Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023
weather-icon 21o
Βιολογικός μηχανισμός εμποδίζει την εξάπλωση του HIV στον οργανισμό

Βιολογικός μηχανισμός εμποδίζει την εξάπλωση του HIV στον οργανισμό

Ένα νέο βιολογικό μηχανισμό μέσου του οποίου τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος προσπαθούν να «φρενάρουν» την εξάπλωση στο σώμα του ιού HIV, που προκαλεί το AIDS, ανακάλυψε διεθνής επιστημονική ομάδα.

Ένα νέο βιολογικό μηχανισμό μέσου του οποίου τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος προσπαθούν να «φρενάρουν» την εξάπλωση στο σώμα του ιού HIV, που προκαλεί το AIDS, ανακάλυψε διεθνής επιστημονική ομάδα.

Η αξιοποίηση αυτού του κυτταρικού μηχανισμού ανοίγει πιθανούς νέους δρόμους για την αντιμετώπιση της νόσου, καθώς φαίνεται να μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξή της, αν και θα χρειαστούν νέες έρευνες για να διαπιστωθεί πόσο χρήσιμη μπορεί να αποβεί η νέα τεχνική από θεραπευτικής πλευράς.

Οι ερευνητές από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και τη Ν.Κορέα, με επικεφαλής τον καθηγητή Μικροβιολογίας Δρ Ναθάνιελ Λαντάου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που δημοσίευσαν τη μελέτη στο Nature Immunology, εστίασαν στην πρωτεΐνη SAMHD1, καθώς προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει πως ορισμένα ανοσοποιητικά κύτταρα, τα δενδριτικά, τα οποία περιέχουν αυτή την πρωτεΐνη, έχουν σημαντικά μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στην μόλυνση από τον ιό HIV.

Μετά από επίμονες προσπάθειες για να κατανοηθεί με ποιο τρόπο η συγκεκριμένη πρωτεΐνη προστατεύει τα εν λόγω κύτταρα, η ομάδα του Δρ Λαντάου βρήκε την απάντηση και, πλέον, υπάρχει ελπίδα ότι θα βρεθεί ένας τρόπος να παρασχεθεί μελλοντικά με συνθετικό τρόπο ανάλογη προστασία και στα άλλα κύτταρα του σώματος.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τον μοριακό μηχανισμό, μέσω του οποίου η SAMHD1 προστατεύει τα κύτταρα και εμποδίζει τον ιό να εισάγει το δικό του γενετικό υλικό στο DNA του κυττάρου. Στην ουσία, η αυτή η πρωτεΐνη διασπά τους θεμελιώδεις λίθους του DNA (ένα είδος ηθελημένης βιολογικής τακτικής της «καμένης γης») και έτσι καταδικάζει τον ιό σε «λιμοκτονία», με συνέπεια ο HIV να εισέρχεται μεν στο κύτταρο, αλλά να αδυνατεί να το «κατακτήσει». Ο ιός δεν βρίσκει διαθέσιμα γενετικά υλικά για να τα αλλοιώσει και μετά να αναπαραχθεί, κι έτσι το φυσιολογικό κύτταρο δεν καταστρέφεται.

Λόγω αυτού του βιολογικού εμποδίου, ο ιός έχει εξελιχθεί έτσι ώστε να χειραγωγεί άλλα κύτταρα, που δεν περιέχουν την πρωτεΐνη SAMHD1 και μέσα στα οποία μπορεί να αναπαραχθεί ευκολότερα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Δρ Λαντάου, φαίνεται πως ο HIV σκοπίμως αποφεύγει να μολύνει τα κύτταρα που περιέχουν αυτή την πρωτεΐνη, προκειμένου να μην προκαλέσει ευρύτερο «συναγερμό» στο ανοσοποιητικό σύστημα και ενεργοποιήσει άλλους αμυντικούς μηχανισμούς εναντίον του.

Ιοί που σχετίζονται με τον HIV, όπως ο HIV-2 και ο SIV, έχουν αναπτύξει μια δική τους πρωτεΐνη, τη VPX, η οποία επιτίθεται άμεσα στην «καλή» πρωτεΐνη SAMHD1, επιτρέποντας στον ιό να μολύνει ακόμα και τα δενδριτικά ανοσοποιητικά κύτταρα.

Οι ερευνητές θα αναζητήσουν τώρα ένα τρόπο να αυξήσουν τεχνητά την ποσότητα της πρωτεΐνης SAMHD1 στα κύτταρα εκείνα όπου αυτή δεν υπάρχει.

ΑΠΕ,health.in.gr

Only in

Berlin: Η νέα σειρά του Netflix που θυμίζει La casa de papel έχει δράση και έρωτα

Τα γυρίσματα της σειράς πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι και στην Μαδρίτη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023