Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κόντρα στη Βουλή για τη δόση και τη δανειακή σύμβαση με την τρόικα

Κόντρα στη Βουλή για τη δόση και τη δανειακή σύμβαση με την τρόικα

Κόντρα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης ξέσπασε τη Δευτέρα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους «Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες». Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ιδιαίτερα την αξία της συμφωνίας των Ευρωπαίων εταίρων για τη δόση των 49,1 δισ. ευρώ, ενώ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Π. Λαφαζάνης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την τροποποίηση των δανειακών συμβάσεων με τον EFSF, λέγοντας ότι προβλέπει «εθνικά κατάπτυστους όρους για την είσπραξη των δόσεων».

Κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης ξέσπασε τη Δευτέρα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους «Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ιδιαίτερα την αξία της συμφωνίας των Ευρωπαίων εταίρων για τη δόση των 49,1 δισ. ευρώ, ενώ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Π. Λαφαζάνης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την τροποποίηση των δανειακών συμβάσεων με τον EFSF, λέγοντας ότι προβλέπει «εθνικά κατάπτυστους όρους για την είσπραξη των δόσεων».

Ο κ. Σταϊκούρας, στην ομιλία του τόνισε, μεταξύ άλλων, πως με τις διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε η κυβέρνηση, «απετράπη η άτακτη χρεοκοπία της χώρας και επιβεβαιώθηκε πως η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσδεδεμένη στο ευρώ. Οι Ευρωπαίοι εταίροι δεσμεύθηκαν για στήριξη της χώρας στις διεθνείς αγορές, αγοράσαμε ασφάλειες για να μπορέσουμε να είμαστε μέρος μιας συνολικής μελλοντικής λύσης, ενισχύθηκε το κεφάλαιο αξιοπιστίας της χώρας. Αναγνωρίστηκε η προσπάθεια της κοινωνίας μέσα από αιματηρές θυσίες».

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι το ποσό των 49,1 δισ. ευρώ «αντιστοιχεί στο 27% του ΑΕΠ της χώρας και είναι μεγαλύτερη από το ΑΕΠ 153 χωρών παγκοσμίως, εκ των οποίων 7 χώρες είναι κράτη-μέλη της ΕΕ. Με αυτήν την στήριξη θα ολοκληρωθεί η επανακεφαλαιοποίηση, θα ενισχυθούν τα ταμειακά διαθέσιμα και θα αποπληρωθούν οφειλές στον ιδιωτικό τομέα».

Από τη πλευράς του, ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την τροποποίηση των δανειακών συμβάσεων της Ελλάδας με το EFSF, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ της 12ης Δεκεμβρίου, η οποία, όπως τόνισε ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, Π. Λαφαζάνης, προβλέπει «εθνικά κατάπτυστους όρους για την είσπραξη των δόσεων».

«Θα πρέπει να υπάρχουν γνωμοδοτήσεις από δικηγορικές εταιρείες σχετικά με την συμμόρφωση της Ελλάδας στους εφαρμοστέους όρους. Μεγαλύτερη ταπείνωση απ’ αυτή, δεν υπάρχει. Η Ελλάδα δεν έφτασε ποτέ σε τέτοιο κατάντημα προτεκτοράτου» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, στηλιτεύοντας παράλληλα την επιλογή της κυβέρνησης να φέρει την τροποποίηση «αντισυνταγματικά, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 96 σελίδων».

Αντίστοιχες παρατηρήσεις επεφύλαξε και ο Νότης Μαριάς («Ανεξάρτητοι Έλληνες»), ο οποίος τόνισε πως «η κυβέρνηση μπορεί να καθυστερήσει την εισαγωγή της Πράξης στη Βουλή προς ψήφιση μέχρι και 130 ημέρες – διάστημα για το οποίο η Πράξη θα ισχύει».

Κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου, η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξυροτήρη, εξέφρασε εκ νέου επιφυλάξεις για το άρθρο 164 που αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών Ιδρυμάτων (και το οποίο αναμένεται να εξεταστεί στη σημερινή επί των άρθρων συζήτηση) και δήλωσε πως αναμένει πρόσθετες διευκρινίσεις εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών, κάτι που κατά την χθεσινή συζήτηση δεν συνέβη.

Νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο για τους «Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες», που υπερψηφίστηκε τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, ενσωματώνει στο ελληνικό δίκαιο, δύο σχετικές κοινοτικές Οδηγίες.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, διευκολύνει τις χαμηλής χρηματιστηριακής αξίας εταιρείες να αντλήσουν κεφάλαια από το επενδυτικό κοινό και αυξάνει την ασφάλεια δικαίου, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μ. Χρυσοχοΐδης, υπογράμμισε το στοιχείο της προστασίας των επενδυτών από τις «αυθαιρεσίες της αγοράς τύπου Leman Brothers».

Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ ε εισηγητή τον Στέφανο Σαμοΐλη, εκτίμησε πως το νομοσχέδιο παρέχει «απεριόριστες δυνατότητες φοροδιαφυγής των οικονομικά ισχυρών εταιρειών» καθώς δίνει το δικαίωμα σε ελληνικές εταιρείες επένδυσης κινητών αξιών να μεταφέρουν την έδρα τους σε χώρες με μικρότερη φορολογία.

Κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, υπερψηφίστηκαν επίσης και οι τροποποιήσεις στα παλαιότερα Πρωτόκολλα για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης, που είχε υπογράψει η Ελλάδα με το Βέλγιο και με την Ελβετία.

Τα σχετικά νομοσχέδια υπερψηφίστηκαν από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, ενώ το νομοσχέδιο που αφορά τη συμφωνία με το Βέλγιο υπερψηφίστηκε και από τους «Ανεξάρτητους Έλληνες».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024