Οι ηλικιωμένοι που τρώνε τροφές χαμηλές σε λιπαρά και πλούσιες σε ορισμένες βιταμίνες και σε ω-3 λιπαρά οξέα, αποδίδουν καλύτερα στα νοητικά τεστ σε σχέση με όσους δεν προσέχουν τη διατροφή τους, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Η μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει την άποψη ότι η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο για την υγεία του εγκεφάλου, ιδίως όσο γερνάμε.

Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Νευρολογίας Τζιν Μπάουμαν, διαπίστωσαν επίσης ότι η προσεγμένη διατροφή κατά την τρίτη ηλικία επιβραδύνει τη συρρίκνωση του εγκεφάλου, που σχετίζεται με την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ και γενικά με την άνοια.

Η μελέτη, που αφορούσε 104 άτομα με μέση ηλικία 87 ετών, έδειξε ότι όσοι ηλικιωμένοι είχαν στο αίμα τους υψηλά ποσοστά ω-3 λιπαρών και βιταμινών B,C, D και E (επειδή τρέφονταν με πολλά φρούτα, λαχανικά και ψάρια), είχαν σαφώς καλύτερες επιδόσεις στα νοητικά τεστ, ενώ είχαν κατά μέσο όρο μεγαλύτερο εγκεφαλικό όγκο. Όσοι είχαν μεγαλύτερα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών (επειδή συνήθιζαν να τρώνε τηγανητά και πρόχειρα φαγητά και γενικά ανθυγιεινές τροφές, όπως γλυκά, πίτσες και μαργαρίνες), είχαν χειρότερες επιδόσεις στα τεστ και αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης νευροεκφυλιστικών νόσων του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι, πέρα από το διαφορετικό μορφωτικό επίπεδο και την ηλικία, το είδος της διατροφής συνεισέφερε κατά 17% κατά μέσο όρο στο σκορ κάθε ηλικιωμένου στα τεστ και πολύ περισσότερο (37%) στις διαφορές του μεγέθους του εγκεφάλου, όπως έδειξαν οι σχετικές μετρήσεις του όγκου της εγκεφαλικής ουσίας με μαγνητική απεικόνιση.

Ειδικότερα, τα υψηλότερα ποσοστά βιταμινών στον οργανισμό, φάνηκαν να συσχετίζονται με καλύτερη προσοχή, βελτιωμένη οπτική αντίληψη του χώρου, πιο γρήγορες γνωστικές λειτουργίες κ.α., ενώ τα περισσότερα ω-3 λιπαρά, φάνηκαν να συσχετίζονται με καλύτερες εκτελεστικές και αφαιρετικές ικανότητες (σχεδιασμός, επίλυση προβλημάτων, ευελιξία σκέψης κ.α.), καθώς επίσης με λιγότερες απώλειες εγκεφαλικής ουσίας.

Πάντως η έρευνα επικεντρώθηκε σε άτομα γενικά καλής υγείας και έδειξε ότι η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό προληπτικό ρόλο. Από την άλλη, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ που πήραν συμπληρώματα με ω-3 λιπαρά οξέα, δεν παρουσίασαν βελτίωση της κατάστασή τους.

«Αν η εκάστοτε αρχή του Νέου Έτους σηματοδοτεί τη λήψη μιας προσωπικής απόφασης για ένα νέο ξεκίνημα στο ζήτημα της διατροφής, η νέα έρευνα δείχνει ότι ο καθένας έχει κάθε λόγο να τρώει περισσότερα φρούτα και λαχανικά», δήλωσε η ερευνήτρια Μάρετ Τράμπερ.

Πάντως οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι δεν συστήνουν στους ηλικιωμένους να αρχίσουν μόνοι τους να παίρνουν συμπληρώματα βιταμινών, αντίθετα, όπως είπαν, είναι καλύτερα να προτιμούν μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή.
«Τα κορεσμένα λιπαρά είναι γνωστό ότι κάνουν κακό στην καρδιαγγειακή υγεία, συνεπώς είναι αναμενόμενο ότι δεν είναι καλά ούτε για τον εγκέφαλο», δήλωσε ο Δρ Μπάουμαν, ο οποίος προτίθεται να συνεχίσει την έρευνά του, μελετώντας την ίδια ομάδα ηλικιωμένων και στο μέλλον, αναλύοντας άλλες παραμέτρους όπως την κινητική ικανότητα (βάδισμα κ.λπ.) σε σχέση με τη διατροφή.

ΑΠΕ,health.in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας