Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπέρ του κοσμικού χαρακτήρα του υπό αναθεώρηση Συντάγματος τάσσονται οι Τούρκοι

Υπέρ του κοσμικού χαρακτήρα του υπό αναθεώρηση Συντάγματος τάσσονται οι Τούρκοι

Ευρεία συναίνεση για τη μορφή που θα πρέπει να έχει το νέο Σύνταγμα, το οποίο είναι υπό αναθεώρηση κατά τις προθέσεις της κυβέρνησης Ερντογάν, σχηματίζεται μεταξύ των Τούρκων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Τουρκικού Ιδρύματος Πολιτικών και Οικονομικών Ερευνών. Πάντως, παρά το ότι η μεγάλη πλειονότητα επιθυμεί την διατήρηση του κοσμικού χαρακτήρα, οι Τούρκοι δεν βλέπουν αρνητικά προτάσεις όπως για υποχρεωτική μαντήλα για τις δημόσιες υπαλλήλους. Ένα αμερικανικού τύπου προεδρικό σύστημα φέρεται να σκέφτεται ο Ερντογάν.

Ευρεία συναίνεση για τη μορφή που θα πρέπει να έχει το νέο Σύνταγμα, το οποίο είναι υπό αναθεώρηση κατά τις προθέσεις της κυβέρνησης Ερντογάν, σχηματίζεται μεταξύ των Τούρκων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Τουρκικού Ιδρύματος Πολιτικών και Οικονομικών Ερευνών. Πάντως, παρά το ότι η μεγάλη πλειονότητα επιθυμεί την διατήρηση του κοσμικού χαρακτήρα, οι Τούρκοι δεν βλέπουν αρνητικά προτάσεις όπως για υποχρεωτική μαντήλα για τις δημόσιες υπαλλήλους.

Το 82% των ερωτηθέντων θεωρεί απαραίτητη την αναφορά στις αρχές του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ενώ το 50,6% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι πρέπει να παραμείνουν αναλλοίωτες στο νέο Σύνταγμα, οι αρχές προστασίας του κοσμικού καθεστώτος.

Αντίστοιχα, το 40,7% θεωρεί ότι πρέπει να προστατευθεί η κοσμικότητα αλλά το κράτος θα πρέπει να αποστασιοποιηθεί από όλες τις θρησκείες. Μόνο το 8,7% θέλει να απαλειφθούν οι αναφορές την κοσμικότητα, στο νέο Σύνταγμα.

Το 85% θέλει την τουρκική γλώσσα ως μόνη επίσημη γλώσσα της χώρας, ενώ μόνο το 15% θεωρεί ότι και άλλες γλώσσες μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Ακόμη, το 56% επιθυμεί να διατηρηθεί στο νέο Σύνταγμα η διάταξη για τον ορισμό της υπηκοότητας, ενώ το 35% επιθυμεί στον ορισμό της υπηκοότητας πρέπει να γίνονται αναφορές και σε άλλες εθνοτικές ταυτότητες της Τουρκίας.

Το 53,4% θεωρεί ότι ένα σωστό Σύνταγμα θα βοηθήσει στην λύση του Κουρδικού.

Ενδιαφέρον πάντως είναι το 76,3% θεωρεί ότι οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να μπορούν να φορούν την ισλαμική μαντήλα. Το 70% τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.

Προεδρικό σύστημα επιθυμεί ο Ερντογάν

Η δημοσκόπηση δεν ασχολήθηκε με τις αλλαγές που λέγεται ότι σχεδιάζει να εισαγάγει το κυβερνών AKP του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φέρεται ότι σχεδιάζει να προτείνει ένα προεδρικό σύστημα κατά τα πρότυπα του αμερικανικού.

Ο πρόεδρος θα εκλέγεται για πενταετή θητεία και θα διορίζει και παύει τους υπουργούς. Πριν από τις εκλογές, ο υποψήφιος πρόεδρος θα διορίζει τον υποψήφιό του αντιπρόεδρο.

Η Βουλή δεν θα μπορεί να αναλάβει δράση ανατροπής της κυβέρνησης. Τα μέλη της όμως δεν θα μπορούν να είναι και μέλη της. Ακόμη θα μπορεί να παραπέμπει τον πρόεδρο στην Δικαιοσύνη για εγκλήματα όπως η εσχάτη προδοσία.

Ο πρόεδρος θα μπορεί να διαλύει την Βουλή και στην περίπτωση αυτή θα διεξάγονται ταυτόχρονα προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Οι προεδρικές και οι βουλευτικές εκλογές θα διεξάγονται ταυτόχρονα κάθε πέντε
χρόνια ενώ ενδιάμεσα θα διεξάγονται εκλογές για το 50% των θέσεων της Βουλής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024