Παραμένει στην προεδρία της Ρουμανίας ο Τραϊάν Μπασέσκου
Την επαναφορά του Τραϊάν Μπασέσκου στην προεδρία και τη συνέχιση της πάλης εξουσίας με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Πάντα σηματοδοτεί η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ρουμανίας για την ακύρωση του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος για την καθαίρεση του κεντροδεξιού προέδρου της χώρας εξαιτίας χαμηλής συμμετοχής. Η σύγκρουση ανάμεσα στον Μπασέσκου και την κυβέρνηση της κεντροαριστεράς -που προώθησε τη διαδικασία καθαίρεσης- έρχεται να δοκιμάσει τη δημοκρατία στη Ρουμανία δύο δεκαετίες μετά την πτώση του κομμουνιστικού ηγέτη Νικολάε Τσαουσέσκου.
Την επαναφορά του Τραϊάν Μπασέσκου στην προεδρία και τη συνέχιση της πάλης εξουσίας με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Πάντα σηματοδοτεί η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ρουμανίας για την ακύρωση του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος για την καθαίρεση του κεντροδεξιού προέδρου της χώρας.
Η σύγκρουση ανάμεσα στον Μπασέσκου και την κυβέρνηση της κεντροαριστεράς -που προώθησε τη διαδικασία καθαίρεσής του από τον προεδρικό θώκο- έρχεται να δοκιμάσει τη δημοκρατία στη Ρουμανία δύο δεκαετίες μετά την πτώση του κομμουνιστικού ηγέτη Νικολάε Τσαουσέσκου.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε τη Δευτέρα το δημοψήφισμα εξαιτίας της προσέλευσης κάτω του 50% των εκλογέων, με αποτέλεσμα η ψηφοφορία να στερείται νομιμότητας, και ο εκτελών πρόεδρος Κριν Αντονέσκου δήλωσε ότι θα σεβαστεί την απόφαση της Δικαιοσύνης.
Η απόφαση υιοθετήθηκε με έξι ψήφους έναντι τριών, δηλαδή με την πλειοψηφία που απαιτείται από το νόμο σε τέτοιου είδους υποθέσεις, σύμφωνα με τα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του Κεντρικού Εκλογικού Γραφείου, παρόλο που περισσότεροι από το 87% των ψηφοφόρων τάχθηκαν υπέρ της καθαίρεσης του Μπασέσκου (ο οποίος δεν είναι καθόλου δημοφιλής μετά τα μέτρα λιτότητας που υιοθετήθηκαν το 2010) δεν επιτεύχθηκε το κατώτερο επίπεδο συμμετοχής (50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων συν ένας) που απαιτείται για να επικυρωθεί το δημοψήφισμα.
Ο Μπασέσκου θα πρέπει τώρα να συγκατοικήσει με τον κυβερνητικό συνασπισμό της κεντροαριστεράς, ο οποίος κίνησε τις διαδικασίες καθαίρεσής του για να βρεθεί αντιμέτωπος με επικρίσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η διαχείριση των hydration breaks στη La Liga
- «Πως να σκοτώσετε τη Μελάνια Τραμπ» – Βίντεο από το Ιράν ενθαρρύνει τη δολοφονία της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ
- Πυρκαγιές: Η άλλη όψη του ελληνικού καλοκαιριού
- Ο «σκοτεινός και βίαιος υπόκοσμος» της παράνομης διακίνησης ερπετών σε ένα νέο ντοκιμαντέρ
- Το φετινό Ελ Νίνιο θα είναι «το ισχυρότερο που έχει καταγραφεί ποτέ» – Κακά μαντάτα για τον καιρό μέχρι το 2027
- «Περιμένει άμεσα τον Μάγερ στην Ολλανδία η ΑΕΚ»
- Άνω Λιόσια: «Ήθελα να δω εάν είχε νερό ή βενζίνη» – Τι λέει ο 85χρονος που προκάλεσε φωτιά στο γκαράζ του σπιτιού του
- Αγρίνιο: Μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο επεξεργασίας ελιάς στην Εθνική Οδό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 28.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/kristijan-arsov-viAo6P8yqHI-unsplash-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442