Αλλαγές στο δικό της μνημόνιο θα ζητήσει η Ιρλανδία μετά την συμφωνία για την Ισπανία
Η συμφωνία για ένα ήπιο μνημόνιο μεταξύ της Ισπανίας και των Ευρωπαίων εταίρων, προκειμένου να στηριχθεί ο ισπανικός τραπεζικός κλάδος, προκάλεσε ήδη την αντίδραση της Ιρλανδίας, η οποία εμφανίζεται έτοιμη να ζητήσει την επαναδιαπραγμάτευση του δικού της μνημονίου με στόχο την επίτευξη λιγότερο επαχθών όρων.
Η συμφωνία για ένα ήπιο μνημόνιο μεταξύ της Ισπανίας και των Ευρωπαίων εταίρων, προκειμένου να στηριχθεί ο ισπανικός τραπεζικός κλάδος, προκάλεσε ήδη την αντίδραση της Ιρλανδίας, η οποία εμφανίζεται έτοιμη να ζητήσει την επαναδιαπραγμάτευση του δικού της μνημονίου με στόχο την επίτευξη λιγότερο επαχθών όρων.
Δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro επικαλείται δηλώσεις Ιρλανδού αξιωματούχου, που δεν κατονομάζεται, ο οποίος αναφέρει ότι μετά τη συμφωνία για την Ισπανία στο Eurogroup του Σαββάτου, το Δουβλίνο εξέφρασε την βούλησή του να επαναδιαπραγματευθεί το δικό του μνημόνιο.
«Στόχος είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία παρόμοια με εκείνη της Ισπανίας» αναφέρει ο αξιωματούχος, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Η βοήθεια που έχει λάβει η Ιρλανδία για τη στήριξη του τραπεζικού της συστήματος, μετά την έκρηξη της φούσκας στην αγορά κατοικίας, έφτανε τα 85 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,8%. Συμπληρωνόταν από σκληρά μέτρα λιτότητας, αύξηση του ΦΠΑ στο 23% και πρόβλεψη για αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Από την άλλη, η Μαδρίτη θα λάβει ένα παχυλό τσεκ ύψους μέχρι και 100 εκατ. ευρώ από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης, χωρίς την άμεση εμπλοκή του ΔΝΤ, ενώ τους όρους (επιτόκιο, διάρκεια, κλπ) θα τους διαπραγματευθούν απευθείας οι τράπεζες.
Επιπλέον, η ισπανική κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στη λήψη άλλων επαχθών αντιλαϊκών μέτρων, σαν αυτά που υποχρεώθηκαν να λάβουν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας για τη συγκράτηση του ελλείμματος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Διήμερη εκεχειρεία 8-9 Μαΐου κήρυξε ο Πούτιν – Την απορρίπτει ο Ζελένσκι
- Axios: Ο Ντόναλντ Τραμπ κουράστηκε με το αδιέξοδο – Είναι έτοιμος να ξεκινήσει πάλι πόλεμο
- Δημοσκόπηση: Χωρίς «φρένο» η καθοδική πορεία της ΝΔ – Ανεβασμένο το ΠΑΣΟΚ, κερδίζει πόντους το «κόμμα Τσίπρα»
- «May the Force be with you»: Γιατί γιορτάζουμε στις 4 Μαΐου τα Star Wars σε όλο τον κόσμο
- Συνελήφθησαν 22 οδηγοί σε εντατικούς ελέγχους της Τροχαίας – Οι τρεις ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ
- The Sopranos: Από τη Serie A στη Super League δύο διαιτητές και ένα σκάνδαλο… δρόμος (vids)


