Ομάδα Ευρωπαίων ερευνητών δημοσίευσε νέα στοιχεία για τις κυτταρικές διαδικασίες μέσω των οποίων το ήπαρ αυτό-αποκαθιστά τις βλάβες του, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στο επιστημονικό έντυπο Nature Medicine.

Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει το δρόμο για νέες φαρμακευτικές θεραπείες στο μέλλον, οι οποίες θα αφορούν τις χρόνιες παθήσεις, όπως η κίρρωση του ήπατος και η ηπατίτιδα, που προς το παρόν αντιμετωπίζονται μόνο με μεταμόσχευση.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο, με επικεφαλής τους Στιούαρτ Φορμπς και Λιουκ Μπούλτερ του Κέντρου Αναγεννητικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, ανακάλυψαν μια τεχνική για να αυξάνουν την παραγωγή των ζωτικών εκείνων κυττάρων που επιτρέπουν την αποκατάσταση (αναγέννηση) του κατεστραμμένου ηπατικού ιστού.

Η νέα μέθοδος χρησιμοποιεί την ενεργοποίηση συγκεκριμένων γονιδίων κατά τα πρώτα στάδια των ηπατικών κυττάρων.

Όταν το ήπαρ υποστεί βλάβη, έχει μια δική του ικανότητα αυτοθεραπείας, αλλά δυστυχώς παράγει υπερβολικά πολλά νέα κύτταρα του χοληφόρου πόρου και όχι αρκετά ηπατοκύτταρα, τα οποία είναι αναγκαία για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του οργάνου. Τα ηπατοκύτταρα καταστρέφονται, όταν το ήπαρ πληγεί από παθήσεις όπως η κίρρωση και η ηπατίτιδα.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να βρουν μια μέθοδο για να μειώνουν τη δημιουργία κυττάρων του χοληφόρου πόρου και να «ενθαρρύνουν» την παραγωγή των ηπατοκυττάρων, τα οποία φιλτράρουν τις επιβλαβείς τοξικές ουσίες που κυκλοφορούν στο αίμα.

Η ανακάλυψη αυτή εικάζεται ότι θα οδηγήσει σε νέα φάρμακα, που θα κάνουν κάτι ανάλογο, υποβοηθώντας την αυξημένη παραγωγή ηπατοκυττάρων. Αν αυτό καταστεί εφικτό, τότε θα αποσυμφορηθούν οι λίστες αναμονής για μεταμόσχευση ήπατος.

Τα περιστατικά βλάβης στο ήπαρ αυξάνονται διεθνώς και ανάλογα αυξάνεται η ζήτηση για μεταμοσχεύσεις, χωρίς όμως να υπάρχει η αναγκαία προσφορά οργάνων. Υπερδιπλάσιοι άνθρωποι πεθαίνουν σήμερα από βλάβη του ήπατος σε σχέση με πριν από 20 χρόνια.

ΑΠΕ,health.in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr