Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυτομόλησε ο επικεφαλής της συριακής στρατονομίας ενώ ο εμφύλιος μαίνεται

Αυτομόλησε ο επικεφαλής της συριακής στρατονομίας ενώ ο εμφύλιος μαίνεται

Μιλώντας για έναν στρατό «που έχει μεταμορφωθεί σε συμμορίες που δολοφονούν και καταστρέφουν» ανακοίνωσε την αυτομόλησή του ο επικεφαλής της συριακής στρατονομίας Αμπντελαζίζ αλ Σαλάλ, η τελευταία από τις αυξανόμενες αποσκιρτήσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων. Την ίδια ώρα η εμφύλια βία μαίνεται, με πολύνεκρο βομβαρδισμό χωριού στην επαρχία Ράκα με 20 θύματα -ανάμεσα στα οποία οκτώ παιδιά- να βγαίνει στο φως της δημοσιότητας. Στη Μόσχα το Σάββατο ο απεσταλμένος ΟΗΕ και Αραβικού Συνδέσμου για τη συριακή κρίση.

Μιλώντας για έναν στρατό «που έχει μεταμορφωθεί σε συμμορίες που δολοφονούν και καταστρέφουν» ανακοίνωσε την αυτομόλησή του ο επικεφαλής της συριακής στρατονομίας Αμπντελαζίζ αλ Σαλάλ, η τελευταία από τις αυξανόμενες αποσκιρτήσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων. Την ίδια ώρα η εμφύλια βία μαίνεται, με πολύνεκρο βομβαρδισμό χωριού στην επαρχία Ράκα με 20 θύματα -ανάμεσα στα οποία οκτώ παιδιά- να βγαίνει στο φως της δημοσιότητας.

O στρατηγός αλ Σαλάλ ανακοίνωσε την αυτομόλησή του με βίντεο που αναρτήθηκε την Τετάρτη στο YouTube. Δεν είναι σαφές πότε ακριβώς ο στρατηγός άλλαξε στρατόπεδο ούτε πού βρίσκεται αυτή την στιγμή -πιθανολογείται πως έχει διαφύγει στην Τουρκία.

Την αποσκίρτηση του στρατηγού επιβεβαίωσε και συριακή καθεστωτική πηγή που επικαλείται το Reuters, η οποία ωστόσο προσπάθησε να υποβαθμίσει την κίνηση του αλ Σαλάλ. Ο επικεφαλής της στρατονομίας «όντως αυτομόλησε, αλλά επρόκειτο να συνταξιοδοτηθεί τον επόμενο μήνα και αποσκίρτησε μόνο για να παραστήσει τον ήρωα» ανέφερε η πηγή.

«Ο στρατός έχει καταστρέψει πόλεις και χωριά και έχει διαπράξει σφαγές σε βάρος άοπλου πληθυσμού που βγήκε στους δρόμους απαιτώντας ελευθερία» ανέφερε στο βίντεο ο αλ Σαλάλ. Έκλεισε δε λέγοντας: «Ζήτω η ελεύθερη Συρία».

Βομβαρδισμοί με 20 νεκρούς στη Ράκα

Παράλληλα, σύμφωνα με την οργάνωση «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» που πρόσκειται στους αντικαθεστωτικούς, περίπου 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον οκτώ παιδιά, σε βομβαρδισμό στην επαρχία Ράκα, στη βόρεια Συρία.

Βίντεο που ανάρτησε στο Διαδίκτυο η οργάνωση δείχνει μάλιστα σειρές από πτώματα σε κουβέρτες, ενώ ακούγεται ο θρήνος συγγενών.

Στόχος των πυρών ήταν το χωριό αλ Καχτάνια της επαρχίας. Το βίντεο αναρτήθηκε την Τετάρτη, αλλά δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί πότε έγινε ο βομβαρδισμός.

Στη Μόσχα ο Μπραχίμι το Σάββατο

Στο διπλωματικό πεδίο, ο απεσταλμένος ΟΗΕ και Αραβικού Συνδέσμου για τη συριακή κρίση Λακντάρ Μπραχίμι αναμένεται το Σάββατο για συνομιλίες στη Μόσχα, όπως ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Μόσχα είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι ο Μπραχίμι ήθελε να έχει διαβουλεύσεις με την ρωσική ηγεσία, κύριο υποστηρικτή του Άσαντ.

Ο Μπραχίμι, που βρίσκεται αυτήν την εβδομάδα στη Συρία και συναντήθηκε μεταξύ άλλων και με τον Μπασάρ αλ Άσαντ, δεν έχει δώσει σημάδια για πως υπάρχουν εξελίξεις που μπορούν να καλλιεργούν ελπίδες για υπέρβαση του αδιεξόδου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024