Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εντός του 2013 να ληφθούν τα μέτρα των 10 δισ. ευρώ ζητά η τρόικα

Εντός του 2013 να ληφθούν τα μέτρα των 10 δισ. ευρώ ζητά η τρόικα

Το νέο αίτημα της τρόικας είναι να ενταχθούν στον προϋπολογισμό του 2013 ακόμη 2 δισ. ευρώ μέτρα, πέραν των 7,8 δισ. ευρώ που ήδη προβλέπονται. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα κληθούν να υποστούν μέτρα ύψους 10 δισ. ευρώ μέσα σε μια χρονιά, την ώρα που το συνολικό πακέτο των μέτρων είναι 13,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 - 2014 κι ενώ η κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει θέμα επιμήκυνσης της εφαρμογής του δημοσιονομικού προγράμματος. Πρόκειται για «παράλογες απαιτήσεις» σχολιάζουν στο υπουργείο Οικονομικών. 

Το νέο αίτημα της τρόικας είναι να ενταχθούν στον προϋπολογισμό του 2013 ακόμη 2 δισ. ευρώ, μέτρα, πέραν των 7,8 δισ. ευρώ που ήδη προβλέπονται. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα κληθούν να υποστούν μέτρα ύψους 10 δισ. ευρώ μέσα σε μια χρονιά, την ώρα που το συνολικό πακέτο των μέτρων είναι 13,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 – 2014 κι ενώ η κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει θέμα επιμήκυνσης της εφαρμογής του δημοσιονομικού προγράμματος για ακόμη μία διετία, δηλαδή έως το 2016. Πρόκειται για «παράλογες απαιτήσεις» σχολιάζουν στο υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, που επικαλούνται υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, πρόκειται για απαίτηση που δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή, καθώς ξεφεύγει εντελώς από το πλαίσιο της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών.

Επιπλέον, το οικονομικό επιτελείο δεν πιστεύει ότι μια τέτοιας έντασης λιτότητα θα αποβεί σε όφελος της οικονομίας. Το αντίθετο, θεωρεί ότι θα βυθίσει τη χώρα ακόμη βαθύτερα στην ύφεση.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας φέρεται αποφασισμένος να επιχειρήσει έναν συμβιβασμό σε χαμηλότερο ποσό, αλλά αν αυτό δεν καταστεί δυνατό δεν αποκλείεται να φέρει το θέμα στο Eurogroup της Δευτέρας 8 Οκτωβρίου, αναφέρουν πληροφορίες από αρμόδιες πηγές.

Από την πλευρά της η τρόικα, με πρωταγωνιστή στο θέμα αυτό τον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, επιχειρηματολογεί υπέρ της εμπροσθοβαρούς ενίσχυσης του πακέτου, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί, όπως υποστηρίζει, η αποτελεσματική εφαρμογή του.

Τα μέτρα για τα οποία η τρόικα εκφράζει επιφυλάξεις φθάνουν συνολικά τα 4 δισ. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο πιστεύει ότι η συγκεκριμένη απαίτηση της τρόικας, καθώς και οι συνεχιζόμενες πιέσεις εκ μέρους της για αντικατάσταση των πιο «ήπιων» μέτρων του πακέτου με άλλα, σχετικά με απολύσεις, μισθούς και συντάξεις, εντάσσονται στο πλαίσιο του «σκληρού πόκερ» που παίζεται αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Αλλωστε, όπως έγινε γνωστό, η τρόικα πρόκειται να παρατείνει την παραμονή της στην Αθήνα έως τις 15 Οκτωβρίου, κάτι που σημαίνει ότι η έκθεσή της δεν θα είναι έτοιμη εν όψει του Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου.

Δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου αποδίδουν την καθυστέρηση που σημειώνεται ως προς την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης, σε εσωτερικό «πόλεμο» μεταξύ των δανειστών, που δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη πως θα χειριστούν το ελληνικό ζήτημα.

Όπως όλα δείχνουν, η εικόνα θα ξεκαθαρίσει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 και 19 Οκτωβρίου. Σύμφωνα, δε, με τις εκτιμήσεις, έχει αρχίσει και διαμορφώνεται ένα πλαίσιο συνολικής λύσης για Ελλάδα, Ισπανία και Κύπρο, που θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024