Επιπλέον χρόνο στη συντακτική συνέλευση ώστε να ολοκληρώσει το έργο της έδωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, ενώ παράλληλα αντικατέστησε τον γενικό εισαγγελέα σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει την κοινή γνώμη που είναι τουλάχιστον δυσαρεστημένη για τις δίκες των πρωταίτιων της βίας κατά την πτώση του Μουμπάρακ. Η διπλή παρέμβαση του προέδρου με την οποία παραχωρεί στον εαυτό του υπερεξουσίες έρχεται μία ημέρα μετά την μάλλον επιτυχημένη παρέμβασή του για την εκεχειρία στη Γάζα.

Επιπλέον χρόνο στη συντακτική συνέλευση ώστε να ολοκληρώσει το έργο της έδωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, ενώ παράλληλα αντικατέστησε τον γενικό εισαγγελέα σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει την κοινή γνώμη που είναι τουλάχιστον δυσαρεστημένη για τις δίκες των πρωταίτιων της βίας κατά την πτώση του Μουμπάρακ.

Η διπλή παρέμβαση του προέδρου με την οποία παραχωρεί στον εαυτό του υπερεξουσίες έρχεται μία ημέρα μετά την μάλλον επιτυχημένη παρέμβασή του για την εκεχειρία στη Γάζα.

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο αντιπολιτευόμενος Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι μιλά για έναν «νέο Φαραώ».

Με διάταγμά του ο πρόεδρος προστατεύει την συντακτική συνέλευση από την διάλυση με απόφαση της δικαιοσύνης ή της Άνω Βουλής και της παραχωρεί άλλους δύο μήνες, πέραν της αρχικής προθεσμίας που έληγε τον Δεκέμβριο. Την ίδια προστασία παραχώρησε ο Μόρσι και στην (θεσμικά ανίσχυρη) Άνω Βουλή, στην οποία κυριαρχούν οι ισλαμιστές.

Αφορμή είναι σειρά υποθέσεων που εκκρεμούν και ζητούν την διάλυση και των δύο σωμάτων.

Η σύνταξη του νέου καταστατικού χάρτη στη χώρα έχει καθυστερήσει καθώς ισλαμιστές (που πλειοψηφούν στην επιτροπή και τη Βουλή) και περισσότερο φιλελεύθερα στοιχεία διαφωνούν για τις λεπτομέρειες.

Παράλληλα ο Μόρσι απομάκρυνε από τη θέση του τον γενικό εισαγγελέα Αμπντέλ Μαγκουίντ Μαχμούντ και στην θέση του όρισε, για θητεία τεσσάρων ετών, τον Ταλάτ Αμπντουλάχ. Ο Μαχμούντ είχε ήδη συμπληρώσει δεκαετία στο αξιώμα.

Την απομάκρυνση του Μαχμούντ είχε προσπαθήσει ο πρόεδρος και τον Οκτώβριο σε μια προσπάθεια να κατευναστεί η κοινή γνώμη που ζητά να δικαστούν εκ νέου αξιωματούχοι του καθεστώτος Μουμπάρακ με εμπλοκή στις πολύνεκρες ταραχές που συνόδευσαν την πτώση του πρώην ηγέτη της χώρας.

Ο Μόρσι διέταξε να γίνουν εκ νέου οι δίκες των αξιωματούχων με «πολιτικές ή εκτελεστικές θέσεις» επί Μουμπάρακ, κάτι που ίσως ανοίγει τον δρόμο και για μια νέα δίκη του πρώην προέδρου ο οποίος εκτίει ποινή ισοβίων ενώ αθωώθηκαν για την κατηγορία της διαφθοράς.

Πολλοί από τους εμπλεκόμενους έχουν δικαστεί και αθωωθεί εξοργίζοντας την κοινή γνώμη.

Επιπλέον, στο διάταγμά του ο Μόρσι αποφάσισε ότι όλες οι πράξεις του από τον ορισμό του τον περασμένο Ιούνιο μέχρι την έναρξη ισχύος του νέου Συντάγματος δεν μπορούν να προσβληθούν σε δικαστήρια ή από όποια άλλη αρχή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr