Στις απαραίτητες προϋποθέσεις για ένα σύγχρονο Πανεπιστήμιο -την αυτονομία, την αξιολόγηση, την λογοδοσία και την εξωστρέφεια με στόχο την αριστεία- εστίασαν οι ομιλητές στην εκδήλωση με θέμα: «Για ένα νέο ελληνικό Πανεπιστήμιο» που οργάνωσαν το ΕΛΙΑΜΕΠ, το ΙΟΒΕ, η Εταιρεία Συμβούλων Kantor, η Κίνηση Πολιτών και η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς, σε συνεργασία με το Megaron Plus στο Μέγαρο Μουσικής.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Στάθης Καλύβας, καθηγητής από το Πανεπιστήμιο του Yale, η Βάσω Κιντή αναπληρώτρια καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Χαρ. Μουτσόπουλος ομότιμος καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Βασ. Παπάζογλου καθηγητής Ναυπηγικής του Ε.Μ.Πολυτεχνείου και ο Ευρ.Στεφάνου, πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Λ. Τσούκαλης, πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Κάθε ένας από τους ομιλητές ανέπτυξε τις απόψεις του για την σημερινή κατάσταση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στην Ελλάδα.

Ορισμένοι εστίασαν στις απαραίτητες αλλαγές που μπορούν και πρέπει να γίνουν στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, πολλές από τις οποίες δρομολογήθηκαν με τη μεταρρύθμιση του 2011, ενώ άλλοι μιλούν για πιο ριζοσπαστικές τομές εκτός του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου. Έθεσαν μάλιστα και το ερώτημα αν «αλλάζουμε από μέσα ή δημιουργούμε κάτι καινούριο και καινοτόμο;»

Συνοψίζοντας ο κ. Τσούκαλης επισήμανε ότι η ανώτατη εκπαίδευση αποτελεί ένα ακόμη από τα πολλά παράδοξα στη χώρα μας. «Ενώ διαθέτουμε μεγάλο αριθμό καταξιωμένων επιστημόνων διεθνώς, τα ελληνικά πανεπιστήμια κατατάσσονται χαμηλά στις διεθνείς αξιολογήσεις και η χώρα συνεχίζει να εξάγει το μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών κατά κεφαλήν στην Ευρώπη».

Προφανώς, κατέληξε, το ανθρώπινο δυναμικό υπάρχει αλλά το σύστημα χωλαίνει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο