Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η οξίνιση των ωκεανών «έχει αρχίσει να λιώνει τα σαλιγκάρια»

Η οξίνιση των ωκεανών «έχει αρχίσει να λιώνει τα σαλιγκάρια»

Η κλιματική αλλαγή θα μας βγει ξινή, προειδοποιούσαν εδώ και καιρό οι επιστήμονες. Το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνουμε στην ατμόσφαιρα όχι μόνο ανεβάζει τη θερμοκρασία αλλά επιπλέον οδηγεί σε πτώση του pH των ωκεανών, φαινόμενο που ήδη εμποδίζει τα θαλάσσια μαλάκια να χτίζουν το κέλυφός τους.

Διεθνής ερευνητική αποστολή ανακάλυψε ότι τα θαλάσσια σαλιγκάρια αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Το κέλυφός τους καταστρέφεται με ταχύ ρυθμό, γεγονός που σύμφωνα με τους ερευνητές, οφείλεται στην οξίνιση (αύξηση της οξύτητας) των ωκεάνιων υδάτων. Η διαπίστωση είναι σημαντική και κρούει το καμπανάκι του κινδύνου αφού απειλείται η θαλάσσια διατροφική αλυσίδα.

Ερευνητές της Βρετανικής Αποστολής στην Ανταρκτική, του Βασιλικού Ινστιτούτου Θαλάσσιας Έρευνας της Ολλανδίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ πραγματοποίησαν μελέτες στον Νότιο Ωκεανό που διαβρέχει την Ανταρκτική. Διαπίστωσαν ότι τα κελύφη σε πολλά είδη θαλάσσιων σαλιγκαριών διαβρώνονται πολύ γρήγορα καθώς τα νερά στην επιφάνεια της θάλασσας γίνονται ολοένα και πιο όξινα. Αν και η απώλεια του κελύφους δεν αποτελεί άμεση αιτία θανάτου για τα σαλιγκάρια, εντούτοις τα καθιστά εξαιρετικά ευάλωτα απέναντι στους εχθρούς τους.

Τα θαλάσσια σαλιγκάρια είναι βασική πηγή τροφής για τα ψάρια αλλά και για ορισμένα είδη πτηνών ενώ παράλληλα αποτελούν έναν από τους δείκτες της υγείας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Μέχρι σήμερα υπήρχαν ελάχιστα ευρήματα για την επίδραση της οξίνισης των υδάτων σε μικρούς οργανισμούς όπως τα σαλιγκάρια. Οι ερευνητές φοβούνται ότι η αύξηση της οξύτητας των υδάτων θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και σε άλλα είδη που παίζουν κεντρικό ρόλο στη θαλάσσια διατροφική αλυσίδα αλλά και στα θαλάσσια οικοσυστήματα γενικότερα.

Ο μηχανισμός

Κάθε χρόνο, οι ωκεανοί απορροφούν το 25% του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Με δεδομένο ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αυξάνεται και το επίπεδο οξίνισης των υδάτων. Οι ερευνητές εξέτασαν το νερό στην επιφάνεια της θάλασσας όπου οι άνεμοι υποχρεώνουν τις κρύες υδάτινες μάζες που βρίσκονται στα βάθη να ανεβαίνουν προς την επιφάνεια. Αυτές οι μάζες νερού διαβρώνουν το ανθρακικό ασβέστιο που χρησιμοποιούν τα θαλάσσια σαλιγκάρια για να δημιουργούν και να συντηρούν σε καλή κατάσταση τα κελύφη τους.

Τα κλιματικά μοντέλα προβλέπουν ότι όσο αυξάνονται τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα αυξάνεται και η ένταση των ανέμων που υποχρεώνουν τις μάζες νερού από τα βάθη των ωκεανών να ανεβαίνουν ολοένα και πιο συχνά προς την επιφάνεια. Αυτό σημαίνει ότι οι ωκεανοί θα γίνονται ολοένα και πιο όξινοι. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Geoscience».

Βήμα Science

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024