Την άποψη πως η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων θα συμβάλει ουσιαστικά στη διευκόλυνση της χρηματοδότησης της Ελλάδας από τον επίσημο τομέα και θα βοηθήσει τη χώρα να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να θέσει τις βάσεις για την οικονομική της ανάκαμψη εκφράζει το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτο (IIF).

Την αισιοδοξία του για υψηλή συμμετοχή στο PSI επανέλαβε ο Τσαρλς Νταλάρα, την στιγμή πάντως που πηγές στην ΕΚΤ φέρονται να έχουν επιφυλάξεις για την έκταση της συμμετοχής και δεν αποκλείουν ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης.

Ο Τσαρλς Νταλάρα, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων του IIF στις διαβουλεύσεις για το κούρεμα, επανέλαβε σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 πως είναι «αρκετά αισιόδοξος για αρκετά υψηλά επίπεδα συμμετοχής στο PSI.

«Από τις συνομιλίες μας με τους επενδυτές, έχουμε την αίσθηση πως χτίζεται μία ισχυρή δυναμική» είπε.

Σε ξεχωριστή του ανακοίνωση, το ΙΙF υπογράμμισε επίσης την «σθεναρή υποστήριξή» του στις συμφωνίες που έχουν γίνει, σημειώνοντας πως η τελική απόφαση για συμμετοχή στο «κούρεμα» βαρύνει τον κάθε επενδυτή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού  Ινστιτούτου (IIF) συνεδρίασε το Σάββατο στη Ζυρίχη και συζήτησε τη προσφορά της ελληνικής κυβέρνησης για την ανταλλαγή χρέους που υπεβλήθη στις 24 Φεβρουαρίου.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως υποστηρίζει σθεναρά τις πρόσφατες συμφωνίες ανάμεσα στην Ελλάδα, τις αρχές της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ για το νέο πρόγραμμα προσαρμογής και χρηματοδότησης για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των όρων της εθελοντικής ανταλλαγής των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που κατέχουν οι ιδιώτες.

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως η απόφαση να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή χρέους βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τους ιδιώτες επενδυτές. Το Διοικητικό Συμβούλιο του IIF  σημειώνει πως έχει την άποψη ότι η επιτυχής ολοκλήρωση των ανταλλαγών, θα συμβάλει ουσιαστικά στη διευκόλυνση της χρηματοδότησης της Ελλάδας από τον επίσημο τομέα και θα βοηθήσει την Ελλάδα να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να θέσει τις βάσεις για την οικονομική της ανάκαμψη.

Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο, αυτά είναι σημαντικά βήματα για  την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους, την αντιμετώπιση των συνολικών δημοσιονομικών προβλημάτων, αλλά και των προβλημάτων χρέους στη ζώνη του ευρώ, και την αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, η οποία είναι απαραίτητη για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Spiegel: «Επιφυλάσσεται η ΕΚΤ»

Την ίδια στιγμή το Spiegel υποστηρίζει, επικαλούμενο πηγές του στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ότι  η ΕΚΤ ανησυχεί πως η συμμετοχή των ιδιωτών στο «κούρεμα» δεν θα είναι επαρκής και η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει στην ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CAC).

«Πιθανώς να χρειαστεί να χρειαστεί να ενεργοποιηθούν οι αναδρομικές ρήτρες συλλογικής δράσης» ανέφερε η πηγή από το περιβάλλον της ΕΚΤ στο γερμανικό περιοδικό.

Πάντως, το περιοδικό σημειώνει ότι η «αρχική ετυμηγορία» της ISDA περί μη πιστωτικού γεγονότος ουσιαστικά θα ενισχύσει τη συμμετοχή στη διαδικασία -καθώς οι «απρόθυμοι» βλέπουν να απομακρύνεται το ενδεχόμενο ενεργοποίησης των CDS.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ