Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ειδικό τραπεζικό λογαριασμό για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους προωθεί ο γαλλογερμανικός άξονας

Ειδικό τραπεζικό λογαριασμό για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους προωθεί ο γαλλογερμανικός άξονας

Την αποσύνδεση της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους από την πορεία των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας δρομολογεί ο γαλλογερμανικός άξονας. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί μίλησαν την Δευτέρα για τη δημιουργία ενός δεσμευμένου τραπεζικού λογαριασμού για την αποπληρωμή των τόκων του χρέους, ιδέα με την οποία συμφώνησε δημοσίως και ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ εκτιμάται ότι έχει τη στήριξη της Κομισιόν και αρκετών κυβερνήσεων της Ευρωζώνης.

Την αποσύνδεση της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους από την πορεία των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας δρομολογεί ο γαλλογερμανικός άξονας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί μίλησαν την Δευτέρα για τη δημιουργία ενός δεσμευμένου τραπεζικού λογαριασμού για την αποπληρωμή των τόκων του χρέους, ιδέα με την οποία συμφώνησε δημοσίως και ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ εκτιμάται ότι έχει τη στήριξη της Κομισιόν και αρκετών κυβερνήσεων της Ευρωζώνης.

Όπως είπε την Τρίτη, μιλώντας στο γερμανικό ραδιοφωνικό δίκτυο RBB Inforadio, η ιδέα αυτή «δεν είναι παράλογη».

Ο κ. Γιούνκερ εξηγεί ότι πρόκειται μόνο για ένα σχέδιο σε αρχική μορφή, επισημαίνει ότι «είναι κάτι που δεν πρέπει να απορρίψουμε», ενώ σπεύδει να καθησυχάσει, λέγοντας ότι δεν θα πρόκειται για κάτι ανάλογο του «Επιτρόπου λιτότητας».

Επαναλαμβάνει, πάντως, ότι οι εταίροι θεωρούν ότι μόνο αν υπάρξουν μέτρα περαιτέρω λιτότητας και ολοκλήρωση του PSI θα δοθεί το νέο πακέτο στήριξης και για μια ακόμη φορά τονίζει ότι αν δεν δοθεί αυτό το πακέτο, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της τον Μάρτιο.

«Αυτό δεν είναι απειλή, αλλά απλή περιγραφή», τονίζει ο κ. Γιούνκερ, εμφανίζεται ωστόσο αισιόδοξος για το μέλλον του ευρώ και πεπεισμένος ότι «θα επιβιώσει και μετά από εμάς».

Σαρκοζί και Μέρκελ δήλωσαν πως στο πλαίσιο του δεύτερου μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας θα δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός εγγύησης των τόκων του κεφαλαίου, ώστε μέρος των φορολογικών εσόδων ή των εισπράξεων από αποκρατικοποιήσεις να διοχετεύεται στην εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους.

Έτσι, οι δανειστές μας θα γνωρίζουν πως το χρέος εξυπηρετείται και ότι η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε χρεοστάσιο, κάτι που δυναμικά θα μπορούσε να την οδηγήσει και ταχύτερα την Ελλάδα στις αγορές.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα διεθνή ΜΜΕ, η ιδέα να δοθεί προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των δανείων ανήκει στον κ. Σαρκοζί και έχει κυκλοφορήσει στα επιτελεία των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης εδώ και ένα μήνα περίπου, παράλληλα με τη γερμανική πρόταση για τον επίτροπο προϋπολογισμού.

Ουσιαστικά, πρόκειται για το διαχωρισμό του Ταμείου διάσωσης της Ελλάδας στα δύο. Έτσι, αντί οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων που ωριμάζουν να πληρώνονται από την Ελλάδα, θα πληρώνονται απευθείας από τους «διασώστες» της Ελλάδας μέσω του υπό μελέτη λογαριασμού ή Ταμείου.

Παράλληλα, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ελβετική εφημερίδα, ο κ. Γιούνκερ εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Σύμφωνα με το Reuters, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε προς την Tages-Anzeiger ότι αν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη, οι άλλες χώρες θα πρέπει και πάλι να επενδύσουν «αδιανόητα» κεφάλαια για τη στήριξη του νομίσματος.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να εκδιωχθεί από το ευρώ», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της».

Γνωστή η πρόταση στην Ελλάδα

Η πρόταση της Γερμανίας για τη δημιουργία λογαριασμού για την αποπληρωμή των τόκων του χρέους δεν είναι άγνωστη στην ελληνική κυβέρνηση.

Τόσο σε επίπεδο οικονομικών εμπειρογνωμόνων της Ευρωζώνης όσο και σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών η σχετική πρόταση και παραλλαγές της έχουν αναλυθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο αρκετές φορές.

Σημειώνεται πως ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Passauer Neue Presse είχε παρουσιάσει ένα σχέδιο για τη δημιουργία εθνικών funds ειδικού σκοπού, στα οποία θα εισφέρεται το χρέος των χωρών της ευρωζώνης που ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ με στόχο την αποπληρωμή εντός 20 ετών.

Σύμφωνα με εκείνη την πρόταση που ομοιάζει με την νέα πρόταση των Σαρκοζί και Μέρκελ κάθε ένα από τα κράτη-μέλη του ευρώ θα πρέπει να τοποθετήσουν σε αυτό το ειδικό fund το μέρος του χρέους του που υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ και να το καλύπτει με τα φορολογικά έσοδα. Έτσι, μέσα σε μια περίοδο 20 ετών, το χρέος θα πρέπει να μειωθεί στο 60% του ΑΕΠ.

Πάντως, ήδη στα Eurogroup που μεσολάβησαν από τις αρχές Δεκεμβρίου τονίσθηκε ότι τέτοιες προτάσεις που έχουν ως στόχο τη συγκέντρωση δισεκατομμυρίων ευρώ από τους φορολογούμενους θα συναντήσουν προβλήματα στη διαδικασία κύρωσής τους από τα εθνικά κοινοβούλια και θα στιγματισθούν ως αντιδημοφιλείς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024