Οι αεροπορικές εταιρείες της Κίνας αρνούνται να πληρώσουν το φόρο για τις εκπομπές CO2
Οι μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες της Κίνας ξεκαθάρισαν ότι δεν θα πληρώσουν το νέο φόρο της ΕΕ επί των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ο οποίος ισχύει από την 1η Ιανουαρίου. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε αξιωματούχος τη Ένωσης Αερομεταφορών της Κίνας (China Air Transport Association, CATA).
Οι μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες της Κίνας ξεκαθάρισαν ότι δεν θα πληρώσουν το νέο φόρο της ΕΕ επί των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ο οποίος ισχύει από την 1η Ιανουαρίου. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε αξιωματούχος τη Ένωσης Αερομεταφορών της Κίνας (China Air Transport Association, CATA).
«Η CATA,ως εκπρόσωπος των κινεζικών αεροπορικών εταιρειών, είναι κατηγορηματικά αντίθετη με την κακή ευρωπαϊκή πρακτική που συνίσταται στην μονομερή υποχρέωση των διεθνών εταιρειών να εισέλθουν στο σύστημα ανταλλαγής εκπομπών» τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος.
Η CATA εκπροσωπεί τις κινεζικές αεροπορικές εταιρείες, και κυρίως τις τέσσερις μεγαλύτερες: τις Air China, China Southern Airlines, China Eastern Airlines και Hainan Airlines.
Η επιβολή του ευρωπαϊκού φόρου έχει επικριθεί από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Κίνα και την Ινδία.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η εφαρμογή του νόμου της ΕΕ θα κόστιζε στις κινεζικές αεροπορικές εταιρείες 95 εκατ. ευρώ ετησίως.
Με την επιβολή του φόρου, η ΕΕ θέλει να υποχρεώσει όλες τις αεροπορικές εταιρείες, ανεξαρτήτως εθνικότητας, να εξαγοράζουν το 15% των εκπομπών τους σε διοξείδιο του άνθρακα, δηλαδή 32 εκατομμύρια τόνους, για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Σύμφωνα με την Κομισιόν με αντίτιμο οκτώ ευρώ ανά τόνο, η εφαρμογή του μέτρου θα αποφέρει 256 εκατομμύρια ευρώ το 2012.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Άφαντοι οι δράστες της διπλής επίθεσης σε Νέο Κόσμο και Παγκράτι – Στο νοσοκομείο 14χρονος και 15χρονος
- Πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ψυχική μας υγεία;
- Αρκάς: Η καλημέρα της Τρίτης
- Οι πέντε μεγάλες αλλαγές στα καταναλωτικά δάνεια
- Το κόστος της εξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό αέριο και άλλα διαμόνια στην σύνοδο της Αρμενίας
- Συνταγή: Σπιτική κασερόπιτα
- Αναπροσανατολισμός στη σκιά Τραμπ – Το υπό πίεση ΝΑΤΟ, η Ευρώπη των διλημμάτων και η ΕΕ ως «πολύφερνη νύφη»
- Τραμπ: Δεν μπορώ να πω αν η εκεχειρία παραμένει σε ισχύ – Ιράν: Οι ΗΠΑ επιτέθηκαν σε πολιτικά σκάφη, στο Ορμούζ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 05.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-alejandro-de-roa-649065356-28057031-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442