Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Κάτοικοι της Φλόριντα αντιδρούν σε σχέδιο απελευθέρωσης «μεταλλαγμένων» κουνουπιών

Εκατό χιλιάδες πολίτες της Φλόριντα έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής αίτηση για την ακύρωση ενός πειράματος με στόχο την καταπολέμηση του δάγγειου πυρετού, στο οποίο θα απελευθερωθούν κουνούπια που έχουν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να πεθαίνουν πριν μεταδώσουν την ασθένεια.

Εκατό χιλιάδες πολίτες της Φλόριντα έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής αίτηση για την ακύρωση ενός πειράματος με στόχο την καταπολέμηση του δάγγειου πυρετού, στο οποίο θα απελευθερωθούν κουνούπια που έχουν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να πεθαίνουν πριν μεταδώσουν την ασθένεια.

Όπως και η ελονοσία, ο δάγγειος πυρετός μεταδίδεται από τα τσιμπήματα μολυσμένων κουνουπιών -συνήθως κουνούπια του είδους Aedes aegypti, το οποίο απαντάται και στην Ελλάδα.

Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης και θεραπείας, επιδημιολόγοι, εντομολόγοι και γενετιστές φλερτάρουν εδώ και χρόνια με την ιδέα της απελευθέρωσης γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών, σχεδιασμένων να μειώνουν τους πληθυσμούς του εντόμου.

Τέτοια κουνούπια έχουν ήδη απελευθερωθεί στη φύση πρώτα στην Καραϊβική και αργότερα στο κρατίδιο Μπαχία της Βραζιλίας, όπου ο πληθυσμός του εντόμου μειώθηκε έως και 85% σε διάσημα ενός έτους. Το ίδιο σκέφτονται τώρα να κάνουν η Μαλαισία και ο Παναμάς.

Τόσο στην Καραϊβική όσο και στη Βραζιλία χρησιμοποιήθηκαν κουνούπια της Oxitec, μιας εταιρείας που δημιούργησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Έπειτα από την επανεμφάνιση του δάγγειου πυρετού στη Φλόριντα το 2009, έπειτα από 70 χρόνια απουσίας, οι αρχές των Φλόριντα Κιζ ζήτησαν από την Oxitec να προχωρήσει σε μια δοκιμή πεδίου.

Η εταιρεία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αρσενικά κουνούπια στα οποία έχει εισαχθεί ένα γονίδιο που προκαλεί πρόωρο θάνατο. Η ιδέα είναι ότι τα κουνούπια αυτά θα προλάβουν να ζευγαρώσουν με θηλυκά κουνούπια στη φύση, οι απόγονοί τους όμως θα πεθάνουν λόγω του θνησιγόνου γονιδίου.

Η δοκιμή πεδίου απαιτεί άδεια από την ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η οποία δεν αναμένεται να εκδώσει την απόφασή της σύντομα (η FDA είναι αρμόδια για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση ή επηρεάζουν άλλα ζώα. Αρμόδιο για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς που επηρεάζουν φυτά είναι το υπουργείο Γεωργίας).

Θορυβημένη από την είδηση, η επιχειρηματίας Μίλα ντε Μίερ, κάτοικος των Φλόριντα Κιζ, άρχισε να μαζεύει υπογραφές για να ακυρώσει το σχέδιο. «Άρχισα να αναρωτιέμαι: τι θα συμβεί αν αυτά τα κουνούπια τσιμπήσουν τα παιδιά ή τα σκυλιά μου; Τι θα κάνουν στο οικοσύστημα;» λέει η ίδια στο Nature.com.

Όπως φαίνεται, πολλοί ανησυχούν ότι τα «μεταλλαγμένα» κουνούπια βλάπτουν τον άνθρωπο, αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης νέων στελεχών του δάγγειου πυρετού που μεταδίδονται χωρίς το Aedes aegypti, ή ακόμα ότι μπορούν να έχουν επιπτώσεις σε είδη που τρέφονται κυρίως με κουνούπια.

Από την πλευρά της, η Oxitec απαντά ότι ο ιός εξελίσσεται σε νέα στελέχη ούτως ή άλλως, και επισημαίνει ότι τα αρσενικά κουνούπια δεν τσιμπούν. Οι εντομολόγοι, επίσης, διαβεβαιώνουν ότι στη Φλόριντα δεν υπάρχουν ζώα που τρέφονται αποκλειστικά με κουνούπια Aedes aegypti.

Όπως φαίνεται, η τύχη του πειράματος θα κριθεί όχι μόνο από την απόφαση της FDA αλλά και από τους κατοίκους της Φλόριντα. Ουσιαστικά, το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν είναι αν ανησυχούν περισσότερο για τους δυνητικούς κινδύνους της απελευθέρωσης τροποποιημένων κουνουπιών, ή για τον πραγματικό κίνδυνο της εγκατάστασης του δάγγειου πυρετού στην περιοχή τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αναποφάσιστος ο Λεμπρόν – Οι σκέψεις για το μέλλον του (vid)

Ο Λεμπρόν Τζέιμς μετά την ήττα-αποκλεισμό από τους Νάγκετς εμφανίστηκε αναποφάσιστος για το μέλλον του στους Λέικερς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024