Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αποδεκτά ως εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα από τις 21 Δεκεμβρίου

Αποδεκτά ως εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα από τις 21 Δεκεμβρίου

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποδέχεται, από τις 21 Δεκεμβρίου, όλα τα ομόλογα που εκδίδει ή εγγυάται το Ελληνικό Δημόσιο ως εχέγγυα για την παροχή ρευστότητας, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη. Η εξέλιξη αυτή πρακτικά σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες αποκτούν και πάλι πρόσβαση στον φθηνότερο δανεισμό από την ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ θα αποδέχεται όλα τα ομόλογα που εκδίδει ή εγγυάται το Ελληνικό Δημόσιο ως εχέγγυα για την παροχή ρευστότητας, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη.

Η ΕΚΤ σημειώνει ότι θα επιβάλλεται ειδικό «κούρεμα» στη ρευστότητα που θα δίνεται, κάτι που θα εξειδικευτεί στο νομικό κείμενο που θα συνοδεύει την απόφαση και θα δημοσιευτεί στις 21 Δεκεμβρίου, ημερομηνία από την οποία ξεκινά και η ισχύς της.

Όπως αναφέρει, το εποπτικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να αναστείλει την εφαρμογή κατώτατου ορίου αξιολόγησης στα ομόλογα που εκδίδει ή εγγυάται το Ελληνικό Δημόσιο και που κάνει αποδεκτά ως εχέγγυα για παροχή ρευστότητας.

Η αναστολή θα ισχύσει μέχρι νεωτέρας, υπογραμμίζει.

Στην απόφασή του, το Συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας έλαβε υπόψη του τη θετική έκθεση της τρόικα για το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς και την ευρεία γκάμα μέτρων που έχει ήδη λάβει η ελληνική κυβέρνηση στα μέτωπα της δημοσιονομικής σύγκλισης, των δομικών μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και της σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Η απόφαση αυτή αφορά όλα τα εκκρεμή αλλά και τα νέα εργαλεία χρέους που εκδίδει ή εγγυάται η ελληνική κυβέρνηση, καταλήγει η ανακοίνωση.

Η εξέλιξη αυτή πρακτικά σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες αποκτούν και πάλι πρόσβαση στον φθηνότερο δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εγκαταλείποντας έτσι τον ακριβότερο μηχανισμό ρευστότητας ELA που λειτουργεί στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Υπολογίζεται ότι το επιτόκιο δανεισμού για τις τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι χαμηλότερο κατά περίπου 2% σε σχέση με εκείνο του μηχανισμού ΕLA.

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι ανοίγει το δρόμο στις τράπεζες να αυξήσουν τις χορηγήσεις τους σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024