Ανέτοιμες οι ευρωπαϊκές τράπεζες σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ
Κύμα ζημιών θα αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, καθώς «κάθονται» πάνω σε χρέος ύψους 1,2 τρισ. ευρώ περίπου, σε ό,τι αφορά την έκθεση που έχουν σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Ιρλανδία.
Κύμα ζημιών θα αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, καθώς «κάθονται» πάνω σε χρέος ύψους 1,2 τρισ. ευρώ περίπου, σε ό,τι αφορά την έκθεση που έχουν σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Ιρλανδία., σύμφωνα τουλάχιστον με όσα λένε αναλυτές και διαχειριστών κεφαλαίων στο Bloomberg.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένουν ευάλωτες στον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης, στη μαζική φυγή τραπεζικών καταθέσεων, αλλά και στο κύμα εταιρικών πτωχεύσεων στις υπερχρεωμένες χώρες.
«Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας», λέει διαχειριστής κεφαλαίων της Ofi Gestion Privee.
«Θα είναι μία καταστροφή που θα αφήσει ανοιχτή την πόρτα και για άλλες καταστροφές. Η αξιοπιστία του ευρώ θα αποδυναμωθεί και θα δημιουργηθεί προηγούμενο. Γιατί να μην αποχωρήσει η Ισπανία ή η Ιταλία ή ακόμη και η Γαλλία;» προσθέτει.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο άμεσος κίνδυνος για τις τράπεζες θα είναι η μαζική φυγή τραπεζικών καταθέσεων από κράτη όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Ιταλία.
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη Γερμανία, στη Γαλλία και στη Βρετανία στα τέλη του 2011 είχαν συνολικά έκθεση 1,19 τρισ. δολ. σε αυτές τις τέσσερις χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν αυτήν τη στιγμή οι τράπεζες είναι η πιθανότητα μαζικής φυγής καταθέσεων», εξηγεί τραπεζικός αναλυτής της Keefe, Bruyette & Woods Ltd. και συμπληρώνει:
«Όσο συνεχίζουν οι αξιωματούχοι να συζητούν ανοιχτά το ενδεχόμενο εξόδου τόσο περισσότερο οι Ισπανοί, οι Ιρλανδοί και οι Πορτογάλοι θα βγάζουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι τραπεζικές καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία έχουν μειωθεί κατά 80,6 δισ. ευρώ (ή 3,2%) από τα τέλη του 2010 μέχρι τα τέλη του περασμένου Μαρτίου.
Οι καταθέσεις στις τράπεζες σε Γερμανία και Γαλλία αυξήθηκαν κατά 217,4 δισ. ευρώ (+6,3%).
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Φορολογικές δηλώσεις: Υποβλήθηκε αριθμός ρεκόρ 10 ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας
- Στο Καλλιμάρμαρο η γιορτή του επί κοντώ: Fly Athens 2026 με Καραλή, Στεφανίδη και θρύλο Λαβιλενί
- Μαρίζα Κωχ: Ξανά στη σκηνή μετά το σοβαρό ατύχημα της – Θα φορέσει το φόρεμα της Eurovision του 1976
- Επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη: Συνεχίζονται οι έρευνες για τους δράστες- «Σημαντικό να βρούμε από πού ξεκίνησαν και πού πήγαν»
- Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ από 6 μέχρι 10 Iουλίου
- Το μισθολογικό χάσμα «κοστίζει» από τον πρώτο μισθό μέχρι την σύνταξη – 16% χαμηλότερες αποδοχές για τις γυναίκες
- Ο Snoopy της «Ελπίδας»: Το κουτάβι που πετάχτηκε στον Σχοινιά ονειρεύεται το παντοτινό του σπίτι
- Ο Γιώργος Αρβανίτης ξανά πίσω από την κάμερα: «Μέχρις ότου τα μάτια μου αντέχουνε και τα πόδια μου βαστάνε»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 05.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/trevor-mckinnon-wL3-nvcELpc-unsplash-1-315x220.jpg)



















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442