Σε ισχύ τέθηκε το βράδυ της Πέμπτης η ελεύθερη χρήση μαριχουάνας από ενήλικες στην Ουάσινγκτον, την πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που προχωρά σε απελευθέρωση του τοπίου. Μερικές εκατοντάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Σιάτλ κάνοντας... χρήση της ελευθερίας που τους δίνει ο νόμος -αν και ουσιαστικά παρανόμησαν, καθώς η χρήση μαριχουάνας απαγορεύεται σε δημόσια θέα. Η αστυνομία κράτησε διακριτική απόσταση, δείχνοντας πως η πολιτεία θα χρειαστεί κάποιο καιρό για να κατασταλάξει στο πώς θα εφαρμόζεται πρακτικά το νέο πλαίσιο.

Σε ισχύ τέθηκε το βράδυ της Πέμπτης η ελεύθερη χρήση μαριχουάνας από ενήλικες στην Ουάσινγκτον, την πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που προχωρά σε απελευθέρωση του τοπίου.

Μερικές εκατοντάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Σιάτλ κάνοντας… χρήση της ελευθερίας που τους δίνει ο νόμος -αν και ουσιαστικά παρανόμησαν, καθώς η χρήση μαριχουάνας απαγορεύεται σε δημόσια θέα.

Η αστυνομία κράτησε διακριτική απόσταση, δείχνοντας πως η πολιτεία θα χρειαστεί κάποιο καιρό για να κατασταλάξει στο πώς θα εφαρμόζεται πρακτικά το νέο πλαίσιο.

Οι συγκεντρωμένοι «γιόρτασαν» την απελευθέρωση κάτω από το Space Needle στο κέντρο του Σιάτλ. Η εισαγγελία είχε προχωρήσει σε αυστηρή προειδοποίηση ότι χρήση μαριχουάνας σε δημόσια θέα δεν θα γίνει ανεκτή και θα τιμωρείται με πρόστιμο 100 δολαρίων -αν και η αστυνομία, όπως ανέφερε, είχε διαταγές να περιορίσει την επέμβασή της στη συγκέντρωση.

Ανάλογη νπομοθεσία τίθεται σε ισχύ στις 5 Ιανουαρίου και στο Κολοράντο -οι δύο πολιτείες είχαν εγκρίνει την απελευθέρωση για προσωπική μη ιατρική χρήση με δημοψηφίσματα την ίδια ημέρα των προεδρικών εκλογών της 6ης Νοεμβρίου.

Στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον είναι πλέον νόμιμο να κατέχει κανείς μέχρι 28,5 γραμμάρια (μια ουγγιά) κάνναβης εφόσον είναι 21 ετών και άνω. Παράνομη παραμένει η χρήση σε δημόσια θέα, η κατοχή από ανήλικους και η οδήγηση υπό την επήρειά της (ανάλογα με το αλκόολ).

Οι αρχές εξάλλου δεν πρόκειται να νομοθετήσουν πριν από ένα χρόνο ούτε σχετικά με την καλλιέργεια ούτε σχετικά με την πώληση της κάνναβης, η οποία αναμένεται ότι θα αποτελέσει επιπλέον μια νέα πηγή φορολογικών εσόδων. Έτσι, η πώληση παραμένει επί της ουσίας απαγορευμένη προς το παρόν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr