Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μεγάλων διαστάσεων πυρκαγιά σε εξέλιξη στη Χίο, εκκενώθηκαν χωριά

Μεγάλων διαστάσεων πυρκαγιά σε εξέλιξη στη Χίο, εκκενώθηκαν χωριά

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει πυρκαγιά που μαίνεται από τα ξημερώματα του Σαββάτου σε δασική έκταση στις Καρυές της κεντρικής Χίου, με αποτέλεσμα να έχουν εκκενωθεί προληπτικά τρία χωριά προς το νότιο τμήμα του νησιού. Οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν σημαντικά την κατάσβεση και ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις των εναέριων μέσων. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 17 οχήματα, 62 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 79 στρατιώτες, 10 πυροσβεστικά αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα. Στο νησί αναμένεται να μεταβούν κι επιπλέον δυνάμεις. Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης πυρκαγιές σε Κορινθία, Ηράκλειο και Ρέθυμνο Κρήτης και τη Μάνδρα Αττικής.

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει πυρκαγιά που μαίνεται από τα ξημερώματα του Σαββάτου σε δασική έκταση στις Καρυές της κεντρικής Χίου, με αποτέλεσμα να έχουν εκκενωθεί προληπτικά τρία χωριά προς το νότιο τμήμα του νησιού. Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης πυρκαγιές σε Κορινθία, Ηράκλειο και Ρέθυμνο Κρήτης και τη Μάνδρα Αττικής.

Το πύρινο μέτωπο στη Χίο καίει χαμηλή βλάστηση και πευκοδάσος και η έκτασή του έχει φτάσει μέχρι και 25 χιλιόμετρα. Για την κατάσβεσή του επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 17 οχήματα, 62 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 79 στρατιώτες, 10 πυροσβεστικά αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα.

Πυροσβέστες με 10 οχήματα ξεκίνησαν επίσης από τον Πειραιά, με τα πλοία «Νήσος Χίος» και «Πάτμος», ενώ επιπλέον δυνάμεις (20 επανδρωμένα οχήματα) θα μεταβούν στο νησί με αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού.

Στο νησί ήδη βρίσκεται ο διοικητής της ΑΣΔΕΝ, αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης, για να συντονίσει τη κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων και τη συμμετοχή τους.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα για τη διάθεση επιπλέον δυνάμεων και μέσων, ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν και τα αιτήματα που υποβάλλονται από τις αρμόδιες αρχές.
{{{ map }}}

Η ισχυρή ένταση των ανέμων που πνέουν στην περιοχή, εντάσεως 8 μποφόρ, δυσχεραίνει το έργο της κατάσβεσης.

Πέραν της ενίσχυσης των μετώπων από τον αέρα, οι άνεμοι -που δεν προβλέπεται να υποχωρήσουν μέχρι την Κυριακή- προκαλούν προβλήματα και στις επιχειρήσεις των εναέριων μέσων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το αρχηγείο της Πυροσβεστικής, τα χωριά Λιθί, Eλάτα και Βέσσα έχουν εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους.

Εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών και της έκτασης της πυρκαγιάς, το πυροσβεστικό προσωπικό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή.

Πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε δασική έκταση, στην περιοχή Αγ. Ιωάννης Κορακάς, στην Μάνδρα Αττικής. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 30 πυροσβέστες με δέκα οχήματα, 16 άτομα πεζοπόρο τμήμα και επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Στην Κορινθία, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή Άγιος Χαράλαμπος, αλλά σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά στην περιοχή Πανόραμα Κεχριών. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 24 πυροσβέστες με έντεκα πυροσβεστικά οχήματα και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση, στην περιοχή Γερόκαμπος, στο Ηράκλειο Κρήτης. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν οκτώ πυροσβέστες με τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα, οκτώ άτομα πεζοπόρο τμήμα και ένα ελικόπτερο.

Επίσης, φωτιά έχει ξεσπάσει σε θαμνώδη και χορτολιβαδική έκταση σε φαράγγι κοντά στο χωριό Αβδελά, στον Μυλοπόταμο Ρεθύμνου.

Η φωτιά βρίσκεται σε δύσβατη περιοχή, ενώ την κατάσβεσή της δυσχεραίνει ο ισχυρός άνεμος που πνέει στην περιοχή.

Τρία πυροσβεστικά οχήματα, τρεις υδροφόρες, πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ και 12 πυροσβέστες, επιχειρούν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά η οποία δεν απειλεί περιουσίες ή κτηνοτροφικές μονάδες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024