Eλιές με προβιοτικά δημιούργησαν επιστήμονες του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα»
Ελιές με προβιοτικά δημιούργησαν επιστήμονες του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα» στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος στο οποίο συμμετείχαν ελαιοπαραγωγικές χώρες.
Τα αποτελέσματα του προγράμματος παρουσίασε η συντονίστριά του, μικροβιολόγος τροφίμων, Χρυσούλα Τάσσου, στην ημερίδα με τίτλο «Metagenomes and Food: Innovations for Agriculture, Nutrition and Health» που συνδιοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη από το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας (ΣΒΒΕ) και το Γαλλικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης.
«Το πρόγραμμα είχε ως στόχο να παραχθεί ένα καινοτόμο προϊόν και γι’ αυτό επιλέξαμε τις προβιοτικές ελιές», ανέφερε στο η κ.Τάσσου. Όπως εξήγησε, επιλέχθηκαν βακτήρια με προβιοτικές ιδιότητες που υπάρχουν στη χλωρίδα της ελιάς και χρησιμοποιήθηκαν στη ζύμωση, τη φυσική δηλαδή διαδικασία 3-4 μηνών που απαιτείται για να αποκτήσει η ελιά τα οργανοληπτικά στοιχεία που έχει.
«Στην ουσία δηλαδή, παίρνουμε τα συγκεκριμένα βακτήρια με τα προβιοτικά που έχουν οι ελιές και τα βάζουμε, σε αυξημένη ποσότητα, στην άλμη όπου γίνεται η ζύμωση. Τα αποτελέσματα ήταν ικανοποιητικά αφού δεν αλλοιώθηκε η γεύση, ούτε άλλαξε ο τρόπος συντήρησης ενώ ανά γραμμάριο προϊόντος, υπήρχε επαρκής ποσότητα προβιοτικών» σημείωσε η κ.Τάσσου.
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 2 εκατομμυρίων ευρώ, ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2010 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2013, με την εφαρμογή των αποτελεσμάτων του σε μέρος της ελαιοπαραγωγής, εταιρίας στη Κατερίνη.
«Συνεργαζόμαστε και με την Πανελλήνια Ενωση Μεταποιητών Τυποποιητών Εξαγωγέων Βρώσιμων Ελιών προκειμένου να βελτιώσουμε και τη συσκευασία των παραγόμενων ελιών αλλά και να πετύχουμε χαμηλότερο ποσοστό αλατιού στο προϊόν» κατέληξε η κ.Τάσσου.
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Συναγερμός για φωτιά στα Χανιά – Ήχησε το 112
- Άνοιξε η πλατφόρμα για τις 72 δόσεις – Ποιες οφειλές υπάγονται, πώς υποβάλλονται οι αιτήσεις
- Greece Extends Deadlines for Home Energy Upgrade Schemes
- Σεισμός 4,4 Ρίχτερ ανοιχτά της Κρήτης
- Τσιτσιπάς: «Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος, πρέπει να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου»
- Μύκονος: Γιωτ των 220 εκατομμυρίων ευρώ αγκυροβόλησε στην Ψαρρού – Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης
- Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι όταν το ψεύδος αποκαλύπτεται, δεν υπάρχει άλλο καταφύγιο από το θράσος
- Λίβανος: Στην Ουάσινγκτον ο πρόεδρος Αούν – Θα συναντηθεί με τον Τραμπ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 18.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ian-nicole-reambonanza-CICFJEHWiFY-unsplash-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442