Ροχαλητό και άπνοια ύπνου προκαλούν προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά
Τα παιδιά που ροχαλίζουν ή αντιμετωπίζουν άλλες αναπνευστικές δυσκολίες κατά τη διάρκεια της νύχτας, διατρέχουν κίνδυνο εκδήλωσης προβλημάτων συμπεριφοράς, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.
Η άπνοια ύπνου και το ροχαλητό καθιστούν την υπερκινητικότητα πιθανότερη στη μετέπειτα ζωή του παιδιού, υποστηρίζουν οι ερευνητές του Κολεγίου Ιατρικής «Αλμπερτ Αϊνστάιν» στο Πανεπιστήμιι Γιεσίβα της Νέας Υόρκης.
Η Δρ Κάρεν Μπονουκ και οι συνεργάτες της μελέτησαν στοιχεία για περισσότερα από 11.000 παιδιά που ζούσαν στη Μ.Βρετανία και διαπίστωσαν ότι τα προβλήματα ύπνου μπορούν να κάνουν κακό στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των παιδιών.
Υπολογίζεται ότι ένα στα 10 παιδιά ροχαλίζει συχνά και το 2% έως 4% υποφέρει από άπνοια ύπνου, γεγονός που δείχνει ότι η διαδικασία της αναπνοής διακόπτεται και διαταράσσεται κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου.
Οι διογκωμένες αμυγδαλές ή οι αδενοειδείς αποφύσεις (κρεατάκια) ευθύνονται συνήθως για το ροχαλητό ή την άπνοια ύπνου στα παιδιά.
Στους ενήλικες, οι προαναφερόμενες παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν οξεία υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπεριφορικά προβλήματα όπως το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας είναι συχνότερα στα παιδιά που ροχαλίζουν ή υποφέρουν από άπνοια ύπνου.
Η παρούσα μελέτη είναι αρκετά μεγάλη σε δείγμα και διάρκεια ώστε να καταλήξει σε σαφέστερα συμπεράσματα.
Οι γονείς των παιδιών συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια στα οποία καταγραφόταν τόσο το επίπεδο του ροχαλητού και της άπνοιας μέχρι τον έκτο ή έβδομο χρόνο ζωής του παιδιού, και συγκρίθηκαν με την εκτίμηση της συμπεριφοράς των παιδιών από τους ίδιους τους επιστήμονες.
Η Δρ Μπονουκ εξηγεί ότι τα αναπνευστικά ζητήματα των παιδιών κατά τη διάρκεια του ύπνου σχετίζονταν με 40% έως και 100% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης νευρο-συμπεριφορικών προβλημάτων, έως και την ηλικία των επτά ετών.
Εκτιμά ότι τα αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να προκαλούν τα συμπεριφορικά προβλήματα με διάφορους τρόπους, μειώνοντας την παροχή οξυγόνου προς τον εγκέφαλο, διακόπτοντας την «διορθωτική διαδικασία» του ύπνου ή διαταράσσοντας την ισορροπία της εγκεφαλικής χημείας.
«Μέχρι σήμερα, δεν είχαμε επαρκείς αποδείξεις ότι η διαταραχή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου προκαλεί προβληματική συμπεριφορά όπως υπερδραστηριότητα. Αλλά η αμερικανική μελέτη δείχνει ξεκάθαρα ότι τα συμπτώματα προηγούνται των προβλημάτων συμπεριφοράς και σαφέστατα προκαλούν τα συγκεκριμένα προβλήματα», υπογραμμίζει η ερευνήτρια.
health.in.gr
- Ρόκα: «Μεγάλος σύλλογος ο Ολυμπιακός με ξεκάθαρους στόχους» (vid)
- Voucher παιδικών σταθμών: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις
- Χαμός με «Νοικιάστηκε» από τον Φουρνιέ στην Πάρο (vid)
- Νέα πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ η Ρένα Δούρου με 7 «ναι» και ένα λευκό – Το πρώτο μήνυμα που έστειλε
- Φαράγγι της Σαμαριάς: Ολονύχτια επιχείρηση για τη διάσωση Βέλγου τουρίστα
- Ο Τραμπ εκθείασε τη FIFA για το σκάνδαλο Μπαλογκάν: «Ο Τζιάνι πήρε τη σωστή απόφαση»
- Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 24 Ιουλίου
- Μάριος Φραγκούλης: Τα παιδικά χρόνια χωρίς τους γονείς του και το bullying από τους συμμαθητές του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 18.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ian-nicole-reambonanza-CICFJEHWiFY-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442