«Ο Χίτλερ πάσχει από “σύνδρομο του Μεσσία”» αναφέρει ψυχολογικό προφίλ του 1942
Μία έκθεση που γράφτηκε στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου καταγράφει το ψυχολογικό προφίλ του Αδόλφου Χίτλερ. Προς το τέλος του πολέμου ο Χίτλερ ανέπτυξε «το σύνδρομο του Μεσσία», αναφέρει η έκθεση που είχε συσταθεί για λογαριασμό των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, λέγοντας ότι όσο φαινόταν να πλησιάζει η ήττα, τόσο αυξανόταν η φοβία του για τους εβραίους.
Μία έκθεση που γράφτηκε στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου καταγράφει το ψυχολογικό προφίλ του Αδόλφου Χίτλερ.
Προς το τέλος του πολέμου ο Χίτλερ ανέπτυξε «το σύνδρομο του Μεσσία», αναφέρει η έκθεση που είχε συσταθεί για λογαριασμό των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, λέγοντας ότι όσο φαινόταν να πλησιάζει η ήττα, τόσο αυξανόταν η φοβία του για τους εβραίους.
Την έκθεση συνέταξε το 1942 ο ακαδημαϊκός του Κέμπριτζ, Τζόζεφ ΜακΚάρντι. «Ο Χίτλερ έχει μπλεχτεί σε έναν ιστό θρησκευτικής πλάνης» ανέφερε ο ΜακΚάρντι.
«(Πιστεύει ότι) οι εβραίοι είναι η ενσάρκωση του κακού, ενώ ο ίδιος το πνεύμα του καλού» έγραφε ο ακαδημαϊκός.
«(Θεωρεί ότι) είναι θεός και ότι με την θυσία του, θα επιτευχθεί η νίκη απέναντι στο κακό. Δεν το εκφράζει ακριβώς με λέξεις, αλλά ένα τέτοιο σύστημα ιδεών θα μπορούσε να εκλογικεύσει κάτι που κατά τα άλλα είναι παράλογο» συμπλήρωνε η έκθεση.
«Ο ΜακΚάρντι αναγνώρισε ότι, αντιμέτωπος με τους εξωτερικούς κινδύνους, ο ηγέτης των Ναζί επικεντρωνόταν σε έναν “εσωτερικό εχθρό”, δηλαδή τους εβραίους» δήλωσε ο ιστορικός Σκοτ Άντονι, ο οποίος βρήκε την έκθεση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Σισμανόγλειο: «Νοσηλεύτρια σε πανικό φώναζε ‘φωτιά’ – Είχε πάρα πολύ καπνό, δεν μπορούσες να δεις τίποτα»
- Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 14 περιοχές
- Έρευνα: 7 στους 10 πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν υλοποίησε τις δεσμεύσεις της
- Από τα ελληνικά νησιά έως τα Τίρανα και τη Βαρκελώνη: Οι διαμαρτυρίες αποκαλύπτουν το τίμημα του υπερτουρισμού στην Ευρώπη
- Δεκατρείς σφαίρες πισώπλατα
- Η άνοδος των «γκρι διαζυγίων»: Γιατί οι Baby Boomers αφήνουν πίσω το «μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος»
- Ο Θοδωρής Φέρρης τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη σε μια ξεχωριστή συναυλία στο θέατρο Λυκαβηττού
- Άργος: Απολογούνται την Παρασκευή οι αστυνομικοί που πυροβόλησαν 20χρονο στο κεφάλι – Έριξαν καταιγισμό από σφαίρες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/afrah-XwMmC_x6nsY-unsplash-1-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442