Παρασκευή 08 Δεκεμβρίου 2023
weather-icon 21o
Καλύτερη διαχείριση του διαβήτη τύπου ΙΙ με βιλνταγλιπτίνη

Καλύτερη διαχείριση του διαβήτη τύπου ΙΙ με βιλνταγλιπτίνη

Μελέτη που παρουσιάστηκε στην 48η ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη μελέτη του διαβήτη (EASD), έδειξε ότι στη θεραπεία με βιλνταγλιπτίνη ανταποκρίθηκε υψηλότερο ποσοστό ασθενών, σε σχέση με αυτούς που λάμβαναν άλλες αντιδιαβητικές θεραπείες.

Μελέτη που παρουσιάστηκε στην 48η ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη μελέτη του διαβήτη (EASD), η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, έδειξε ότι στη θεραπεία με βιλνταγλιπτίνη ανταποκρίθηκε υψηλότερο ποσοστό ασθενών, σε σχέση με αυτούς που λάμβαναν άλλες αντιδιαβητικές θεραπείες.

Ο διαβήτης είναι μία «ύπουλη» νόσος από την οποία υποφέρουν 366 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Η επιδημία της παχυσαρκίας και ο πληθυσμός που γερνάει συμβάλλουν στην αύξηση των περιστατικών διαβήτη τύπου ΙΙ. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι το 2030 περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άτομα θα διαγνωστούν με τη νόσο.

Από τη μελέτη EDGE (Effectiveness of Diabetes control with vildagliptin and vildagliptin/metformin), στην οποία συμμετείχαν 45.000 ασθενείς, η μέση μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) ήταν 1,19%, σε όλους όσοι λάμβαναν βιλνταγλιπτίνη σε σχέση με μέση μείωση 0,99% σε όλους όσοι λάμβαναν τις υπόλοιπες από του στόματος θεραπείες. Οι συγκεκριμένοι ασθενείς δεν παρουσίασαν σε όλη τη διάρκεια της θεραπείας άλλα προβλήματα, όπως περιφερικό οίδημα, υπογλυκαιμία, γαστρεντερικά συμβάντα ή πρόσληψη βάρους.

Στον διαβήτη τύπου ΙΙ η ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης του αίματος με μία και μόνο θεραπεία γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Ωστόσο, η προσθήκη θεραπειών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της υπογλυκαιμίας, της πρόσληψης βάρους και των γαστρεντερικών προβλημάτων.

Η μελέτη EDGE δείχνει την αποτελεσματικότητα της βιλνταγλιπτίνης στην καθημερινή κλινική πράξη σε συνδυασμό με άλλες αντιδιαβητικές θεραπείες, που χορηγούνται από το στόμα, χωρίς όμως να παρατηρούνται ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η μελέτη EDGE διήρκεσε 12 μήνες. Σε αυτή έλαβαν μέρος ασθενείς από 27 χώρες και πέντε γεωγραφικές περιοχές (Ανατολική Ασία, Ευρώπη, Ινδία, Λατινική Αμερική και Μέση Ανατολή). Οι ασθενείς θεωρήθηκαν κατάλληλοι για τη μελέτη μετά από την επιλογή πρόσθετης θεραπείας από τον γιατρό τους βάσει των αναγκών τους.

Οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου ΙΙ εντάχθηκαν σε μία από τις εξής δύο ομάδες:

  • Βιλνταγλιπτίνη σε συνδυασμό με άλλο αντιδιαβητικό φάρμακο το οποίο επίσης χορηγείται από το στόμα.
  • Άλλοι συνδυασμοί αντιδιαβητικού φαρμάκου που χορηγείται από το στόμα, συμπεριλαμβανομένης της σουλφονυλουρίας, της θειαζολιδινεδιόνης, της γλινίδης, του αναστολέα της α-γλυκοσιδάσης ή της μετμορφίνης, αλλά εξαιρουμένων των αναστολέων της DPP-4 ή μιμητικών ή αναλόγων του GLP-1.

Η βιλνταγλιπτίνη είναι ένας αναστολέας της διπεπτιδυλ-πεπτιδάσης-4 (DPP-4). Πρόκειται για μια κατηγορία αντιδιαβητικών θεραπειών που ενισχύει την ικανότητα του οργανισμού να ελέγξει τη γλυκόζη αίματος. Το προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας της βιλνταγλιπτίνης έχει θεμελιωθεί μέσα από ένα πρόγραμμα κλινικών μελετών, στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 15.000 ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ.

Η βιλνταγλιπτίνη έχει εγκριθεί σε περισσότερες από 100 χώρες σε Ευρώπη, Ασία –περιοχές Ειρηνικού, Αφρική και Λατινική Αμερική. Ενδείκνυται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου ΙΙ ως μονοθεραπεία ή σε συνδυασμό με μετφορμίνη, σουλφονυλουρία, θειαζολιδινεδιόνη ή ινσουλίνη.

health.in.gr

Sports in

Συνεχίζεται η «ομηρία» από την Αστυνομία στο Ρέντη (vid)

Έπιασε φωτιά στο γήπεδο την ώρα που είναι εκατοντάδες οπαδοί εγκλωβισμένοι από την Αστυνομία παραμένοντας σε «ομηρία»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 08 Δεκεμβρίου 2023