Οι ειδικοί σχολιάζουν αν εναλλακτικές θεραπείες όπως το τζινσενγκ, ο βελονισμός και ο χυμός ροδιού μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη και διατήρηση μιας καλής στύσης.

Από τον βελονισμό μέχρι την αργινίνη, το τζινσενγκ και τον χυμό ροδιού, οι άνδρες φαίνεται να έχουν δοκιμάσει τελικά όλες τις εναλλακτικές θεραπείες κατά της στυτικής δυσλειτουργίας.

Ιατρικώς η στυτική δυσλειτουργία ορίζεται ως η επαναλαμβανόμενη ανικανότητα επίτευξης ή διατήρησης στύσης, ικανής για σεξουαλική επαφή.

Όμως κατά πόσο είναι ασφαλείς οι εναλλακτικές αυτές μέθοδοι αντιμετώπισης ενός ιατρικού προβλήματος; Έχουν όντως αποτέλεσμα;

Τα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν τη χρήση εναλλακτικών θεραπειών κατά της ανδρικής ανικανότητας είναι αμφιλεγόμενα. Πολλές απ’ τις μελέτες που τάσσονται υπέρ των θεραπειών αυτών είναι κακώς σχεδιασμένες και τα ευρήματά τους χαρακτηρίζονται «ύποπτα».

«Επειδή υπάρχουν στοιχεία, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι είναι και αξιόπιστα», εξηγεί ο Δρ Άντριου Μακ Κάλα, επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ουρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο «Langone» του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και ένας εκ των πρώτων ερευνητών για την αποτελεσματικότητα της σιλδεναφίλης (Viagra). «Πριν οι πάσχοντες από στυτική δυσλειτουργία διαβούν το μονοπάτι της ομοιοπαθητικής, θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν υποφέρουν από άλλες παθήσεις που χρήζουν θεραπείας», συμπληρώνει.

Και η συμβουλή του Δρ Μακ Κάλα μοιάζει σωστή, αν λάβουμε υπόψη ότι ένας στους τρεις Έλληνες άνω των 50 ετών πάσχει από στυτική δυσλειτουργία και επτά στις δέκα περιπτώσεις οφείλονται σε παθήσεις όπως η αθηροσκλήρωση, η νεφροπάθεια, η αγγειακή νόσος, η νευροπάθεια ή ο διαβήτης. Βέβαια, η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι απόρροια χειρουργικού τραυματισμού, ψυχολογικών προβλημάτων ή να προκαλείται από φαρμακευτική αγωγή.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας είναι δύσκολη και δεν μπορεί να γίνει χωρίς την βοήθεια ειδικού. «Αν πάσχεις από ανικανότητα, το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να απευθυνθείς σε ειδικό για τη διάγνωση», επισημαίνει ο Δρ Στήβεν Λαμ, ειδικός σε θέματα ανδρικής ανικανότητας και σεξουαλικής υγείας. Υπογραμμίζει δε ότι η σοβαρής μορφής στυτική δυσλειτουργία αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή με τανταλαφίλη, σιλδεναφίλη και βαρδεναφίλη. Οι ηπιότερες μορφές, τονίζει, ενδεχομένως και να μπορούν να αντιμετωπιστούν με εναλλακτικές θεραπείες.

Αλλά ποιες είναι αυτές που είναι πραγματικά αποτελεσματικές;
Η απάντηση στο φωτορεπορτάζ που ακολουθεί…

Ανεξαρτήτως ποιας θεραπείας κατά της στυτικής δυσλειτουργίας θα επιλέξει τελικά κάθε άνδρας, οι ειδικοί υπογραμμίζουν τη σημασία της σωστής διατροφής, της αποφυγής του καπνίσματος και του αλκοόλ. Επιπλέον «μια τρυφερή, δεκτική και ευαίσθητη σύντροφος είναι το καλύτερο αντίδοτο. Εξάλλου, τελικά πρόκειται για ένα θέμα που αφορά το ζευγάρι συνολικά», σημειώνει ο Δρ Λαμ.

health.in.gr,WebMD

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr