Νέα επιβάρυνση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ από την αύξηση του τέλους υπέρ ΑΠΕ
Πρόσθετη επιβάρυνση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ θα φέρει η αναμενόμενη αύξηση κατά 47% του τέλους ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος υπέρ ΑΠΕ) στα 8 ευρώ/Mwh μεσοσταθμικά, από 5,43 ευρώ/Mwh που είναι σήμερα. Η αύξηση ενδέχεται να εφαρμοσθεί αναδρομικά από 1ης Αυγούστου και η ανακοίνωση των αποφάσεων αναμένεται εντός των επομένων ημερών.
Πρόσθετη επιβάρυνση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ θα φέρει η αναμενόμενη αύξηση κατά 47% του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (πρώην τέλος υπέρ Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) στα 8 ευρώ/Mwh μεσοσταθμικά, από 5,43 ευρώ/Mwh που είναι σήμερα.
Η αύξηση ενδέχεται να εφαρμοσθεί αναδρομικά από 1ης Αυγούστου και η ανακοίνωση των αποφάσεων αναμένεται εντός των επομένων ημερών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ημερησία, η αύξηση του τέλους κρίνεται αναγκαία προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), το οποίο αυξάνεαι συνεχώς εξαιτίας της αθρόας ένταξης νέων φωτοβολταϊκών στο σύστημα.
Ο επιμερισμός του τέλους ΑΠΕ ανά κατηγορία καταναλωτών δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, καθώς αναμένονται από τη ΔΕΗ οι πίνακες με το μέσο έσοδο πωλήσεων ανά κατηγορία, βάσει του οποίου θα γίνει ο τελικός καταμερισμός, που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, Παρασκευή, ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Σήμερα, με μεσοσταθμικό τέλος ΑΠΕ στα 5,43 ευρώ/Mwh, η χρέωση για την οικιακή κατανάλωση φθάνει στα 5,99 ευρώ/ΜWh. Kύκλοι της ΡΑΕ αναφέρουν πάντως ότι παρά την αύξηση, το τέλος ΑΠΕ για τους οικιακούς καταναλωτές θα διαμορφωθεί σε επίπεδα «σαφώς κάτω από διψήφιο νούμερο», πολύ κοντά στη μεσοσταθμική τιμή.
Όσον αφορά στις μεγάλες, ενεργοβόρες βιομηχανίες, καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής επιβάρυνση που θα έχουν από το τέλος αναμένεται να παίξουν οι διατάξεις της απόφασης 1453/11, οι οποίες για το 2012 απαγορεύουν η συνολική χρέωση για το τέλος ΑΠΕ να υπερβαίνει τα 800.000 ευρώ ανά θέση κατανάλωσης.
Το τέλος υπέρ ΑΠΕ για τις μεγάλες βιομηχανίες φθάνει στα 2,96 ευρώ/Mwh
Η κατηγορία που φαίνεται ότι θα επιβαρυνθεί περισσότερο είναι οι πελάτες της μέσης τάσης, δηλαδή μεγάλοι εμπορικοί καταναλωτές, καθώς και άλλες ειδικές κατηγορίες όπως οι αγρότες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Το σενάριο για Γκουαρντιόλα στην Εθνική Ιταλίας και οι άλλοι υποψήφιοι
- ΠΑΣΟΚ: Η «σπαζοκεφαλιά» των δημοσκοπήσεων, η τρίτη θέση και η στρατηγική απέναντι στον Τσίπρα
- Κλιματική κρίση: Θερινή ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα – Τα σπίτια μετατρέπονται σε θερμικές παγίδες
- «Άλεξ / Αλέξανδρος: Μια μικρή ιστορία για τη βία» με τον Πάνο Βλάχο στο ΙΜΚ
- Η κλιματική αλλαγή «σπρώxνει» τις ελαιοκαλλιέργειες της Μεσογείου στα βόρεια – Οι κερδισμένες χώρες- Τι θα συμβεί με την Ελλάδα
- «Αμερικανική εισβολή» στο Βιετνάμ προ των πυλών – Χιλιάδες οικογένειες εκδιώκονται λόγω Trump Resort
- Επανομή: Άκαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό του 69χρονου που αγνοείται μετά από ανατροπή σκάφους
- Αρκάς: Η καλημέρα της Πέμπτης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη16.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/manouchehr-hejazi-QeoXkIesiCo-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442