Ικανοποιημένος ο Στουρνάρας από το Eurogroup, δηλώνει βέβαιος για την εκταμίευση
Ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις του Eurogroup και ιδιαίτερα της κατοχύρωσης της διετούς επιμήκυνσης, δηλώνοντας βέβαιος ότι η δόση θα εκταμιευτεί μετά την πλήρη έκθεση της τρόικας. Το Eurogroup αναγνώρισε «σημαντική πρόοδο» στην εφαρμογή του προγράμματος, έδωσε το πράσινο φως για την επιμήκυνση -διαπιστώνοντας χρηματοδοτικό κενό 32,6 δισ. ευρώ- και πρόκειται να συνεδριάσει εκ νέου στις 20 Νοεμβρίου.
Ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις του Eurogroup και ιδιαίτερα της κατοχύρωσης της διετούς επιμήκυνσης, δηλώνοντας βέβαιος ότι η δόση θα εκταμιευτεί μετά την πλήρη έκθεση της τρόικας. Το Eurogroup αναγνώρισε «σημαντική πρόοδο» στην εφαρμογή του προγράμματος, έδωσε το πράσινο φως για την επιμήκυνση -διαπιστώνοντας χρηματοδοτικό κενό 32,6 δισ. ευρώ- και πρόκειται να συνεδριάσει εκ νέου στις 20 Νοεμβρίου.
Τα ξημερώματα της Τρίτης, Ο Γ.Στουρνάρας ανέφερε από τις Βρυξέλλες ότι αναμένει την πλήρη έκθεση της Τρόικας ως τις 17 Νοεμβρίου, ούτως ώστε αυτή να επικυρωθεί στο σύνολό της από το Eurogroup που θα συνέλθει την Τρίτη 20 Νοεμβρίου.
- Διαβάστε τη δήλωση του Eurogroup (αγγλικά)
Στη συνέχεια, ανέφερε ο υπουργός, οι χώρες της ευρωζώνης που πρέπει να θέσουν την έκθεση της Τρόικας υπό την κρίση των κοινοβουλίων τους θα έχουν έξι ημέρες καιρό για να το πράξουν, ούτως ώστε στις 26 Νοεμβρίου με βάση τον υπάρχοντα προγραμματισμό, να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε βέβαιος ότι η δόση των 31,3 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί στο σύνολό της.
Ερωτηθείς αν τα χρήματα των δανειστών θα κατατίθενται στην τράπεζα της Ελλάδος ή στην ΕΚΤ, ο Γ. Στουρνάρας απάντησε ότι θα κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδας. Σημείωσε, πάντως, ότι εφεξής η παρακολούθηση των δαπανών και των εσόδων του ελληνικού κράτους θα γίνεται ανά μήνα και ότι αν υπάρχουν αποκλίσεις από τις αρχικές εκτιμήσεις θα λαμβάνονται τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα.
Σημείωσε ότι αυτό αφορά τόσο την πορεία των δημοσίων δαπανώ και των εσόδων, όσο και τα έσοδα από τις κρατικοποιήσεις.
Σε ό,τι αφορά τις προαπαιτούμενες δράσεις τις οποίες πρέπει να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες, ο Γ. Στουρνάρας σημείωσε ότι κατά βάση πρόκειται για ολιγάριθμες διοικητικές αποφάσεις και ότι δε χρειάζεται κοινοβουλευτική διαδικασία.
Τέλος ο Γ. Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα επέλθει συμφωνία ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ΕΕ για το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, χωρίς πάντως να αναφέρει λεπτομέρειες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μουντιάλ 2026: Αυτοί είναι οι 10 ακριβότεροι ποδοσφαιριστές από τους ημιτελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου
- Marfin: «Δεν υπάρχει ταυτοποίηση προσώπων, αλλά κινητών αντικειμένων», λένε οι συνήγοροι υπεράσπισης
- Βασίλης Κικίλιας: «Για εμάς η ασφάλεια είναι πάνω απ’ όλα – Πληρότητες έως και 100%»
- «Οι 12 Ένορκοι»: Για 12η χρονιά στο θέατρο Αλκμήνη
- «Πατριωτική» βενζίνη – Ο Τραμπ, το Ιράν και το μυστήριο του Freedom Fuel Network
- Αρκάς: Η καλημέρα της Τρίτης
- Συντάξεις Αυγούστου – Σεπτεμβρίου: Οι ημερομηνίες πληρωμής
- Άσκηση: Γιατί αργούμε να δούμε αλλαγές;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/usukhbayar-gankhuyag-m_MdXo-axyg-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442