποτέλεσμα ελαττώνεται κατά πολύ, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζεται η σωστή συνεννόηση με τον χειρουργό σας. Οι λανθασμένες συνεννοήσεις του παρελθόντος αντικαθίστανται από την σιγουριά της εικόνας.

Κατά την προσομοίωση ο χειρουργός σας μπορεί να σας δείξει το αποτέλεσμα από 2 οπτικές γωνίες ταυτόχρονα, συγκριτικά το πριν και το μετά, το αποτέλεσμα που θα έχετε εάν κάνετε 2 ή και περισσότερες επεμβάσεις καθώς και πολλά άλλα, ανάλογα με την περίπτωση.

Τέλος, σε περιπτώσεις ιδιαίτερα απαιτητικών επεμβάσεων -όπως οι επανεπεβάσεις- μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το σύστημα για την ακριβή μέτρηση πολλών διαστάσεων, αποστάσεων και γωνιών ανλώντας έτσι πολύτιμες πληροφορίες για το μέγεθος τμημάτων που πρέπει να αφαιρεθούν και μοσχευμάτων που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στο χειρουργείο.

Συχνές Ερωτήσεις
1. Ποιες επεμβάσεις μπορούν να προσομοιωθούν;
Το σύστημα προσομοιώνει πληθώρα επεμβάσεων όπως: Αρχική Ρινοπλαστική, Επανεπέμβαση Ρινοπλαστικής, Γενειοπλαστική (πλαστική πηγουνιού), Προφιλοπλαστική (ρινοπλαστική & γενειοπλαστική), Λιποαναρρόφηση κ.α. Πολύ σύντομα προβλέπεται να μπορούν να προσομοιωθούν επεμβάσεις όπως λίφτιγκ, bottox, fillers, επεμβάσεις στα χείλη κ.α.

2. Είναι εύκολη και γρήγορη η διαδικασία;
Η διαδικασία της λήψης κρατά λιγότερο από ένα λεπτό και η προσομοίωση διαρκεί μόλις λίγα λεπτά, όσο χρειάζεται ουσιαστικά για να συνεννοηθείτε με τον χειρουργό σας για το τι ακριβώς επιθυμείτε να βελτιώσετε στην εμφάνισή σας.

3. Υπάρχει η δυνατότητα προσομοίωσης πολλών παρεμβάσεων και να γίνουν συνδυασμοί προσομοιώσεων;
Βεβαίως. Μπορούν να προσομοιωθούν όλες οι τροποποιήσεις που πιθανόν να απαιτηθεί να γίνουν κατά την επέμβαση. Αφαίρεση ύβου (καμπούρας), ευθειασμός της μύτης, ανόρθωση της μύτης, μορφοποίηση της ρινικής πυραμίδας καθώς και οποιαδήποτε άλλη. Να σημειωθεί ότι είναι δυνατόν να γίνουν δύο, τρείς ή και περισσότερες προσομοιώσεις ταυτόχρονα. Για παράδειγμα αφαίρεση ύβου (καμπούρας), με ταυτόχρονη ανύψωση και ευθειασμό της μύτης.

4. Πόσο μεγάλη ευκρίνεια έχει η εικόνα που λαμβάνεται;
Οι εικόνες που λαμβάνονται είναι πολύ μεγάλης ανάλυσης που φθάνει στην εντυπωσιακή τιμή των 36 Megapixels γι’ αυτό και προβάλλονται σε μεγάλες οθόνες χωρίς πρόβλημα.

* Ο κ. Γεώργιος Μοιρέας είναι μέλος της χειρουργικής ομάδας του Exelixis Medical Institute και του Ιατρικού Δικτύου The Doctors.

health.in.gr

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024