Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Τσε Γκεβάρα στο...Home Cinema:

Ο Τσε Γκεβάρα στο…Home Cinema: «Che» Movies

Ο γνωστός σε όλους μας Αργεντινός επαναστάτης Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα κέρδισε το παρατσούκλι του από τη συχνή χρήση που έκανε στην έκφραση «Che» όταν απευθυνόταν στους κουβανούς συντρόφους του, κατά τη διάρκεια της κουβανικής επανάστασης. Τόσο που έμεινε ο ίδιος γνωστός ως «Che». Η έκφραση αυτή χρησιμοποιείται, κυρίως στην Αργεντινή και την Ουρουγουάη, ως προσφώνημα […]

Ο γνωστός σε όλους μας Αργεντινός επαναστάτης Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα κέρδισε το παρατσούκλι του από τη συχνή χρήση που έκανε στην έκφραση «Che» όταν απευθυνόταν στους κουβανούς συντρόφους του, κατά τη διάρκεια της κουβανικής επανάστασης. Τόσο που έμεινε ο ίδιος γνωστός ως «Che».
Η έκφραση αυτή χρησιμοποιείται, κυρίως στην Αργεντινή και την Ουρουγουάη, ως προσφώνημα μπροστά από μια πρόταση, δηλώνοντας πως αυτά που θα ειπωθούν είναι σημαντικά και χρήζουν προσοχής.

Την έκφραση «Che», επέλεξε και το Home Cinema, για να ονομάσει το αφιέρωμα, με αφορμή τα σαράντα πέντε χρόνια από το θάνατο του Ερνέστο Γκεβάρα, προσκαλώντας σας να ενημερωθείτε για τις σπουδαίες ταινίες που έχουν γυριστεί γύρω από μία σημαντική προσωπικότητα της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής.

Χ.Φ.

Οι ταινίες:

Ημερολόγια Μοτοσικλέτας (2004)
Το πορτρέτο ενός επαναστάτη, προτού εξελιχθεί σε επαναστάτη. Η ταινία που απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού (2005) αναπαριστά το οδοιπορικό που πραγματοποίησαν το 1952 ο Ερνέστο Γκεβάρα και ένας συμφοιτητής του στην ιατρική.

Συνδυάζοντας τη μυθοπλασία με το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τους δυο κεντρικούς χαρακτήρες στις χώρες της Λατινικής Αμερικής που μαστίζονταν (και μαστίζονται) από τη φτώχεια, ενώ παραθέτει στο θεατή στοιχεία που επέδρασαν καθοριστικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητας ενός συμβόλου της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής.

Η λιτή αφήγηση, οι εξίσου λιτές ερμηνείες και οι πολιτικοκοινωνικές επισημάνσεις (εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου από λευκούς, διακρίσεις με βάση τις πολιτικές πεποιθήσεις, εξαθλίωση των ιθαγενών και εξαφάνιση του πολιτισμού τους εκ μέρους των Ισπανών) είναι τα χαρακτηριστικά ενός φιλμ, το οποίο διαπερνά το πάθος και ο νεανικός ενθουσιασμός των ηρώων του.

Che – The Argentine: Part One (2008)
Το πρώτο μέρος της ταινίας για τον Τσε Γκεβαρα, με τον ηθοποιό Μπενίτσιο ντελ Τόρο να υποδύεται τον Αργεντινοί επαναστάτη, αποτελεί μια πετυχημένη προσπάθεια κινηματογραφικής απόδοσης της βιογραφίας μιας σημαντικής προσωπικότητας, που απέκτησε μυθικές διαστάσεις στο πέρασμα των χρόνων.

Η ταινία καταγράφει την πορεία του Τσε Γκεβαρα από γιατρός σε αρχηγός επαναστατών και από κει σε ήρωα.
Οι αναδρομές (τα φλας μπάκ) και οι εναλλαγές των έγχρωμων και ασπρόμαυρων πλάνων καθώς και η χρήση της ισπανικής γλώσσας προσδίδουν μια ντοκιμαντερίστικη χροιά στην ταινία.

Che -Guerrilla: Part Two (2008)
Το δεύτερο και τελευταίο μέρος της ταινίας «Che» εξελίσσεται μετά την επανάσταση και συναντάμε τον Ernesto «Che» Guevara (Μπενίτσιο ντελ Τόρο) στο απόγειο της φήμης του και της εξουσίας του. Την περίοδο αυτή, θα επιστρέψει μυστικά στη Βολιβία, όπου θα οργανώσει μία μικρή ομάδα από κουβανούς συντρόφους προκειμένου να αρχίσει τη μεγάλη Επανάσταση στην Λατινική Αμερική.

Fidel! (2002)
Με τον Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ να υποδύεται τον Τσε Γκεβάρα παρακολουθούμε την πορεία του Κουβανού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο προς την εξουσία. Από την προσχώρησή του στο Ορθόδοξο Κόμμα και το πραξικόπημα του Μπατίστα έως την οργάνωση επαναστατικού στρατού και από την ένοπλη δράση με αρχηγείο τη Σιέρα Μαέστρα έως τη νίκη των επαναστατών, τα λαϊκά δικαστήρια, τους διωγμούς καλλιτεχνών, ομοφυλόφιλων, αντιφρονούντων, και τη μεταστροφή του σε σοσιαλιστή δικτάτορα.

Comandante Φιντέλ Κάστρο (2003)
Το Φεβρουάριο του 2002 ο Όλιβερ Στόουν επισκέφθηκε την Αβάνα με σκοπό να πάρει συνέντευξη από τον Φιντέλ Κάστρο. Ο ηγέτης της Κούβας του αφιέρωσε τρεις μέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων μίλησε στην κάμερα είτε κατ΄ ιδίαν είτε επισκεπτόμενος γειτονιές και δημόσια ιδρύματα της πρωτεύουσας του νησιού. Η συνάντηση αυτή αποτέλεσε τη βάση για ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ, στο οποίο ο Κάστρο απαντά σε απλά ή σε ακανθώδη ζητήματα (Κόλπος των Χοίρων, βλέψεις των Αμερικανών, διώξεις των ομοφυλοφίλων, πεφωτισμένη δικτατορία).

Από την πλευρά του ο Στόουν καταγράφει τα λεγόμενα, τα μοντάρει με υλικό αρχείου και δημιουργεί ένα μάλλον κολακευτικό πορτρέτο ενός μύθου της σύγχρονης πολιτικής σκηνής.

Επισκεφτείτε και άλλα αφιερώματα:



Κάντε Like στη σελίδα της Ψυχαγωγίας στο Facebook

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024