Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία και Συρία κλείνουν τον ενάεριο χώρο τους η μία για την άλλη

Τουρκία και Συρία κλείνουν τον ενάεριο χώρο τους η μία για την άλλη

Αντίποινα επί αντιποίνων μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού: Η Συρία δεν θα επιτρέπει τη διέλευση τουρκικών πολιτικών αεροσκαφών από τον εναέριο χώρο της, αντιδρώντας στην αναχαίτιση του αεροπλάνου από τη Μόσχα με προορισμό τη Συρία στα μέσα της περασμένης εβδομάδας. Στην απαγόρευση απάντησε με τον ίδιο τρόπο και η Τουρκία κλείνοντας το δικό της εναέριο χώρο για τα συριακά αεροσκάφη. Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρωθυπουργός ανεβάζει τους τόνους της ρητορικής του, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει αποφασιστική δράση ενώπιον της «ανθρωπιστικής τραγωδίας στη Συρία».

Αντίποινα επί αντιποίνων μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού: Η Συρία δεν θα επιτρέπει τη διέλευση τουρκικών πολιτικών αεροσκαφών από τον εναέριο χώρο της, αντιδρώντας στην αναχαίτιση του αεροπλάνου από τη Μόσχα με προορισμό τη Συρία στα μέσα της περασμένης εβδομάδας. Στην απαγόρευση απάντησε με τον ίδιο τρόπο και η Τουρκία κλείνοντας το δικό της εναέριο χώρο για τα συριακά αεροσκάφη.

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρωθυπουργός ανεβάζει τους τόνους της ρητορικής του, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει αποφασιστική δράση ενώπιον της «ανθρωπιστικής τραγωδίας στη Συρία».

Από τα ξημερώματα της Κυριακής, όπως μετέδωσε το συριακό πρακτορείο SANA, η κυβέρνηση της Δαμασκού θέτει σε ισχύ απαγορεύση στις τουρκικές πολιτικές πτήσεις να διέρχονται από τον εναέριο χώρο της.

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε πως η απόφαση ελήφθη σε «αντίποινα» για το πρόσφατο περιστατικό στο αεροδρόμιο της Άγκυρας.

Αργότερα μέσα στην ημέρα η Τουρκία απαγόρευσε τις πτήσεις συριακών αεροσκαφών στο δικό της εναέριο χώρο, των πολιτικών, όπως διευκρίνισε το υπουργείο Εξωτερικών, «γιατί τα στρατιωτικά ήταν de facto απαγορευμένα από πριν».

Η τουρκική πλευρά επιμένει ότι το αεροσκάφος μετέφερε πυρομαχικά από τη Ρωσία προς στήριξη του καθεστώτος Άσαντ -κάτι που αρνούνται τόσο η Δαμασκός όσο και η Μόσχα. Η δεύτερη, μάλιστα, υποστήριξε ότι το αεροσκάφος μετέφερε εξοπλισμό για ραντάρ.

Το Σάββατο, ο κοινός απεσταλμένος ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία είχε συνομιλίες στην Τουρκία για το θέμα της Συρίας, σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι ανάμεσα σε Άγκυρα και Δαμασκό.

Ενδεικτικές του ψύχους που επικρατεί στις διμερείς σχέσεις είναι οι αναφορές του Τούρκου πρωθυπουργού, στις οποίες επέκρινε την «αδράνεια» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απέναντι στην «ανθρωπιστική τραγωδία», όπως είπε χαρακτηριστικά, που εξελίσσεται στη Συρία.

«Αν περιμένουμε ένα ή δυο από τα μόνιμα μέλη» του Συμβουλίου Ασφαλείας, είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, «το μέλλον της Συρίας κινδυνεύει».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024