Νέα βάρη για τους ιδιοκτήτες ακινήτων από το τεκμαρτό εισόδημα ιδιοκατοίκησης
Νέες επιβαρύνσεις θα προκύψουν για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, εφόσον εφαρμοσθεί το τεκμαρτό εισόδημα ιδιοκτοίκησης. Η Κομισιόν στην πρόσφατη έκθεση της για την Ευρωζώνη αναφέρει ότι τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχει φόρος στο «τεκμαρτό ενοίκιο», ενώ γενικότερα για τη φορολογία εισοδήματος «δείχνει» προς την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και ενδεχόμενες αλλαγές στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και τον ΦΠΑ.
Νέες επιβαρύνσεις θα προκύψουν για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, εφόσον εφαρμοσθεί το τεκμαρτό εισόδημα ιδιοκατοίκησης.
Το τεκμαρτό εισόδημα ιδιοκατοίκησης ίσχυε στην Ελλάδα για πολλά χρόνια, για τις κατοικίες άνω των 200 τετραγωνικών μέτρων.
Το μέτρο αυτό καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων.
Στην τριμηνιαία έκθεση της Κομισιόν γίνεται σαφέστατη αναφορά στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων με «εντολή» για κατάργηση φοροαπαλλαγών, ενώ για πρώτη φορά προχωρούν και ένα βήμα παραπέρα αφήνοντας να ενοηθεί ότι θα προκύψουν μελλοντικά και νέες επιβαρύνσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων μέσω του τεκμαρτού εισοδήματος ιδιοκατοίκησης, ενώ λένε ότι υπάρχουν περιθώρια ακόμη και για νέες αυξήσεις στου Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης και αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ.
Ειδικότερα, επισημαίνουν ότι τα έσοδα που εισπράτει η Ελλάδα από τη φορολογία των ακινήτων είναι χαμηλά σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης και κάνουν σαφή αναφορά ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχει φόρος στο «τεκμαρτό ενοίκιο», δηλαδή στην ιδιοκατοίκηση.
Στην ίδια έκθεση γίνεται αναφορά και στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα, τα ποτά και τα τσιγάρα ,αλλά αφήνουν να εννοηθεί ότι επειδή δεν υπάρχει περιθώριο για νέες αυξήσεις στους ΕΦΚ αποτελεί μονόδρομο η κατάργηση των δεκάδων φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν σήμερα εκατομμύρια πολίτες μειώνοντας ανάλογα το φόρο εισοδήματος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τσεχία: Πυρκαγιά καταστρέφει 70.000 ζευγάρια παπούτσια της εμβληματικής υποδηματοποιίας Bata
- Τι είπε ο Εμπαπέ για την κατάστασή του και για την πρόκριση της Γαλλίας: «Είμαι εδώ για να κερδίσω»
- Οδηγός ανθρωπιστικής βοήθειας πυροβολήθηκε στο κεφάλι από στρατιώτη του Ισραήλ ενώ στέκονταν με τα χέρια ψηλά
- Συναγερμός στη Γαλλία, ο Εμπαπέ αποχώρησε τραυματίας και έβαλε πάγο στο πόδι (vids)
- Volkswagen: Εγκρίθηκαν μέτρα εξυγίανσης χωρίς, προς το παρόν, απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων
- Γαλλία-Μαρόκο 2-0: Οι «μάγοι» της Γαλλίας πήραν το πρώτο εισιτήριο για τους «4» (vid)
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Ανάβει πράσινο φως για τις αντιδημαρχίες
- Ερντογάν: Προσδοκίες για θετικές εξελίξεις σε KAAN και F-35 μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442