Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τη Δαμασκό κατηγορεί για την επίθεση στη Βηρυτό αντι-συριακό μπλοκ στον Λίβανο

Τη Δαμασκό κατηγορεί για την επίθεση στη Βηρυτό αντι-συριακό μπλοκ στον Λίβανο

Αντί-συριακό πολιτικό μπλοκ στον Λίβανο κατηγορεί τη Δαμασκό ότι κρύβεται πίσω από την επίθεση στο κέντρο της Βηρυτού που στοίχισε τη ζωή σε οκτώ άτομα, ανάμεσά τους και στον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της αστυνομίας, Ουισάμ Αλ-Χάσαν. Έκκληση για ηρεμία απευθύνει η Δύση, καταδικάζοντας την επίθεση.

Αντί-συριακό πολιτικό μπλοκ στον Λίβανο κατηγορεί τη Δαμασκό ότι κρύβεται πίσω από την επίθεση στο κέντρο της Βηρυτού που στοίχισε τη ζωή σε οκτώ άτομα, ανάμεσά τους και στον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της αστυνομίας, Ουισάμ Αλ-Χάσαν.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Σαάντ Χαρίρι και ο ηγέτης των Δρούζων Γουαλίντ Τζουμπλάτ κατηγόρησαν τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ Αλ-Άσαντ, ότι κρύβεται πίσω από την βομβιστική επίθεση στην πρωτεύουσα του Λιβάνου που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον οκτώ άτομα και να τραυματιστούν δεκάδες άλλα.

Η λιβανική αντιπολίτευση κάλεσε την κυβέρνηση του Λιβάνου να παραιτηθεί, θεωρώντας την υπεύθυνη για τη βομβιστική επίθεση.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί ως υπεύθυνο «για το αίμα του Χάσαν και το αίμα των αθώων που σκοτώθηκαν» στην επίθεση, τον πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι.

«Η κυβέρνηση πρέπει να φύγει και ο πρωθυπουργός να υποβάλει την παραίτησή του» σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Κίνημα της 14ης Μαρτίου του Χαρίρι.

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της αστυνομίας είχε καλές σχέσεις με τον Χαρίρι και ήταν ένας από τους επικριτές του συριακού καθεστώτος.

Μάλιστα, υπήρξε επικεφαλής έρευνας για τη δολοφονία του πατέρα του Σ.Χαρίρι, Ραφίκ Χαρίρι, που ενέπλεκε τη Δαμασκό.

Η έκρηξη σημειώθηκε στη χριστιανική συνοικία Ασραφίγια, σε πολυσύχναστο δρόμο κοντά στα γραφεία του Κινήματος της 14ης Μαρτίου.

«(Ο Μπασάρ Αλ-Άσαντ) μάς λέει ότι αν και μετέτρεψε τη Συρία σε ερείπια, είναι έτοιμος να σκοτώσει σε οποιοδήποτε μέρος» δήλωσε ο ηγέτης των Δρούζων, Γουαλίντ Τζουμπλάτ.

Βουλευτής του δεξιού κόμματος χριστιανών Φαλαγγιτών «έδειξε», επίσης, τη Συρία. «Αυτό το καθεστώς, που καταρρέει, προσπαθεί να εξάγει τη διαμάχη στον Λίβανο» δήλωσε ο Ναντίμ Γκεμαγιέλ.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τους δράστες της επίθεσης και υποσχέθηκε την τιμωρία τους.

Η Χεζμπολάχ -στενός σύμμαχος της Συρίας- καταδίκασε την επίθεση.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής αντι-συριακές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Βηρυτό και την Τρίπολη.

Από την πλευρά του, ο Σύρος υπουργός Πληροφοριών, Ομράν αλ-Ζούμπι χαρακτήρισε την επίθεση ως «δειλή, τρομοκρατική πράξη». Τόνισε ότι τέτοια περιστατικά «είναι αδικαιολόγητα, όπου και αν συμβαίνουν».

Καταδικάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε την βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Βηρυτό.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδικάζουν έντονα την τρομοκρατική επίθεση της 19ης Οκτωβρίου 2012 στη Βηρυτό, κατά την οποία σκοτώθηκε ο στρατηγός αλ Χάσαν» ανέφερε το συμβούλιο σε ομόφωνα συμφωνημένη ανακοίνωση.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδικάζουν κάθε απόπειρα αποσταθεροποίησης του Λιβάνου μέσω πολιτικών δολοφονιών και απαιτούν άμεσα το τέλος της χρήσης εκφοβισμού και βίας κατά πολιτικών προσώπων» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε όλες τις πλευρές του Λιβάνου «να μην προκληθούν από αυτή την απαίσια τρομοκρατική πράξη», ενώ η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον ζήτησε «από όλους τους Λιβανέζους να παραμείνουν ήρεμοι».

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, χαρακτήρισε την βομβιστική επίθεση ως «επικίνδυνο σημάδι ότι υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν να υπονομεύσουν τη σταθερότητα του Λιβάνου».

«Ο Λίβανος πρέπει να κλείσει το κεφάλαιο το παρελθόντος και να βάλει τέλος στην ατιμωρησία για τις πολιτικές δολοφονίες και την πολιτικά υποκινούμενη βία» τόνισε.

Τον αποτροπιασμό και την απερίφραστη καταδίκη της Ελλάδας για τη βομβιστική επίθεση εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος: «Η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα προς το φίλο λιβανικό λαό σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της, τη σταθερότητα του Λιβάνου» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Παράλληλα, ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες και εξέφρασε συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων «με την ελπίδα ότι γρήγορα οι δράστες θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024