Έξι μάρτυρες, μεταξύ τους και τρεις πρώην πρωθυπουργούς, πρόκειται να καλέσει επιτροπή της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στο πλαίσιο έρευνας για τα πραξικοπήματα από το 1960 ως το 1997. Στην επιτροπή θα καταθέσουν ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, η Τανσού Τσιλέρ και ο Μεσούτ Γιλμάζ, αμφότεροι πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί. Παράλληλα, δικαστήριο στην Άγκυρα διέταξε την προφυλάκιση έξι απόστρατων στρατηγών που κατηγορούνται για συμμετοχή στο μεταμοντέρνο πραξικόπημα του 1997.

Έξι μάρτυρες, μεταξύ τους και τρεις πρώην πρωθυπουργούς, πρόκειται να καλέσει επιτροπή της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στο πλαίσιο έρευνας για τα πραξικοπήματα από το 1960 ως το 1997.

Στην επιτροπή θα καταθέσουν ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, η Τανσού Τσιλέρ και ο Μεσούτ Γιλμάζ, αμφότεροι πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί.

Ακόμη θα καταθέσει ο πρώην πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Χουσαμετίν Τσιντορούκ και η Ραχσάν Ετζεβίτ, η χήρα του Μπουλέντ Ετζεβίτ.

Ο Ντεμιρέλ, ο οποίος διατέλεσε πρωθυπουργός το 1980 και πρόεδρος το 1997 θα καταθέσει στην επιτροπή (ίσως κατ’οίκον), διευκρίνισε ο πρόεδρός της, Νιμέτ Μπας.

«Δεν ανακρίνουμε πρόσωπα, ερευνούμε τα πραξικοπήματα» είπε ο Μπας, σύμφωνα με τη Zaman.

Ο πρώην πρόεδρος κατηγορείται ότι γνώριζε και ανεχόταν το έργο μίας ομάδας στο στράτευμα που άτυπα κατέτασσε πολιτικούς, διανοούμενους, αξιωματικούς και άλλα πρόσωπα ανάλογα με τα φρονήματά τους.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή ερευνά τα πραξικοπήματα του 1960, του 1970, του 1980 και του 1997 όπως και το υπόμνημα του Γενικού Επιτελείου το 2007 το οποίο απειλούσε με ανάληψη δράσης κατά της κυβέρνησης Ερντογάν αν εγκατέλειπε το κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.

Εν τω μεταξύ, δικαστήριο στην Άγκυρα διέταξε την προφυλάκιση έξι απόστρατων στρατηγών που κατηγορούνται για συμμετοχή στο «μεταμοντέρνο πραξικόπημα» του 1997.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι ο Ιλχάν Κιλίτς πρώην γενικός γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Αχμέτ Κερεκτσί και ο πρώην επικεφαλής των τουρκικών χερσαίων δυνάμεων Χικμέτ Κεκσάλ.

Δύο από τους έξι ανώτατους στρατιωτικούς που δικάζονταν βρίσκονται ήδη στη φυλακή για την εμπλοκή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος το 2003 που είχε στόχο την ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης της Τουρκίας. Το δικαστήριο απάλλαξε τέσσερις κατηγορούμενους.

Πρόκειται για το πέμπτο κύμα συλλήψεων που σχετίζονται με το πραξικόπημα του 1997.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr