Η εταιρεία που διαχειριζόταν την πυρηνική μονάδα στη Φουκουσίμα προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα του δυστυχήματος και συνεχίζει να καθυστερεί στη συνεργασία της με τις ιαπωνικές αρχές, σύμφωνα με το πόρισμα της ιαπωνικής επιτροπής που διευρενά την καταστροφή που ακολούθησε το τσουνάμι του 2011.

Το πόρισμα αναφέρει πως η «κουλτούρα εφησυχασμού» και η ανεπαρκής διαχείριση της κρίσης επιδείνωσαν την καταστροφή, επικρίνοντας επίσης και την ιαπωνική κυβέρνηση επειδή προώθησε την πυρηνική ενέργεια ως «εντελώς ασφαλή» χωρίς να μιλά ανοικτά για τους κινδύνους της.

Το πόρισμα, έκτασης 450 σελίδων, συντάχθηκε από τη δεκαμελή επιτροπή, τα μέλη της οποίας όρισε το Τόκιο, για τη διερεύνηση του μεγαλύτερου πυρηνικού δυστυχήματος μετά το Τσερνόμπιλ.

Ωστόσο, η έρευνα δεν περιορίζεται στην διαχείριση της κρίσης: Η επιτροπή εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις πως τα νέα, αυστότερα μέτρα ασφαλείας για τη λειτουργία των πυρηνικών σταθμών ίσως είναι και πάλι ανεπαρκή για την αντιμετώπιση μεγάλης, περίπλοκης καταστροφής -σημείο που σίγουρα θα χρησιμοποιήσει το ιαπωνικό κίνημα κατά της χρήσης ατομικής ενέργειας.

«Κατανοούμε πως συνεχίζεται η επεξεργασία των άμεσων μέτρων ασφαλείας και πως αυτά θα υλοποιηθούν πλήρως στο μέλλον, αλλά συστήνουμε μετ’ επιτάσεως να γίνουν συνεχείς προσπάθειες για λήψη πραγματικά αποτελεσματικών μέτρων» αναφέρει το κείμενο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο