Η Ευρωζώνη επιστρέφει στην ύφεση, συρρίκνωση 0,1% του ΑΕΠ των «17»
Τα στοιχεία για τις οικονομίες της Ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο επιβεβαιώνουν ότι η κρίση έχει γίνει απειλή για όλους στο κοινό νόμισμα: Το ΑΕΠ των «17» συρρικνώθηκε κατά 0,1%, επιστρέφοντας τεχνικά σε ύφεση. Η γερμανική οικονομία αντέχει μεν αλλά επιβραδύνεται και Ολλανδία και Αυστρία βλέπουν αρνητικά πρόσημα. Η Γαλλία διέψευσε τις εκτιμήσεις για στασιμότητα και κατάφερε να δει το ΑΕΠ της να αυξάνεται κατά 0,2% (το οποίο ωστόσο, βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων, είχε μειωθεί κατά 0,1% το προηγούμενο τρίμηνο), η ύφεση στην Ιταλία ήταν μικρότερη του αναμενόμενου, διαμορφωμένη στο -0,2%, και το ισπανικό ΑΕΠ, όπως αναμενόταν, μειώθηκε κατά 0,3%.
Τα στοιχεία για τις οικονομίες της Ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο επιβεβαιώνουν ότι η κρίση έχει γίνει απειλή για όλους στο κοινό νόμισμα: Το ΑΕΠ των «17» συρρικνώθηκε κατά 0,1%, επιστρέφοντας τεχνικά σε ύφεση. Η γερμανική οικονομία αντέχει μεν αλλά επιβραδύνεται και Ολλανδία και Αυστρία βλέπουν αρνητικά πρόσημα. Καλύτερα των εκτιμήσεων κινήθηκαν Γαλλία και Ιταλία.
Η Eurostat ανακοίνωσε την Πέμπτη πως το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 0,1% μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου. Το προηγούμενο τρίμηνο είχε συρρικνωθεί κατά 0,2% -δύο κατά σειρά αρνητικές μεταβολές θεωρούνται τεχνικά ύφεση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, η αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ επιβραδύνθηκε, όπως αναμενόταν, στο +0,2%.
Η Γαλλία ήταν η μία από τις χώρες που είδε καλύτερα στοιχεία από τα αναμενόμενα: Βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων, το γαλλικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις για στασιμότητα.
Ωστόσο, τα στοιχεία της Πέμπτης αναθεώρησαν σε -0,1%, από μηδενική, τη μεταβολή του γαλλικού ΑΕΠ για το προηγούμενο, δεύτερο, τρίμηνο.
Το ΑΕΠ της Αυστρίας κατέγραψε μείωση 0,1%, πρώτη αρνητική μεταβολή από την κρίση του 2008. Η Φινλανδία, που είχε δει μείωση του ΑΕΠ της κατά 1,1% το δεύτερο τρίμηνο, κατέγραψε ενίσχυση 0,3% στο τρίτο τρίμηνο.
Χειρότερη η εικόνα στην Ολλανδία, που είδε το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 1,1% -ενώ αναμενόταν αρκετά χαμηλότερη ύφεση, κοντά στο 0,2%.
Δεύτερη σχετικά θετική εξέλιξη ήρθε από την Ιταλία, το ΑΕΠ της οποίας συρρικνώθηκε κατά 0,2%, λιγότερο από τις εκτιμήσεις, το τρίτο τρίμηνο. Το προηγούμενο τρίμηνο, η ύφεση είχε φτάσει το 0,8%.
Η Κύπρος, τέλος, είδε το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 0,5%.
Πάντως, η έστω και μικρή αύξηση του γαλλικού ΑΕΠ περιορίζει κάπως, όπως αναφέρει το Reuters, τους φόβους πως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης γλιστρά προς την ύφεση.
Η ενίσχυση του γαλλικού ΑΕΠ ακολουθεί την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 0,3% το τρίτο τρίμηνο, μετά από μείωση 0,2% το προηγούμενο τρίμηνο. Μικρή ενίσχυση 0,1% κατάγραψε η μεταποίηση ενώ η αύξηση των εξαγωγών επιταχύνθηκε στο +0,5%.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο Ινφαντίνο επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του Ιράν στο Μουντιάλ
- Massive Attack: Δυστοπία, Τομ Γουέιτς και επιστροφή στη δισκογραφία με έναν ύμνο για σκοτεινούς καιρούς
- Καμερούν: Ο Πάπας Λέων καταγγέλλει έναν κόσμο που «ρημάζεται από τυράννους»
- Περιβαλλοντικές οργανώσεις κατά ΥΠΕΝ για την πολεοδόμηση σε περιοχές Natura
- «Στη λίστα για τον πάγκο του Άρη ο Λάκοβιτς» (pic)
- Η γη της ελιάς: Μια απόφαση που προκαλεί αντιδράσεις
- Ένας τραυματίας από έκρηξη σε συνεργείο στον Κορυδαλλό
- Η Μάρω Κοντού στην Επίδαυρο: Μια αναδρομή σε μια σπουδαία πορεία και μια συγκινητική συνάντηση με το παρελθόν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 16.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/abhijith-chandran-z4ylX1Z5FQE-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442