Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συμπλοκές και βία στο Λίβανο, επικίνδυνη διάχυση της συριακής κρίσης

Συμπλοκές και βία στο Λίβανο, επικίνδυνη διάχυση της συριακής κρίσης

Συμπλοκές με «άρωμα» συριακού εμφυλίου ξέσπασαν στη Βηρυτό στο περιθώριο της κηδείας του επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της λιβανικής αστυνομίας Ουισάμ αλ-Χασάν, ενός από τα οκτώ θύματα της βομβιστικής επίθεσης που «χρεώνει» η αντιπολίτευση στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν με δακρυγόνα και προειδοποιητικά πυρά στον αέρα σε εκατοντάδες διαδηλωτές που επιχείρησαν να εισβάλουν στην έδρα της κυβέρνησης απαιτώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι. Σε αυτοσυγκράτηση κάλεσε τους υποστηρικτές του ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης Σαάντ Χαρίρι μετά το ξέσπασμα της βίας. Φωτορεπορτάζ από τη Βηρυτό.

Συμπλοκές με «άρωμα» συριακού εμφυλίου ξέσπασαν στη Βηρυτό στο περιθώριο της κηδείας του επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της λιβανέζικης αστυνομίας Ουισάμ αλ-Χασάν, ενός από τα οκτώ θύματα της βομβιστικής επίθεσης της Παρασκευής για την οποία η λιβανική αντιπολίτευση κατηγορεί το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Συρία.

Διαδηλωτές, που απάντησαν στο κάλεσμα της λιβανέζικης αντιπολίτευσης και βγήκαν στους δρόμους ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης του Νατζίμπ Μικάτι, συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας και προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν έφοδο στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν με δακρυγόνα και προειδοποιητικά πυρά στον αέρα για να διαλύσουν τα πλήθη των διαδηλωτών που έριξαν τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί γύρω από κυβερνητικά γραφεία και επιχείρησαν έφοδο.

Οι συγκρούσεις έρχονται να δυναμιτίσουν την πολιτική κρίση στο Λίβανο. Ο πόλεμος στη γειτονική Συρία έχει αναζωπυρώσει το τελευταίο διάστημα τις εντάσεις στο Λίβανο, όπου οι σχέσεις μεταξύ των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων ουδέποτε εξομαλύνθηκαν πλήρως μετά τον εμφύλιο της περιόδου 1975-1990.

Το αιματοκύλισμα της Παρασκευής, που παρέσυρε στο θάνατο οκτώ άτομα περιλαμβανομένου του επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, ήταν η χειρότερη βομβιστική επίθεση που «ζει» ο Λίβανος την τελευταία τετραετία, και οι συγκρούσεις που ξέσπασαν την Κυριακή στη Βηρυτό δείχνουν να επιβεβαιώνουν τους φόβους για διάχυση του συριακού εμφυλίου στο έδαφος του Λιβάνου.

Μπροστά στην έκρυθμη κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά την κηδεία, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι απηύθυνε έκκληση στους υποστηρικτές του να αποχωρήσουν.

«Θέλουμε ειρήνη, η κυβέρνηση πρέπει να πέσει, αλλά επιθυμούμε να συμβεί με ειρηνικό τρόπο. Ζητώ από όλους όσοι είναι στους δρόμους να αποχωρήσουν», δήλωσε ο Χαρίρι στους υποστηρικτές του του μέσω του τηλεοπτικού δικτύου Future Television.

Ταυτόχρονα, ο πρώην πρωθυπουργός Φουάντ αλ Σινιόρα, που ανήκει στον συνασπισμό του Χαρίρι, διεμήνυσε ότι «οποιαδήποτε απόπειρα εισβολής στην έδρα της κυβέρνησης είναι απαράδεκτη».

Η λιβανεζική αντιπολίτευση διατηρεί τη σκληρή της στάση, λέγοντας πως θα προσέλθει σε διάλογο για την υπέρβαση του πολιτικού αδιεξόδου μόνο αφού παραιτηθεί η κυβέρνηση: «Δεν συνομιλούμε πριν φύγει η κυβέρνηση, δεν θα κάνουμε διάλογο πάνω από το αίμα των μαρτύρων μας» είχε πει νωρίτερα σε εκατοντάδες συγκεντρωμένων ο Φουάντ αλ Σινιόρα.

Ο Νατζίμπ Μικάτι είχε δηλώσει το Σάββατο ότι είχε προσφέρει την παραίτησή του στον πρόεδρο του Λιβάνου Μισέλ Σουλεϊμάν ώστε να ανοίξει το δρόμο για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ο Λιβανέζος πρόεδρος του ζήτησε όμως να παραμείνει στο αξίωμα για να βρεθεί διέξοδος.

Η αντιπολίτευση και οι υποστηρικτές της πιστεύουν ότι ο Μικάτι βρίσκεται πολύ κοντά στον Μπασάρ αλ-Άσαντ και τη σύμμαχό του στο Λίβανο Χεζμπολάχ, η οποία και μετέχει στην κυβέρνηση υπό τον Νατζίμπ Μικάτι.

Η κηδεία του Αλ-Χασάν στην κεντρική Πλατεία Μαρτύρων είχε πραγματοποιηθεί με αυστηρά μέτρα ασφαλείας και υπό το βλέμμα ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας και του στρατού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024