ΕΕ: Κανένα ειδικό μέτρο στις εισαγωγές βοδινού κρέατος μετά το κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας στις ΗΠΑ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σκοπεύει να εφαρμόσει ειδικά μέτρα στις εισαγωγές βοείου κρέατος από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τον εντοπισμό κρούσματος σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών στην Καλιφόρνια, για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια.
«Η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή είναι ικανοποιημένη από το γεγονός ότι το νέο κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών επιβεβαιώθηκε στο πλαίσιο του συστήματος επιτήρησης της νόσου που έχουν εφαρμόσει στις ΗΠΑ και το οποίο δεν επέτρεψε το ζώο αυτό να περάσει στην διατροφική αλυσίδα», δήλωσε ο Φρέντερικ Βίνσεντ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Υγείας Τζον Ντάλι.
Το Μεξικό και η Ιαπωνία, δύο από τις τρεις χώρες προς τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες εξάγουν μεγάλες ποσότητες βοδινού κρέατος, δεν θα διακόψουν τις εισαγωγές τους, αν και δύο μεγάλες νοτιοκορεατικές αλυσίδες τροφίμων σταμάτησαν τις πωλήσεις αμερικανικού βοδινού.
Ωστόσο, η Νότιος Κορέα ανακοίνωσε ότι δύο μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων τροφίμων σταματούν την πώληση βοδινού κρέατος από τις ΗΠΑ μετά το κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών που εντοπίστηκε στην Καλιφόρνια.
Οι όμιλοι Lotte Mart (95 σημεία πώλησης) και Home Plus, θυγατρική της βρετανικής Tesco, αποφάσισαν να αποσύρουν προσωρινά όλες τις ποσότητες αμερικανικού βοδινού από τα καταστήματά τους.
«Από σήμερα Τετάρτη αναστείλαμε την πώληση όλων των βοδινών που προέρχονται από τις ΗΠΑ, ανταποκρινόμενοι στην ανησυχία των πελατών μας», ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Lotte Mart.
Το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως εντόπισε κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών σε γαλακτοφόρα αγελάδα στην κεντρική Καλιφόρνια. Πρόκειται για το τέταρτο κρούσμα στη χώρα. Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, το ζώο δεν εκτρεφόταν για την παραγωγή κρέατος.
Σύμφωνα με τις διμερείς συμφωνίες, η Νότια Κορέα εισάγει βοδινό κρέας από ζώα ηλικίας μικρότερης των 30 μηνών. Η Νότια Κορέα εισήγαγε 107.000 τόνους αμερικανικού βοδινού το 2011-το 37% των συνολικών εισαγωγών κρέατος.
Στις ΗΠΑ, οι εξαγωγές βοδινού κρέατος φτάνουν τα 353 εκατομμύρια δολάρια (267 εκατομμύρια ευρώ) το χρόνο, με το Μεξικό, τον Καναδά, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία να αποτελούν τις βασικές εξαγωγικές αγορές.
ΑΠΕ,health.in.gr
- Η στιγμή του ρεσάλτου των Αμερικανών πεζοναυτών σε ιρανικό πλοίο – Βίντεο από την επίθεση
- Η«ακτινογραφία» των φορολογικών δηλώσεων: Πόσοι πληρώνουν φόρο, πόσοι παίρνουν επιστροφή
- Κέιτι Πέρι: Πέταξε την πιστωτική της κάρτα στη Φοντάνα Ντι Τρέβι γιατί δεν είχε κέρματα
- Β. Κικίλιας: «Θα υπερασπιστούμε την Κρήτη από τους σύγχρονους λαθρέμπορους»
- ΠΑΣΟΚ: Καν’ το όπως ο Σάντσεθ;
- Stoiximan GBL: Τα σενάρια για την αποφυγή του υποβιβασμού – Τι χρειάζονται Πανιώνιος και Μαρούσι
- Λιοσίων: Με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις η 16χρονη που παρασύρθηκε – Ξεσπά η μητέρα της
- Η Νέα Μετα-δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/vladyslav-tobolenko-i5v1q3XxhgQ-unsplash-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442