Νέες μαζικές διαδηλώσεις στη Συρία υπό το βλέμμα των παρατηρητών
Σε νέες μαζικές κινητοποιήσεις καλούν σήμερα, Παρασκευή, οι Σύροι ακτιβιστές με την αντιπολίτευση της χώρας να ζητεί την απομάκρυνση του επικεφαλής των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου, του Σουδανού στρατηγού Αχμέντ Μουσταφά Αλ Νταμπί, κατηγορώντας τον ότι κλείνει τα μάτια μπροστά στις σφαγές αμάχων, όπως έκανε και με στο Νταρφούρ. Οι ανταποκριτές των διεθνών πρακτορείων ειδήσεων μεταδίδουν ότι η παρουσία των παρατηρητών ενθαρρύνει τους εξεγερμένους, παρά το γεγονός ότι το καθεστώς συνεχίζει την πολιτική της άγριας καταστολής, με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 5.000.
Σε νέες μαζικές κινητοποιήσεις καλούν σήμερα, Παρασκευή, οι Σύροι ακτιβιστές με την αντιπολίτευση της χώρας να ζητεί την απομάκρυνση του επικεφαλής των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου, του Σουδανού στρατηγού Αχμέντ Μουσταφά Αλ Νταμπί, κατηγορώντας τον ότι κλείνει τα μάτια μπροστά στις σφαγές αμάχων, όπως έκανε και με στο Νταρφούρ.
Οι ανταποκριτές των διεθνών πρακτορείων ειδήσεων μεταδίδουν ότι η παρουσία των παρατηρητών ενθαρρύνει τους εξεγερμένους, παρά το γεγονός ότι το καθεστώς συνεχίζει την πολιτική της άγριας καταστολής.
Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας σε περιοχές όπου αναμένονταν οι Άραβες παρατηρητές. Από τη Δευτέρα, όποτε έφτασε στη χώρα το κλιμάκιο των παρατηρητών έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 120 διαδηλωτές, ενώ ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από τον Μάρτιο -οπότε ξέσπασε η εξέγερση- ίσως ξεπερνά τις 5.000.
Το ειρηνευτικό σχέδιο που προωθεί ο Αραβικός Σύνδεσμος προβλέπει τον τερματισμό των βιαιοτήτων, την αποχώρηση των στρατευμάτων που έχει αναπτύξει το καθεστώς σε διάφορες περιοχές και την αποφυλάκιση των πολιτικών κρατουμένων.
Ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Συρία, Ραμί Αμπντούλ-Ραχμάν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η πρωτοβουλία του Αραβικού Συνδέσμου είναι «η μοναδική ακτίνα ελπίδας» για τους Σύρους πολίτες. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι «η παρουσία των παρατηρητών στην πόλη Χομς έσπασε το φράγμα του φόβου».
Μάλιστα, ένας ακτιβιστής στη Χάμα είπε στο Reuters: «Γνωρίζουμε ότι η παρουσία τους (σ.σ. των παρατηρητών) δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει η αιματοχυσία. Αλλά τουλάχιστον θα το έχουν δει».
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι δηλώσεις των παρατηρητών δείχνουν ότι η κατάσταση είναι «καθησυχαστική». «Κρίνοντας από τις δημόσιες δηλώσεις του επικεφαλής της αποστολής Αλ Ντάμπι, ο οποίος επισκέφθηκε αρχικά τη Χομς, η κατάσταση φαίνεται καθησυχαστική» αναφέρει το υπουργείο στην ιστοσελίδα του.
Σύμφωνα με το υπουργείο, η Μόσχα υπολογίζει στον «επαγγελματισμό και την αμεροληψία» της αποστολής του Αραβικού Συνδέσμου.
Ζητούν να φύγει ο επικεφαλής
Η αντιπολίτευση, πάντως, στη χώρα ζητεί να αποχωρήσει ο επικεφαλής των παρατηρητών, ο στρατηγός Αχμέντ Μουσταφά Αλ Νταμπί, καταγγέλλοντας τη σκοτεινή προϊστορία του στη χώρα του, το Σουδάν.
Ο Αλ Νταμπί υπήρξε αρχηγός της στρατιωτικής αντικατασκοπείας στο καθεστώς του καταζητούμενου από το Διεθνές Ποινικού Δικαστηρίου προέδρου του Σουδάν, Ομάρ αλ Μπασίρ.
Το αίτημα στηρίζει και η Διεθνής Αμνηστία που επισημαίνει ότι ο Αλ Νταμπί κατά την θητεία του στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ήταν επικεφαλής υπηρεσιών που ήταν υπεύθυνες «για την αυθαίρετη σύλληψη και κράτηση, την εξαφάνιση διά της βίας και το βασανισμό πολλών ανθρώπων στο Σουδάν».
Η ανάληψη της προεδρίας αυτής της αποστολής θέτει εν αμφιβόλω την αξιοπιστία της αποστολής. Ωστόσο, ο Αραβικός Σύνδεσμος -που προχώρησε σε κυρώσεις κατά της Συρίας με καθυστέρηση και όταν ο εμφύλιος είχε αρχίσει για τα καλά- υπερασπίζεται την επιλογή του Αλ Νταμπί.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Έτσι το τρέξιμο μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή
- Το ΕΚΠΑ στο Boston University για ενίσχυση της στρατηγικής τους συνεργασίας
- «Έφυγε» ο θρυλικός εκφωνητής του Ολυμπιακού, Στάθης Γαβάκης (pic)
- Τεχνητή νοημοσύνη και αγορά εργασίας: Ποια ηλικιακή ομάδα «χτύπησε» – Τι δείχνουν μελέτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ
- Super League: Μεγάλο ντέρμπι ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός στην Τούμπα, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ κοντράρονται στη Λεωφόρο
- Αρκάς: Η καλημέρα της βροχερής Κυριακής
- «Τακούνια στον Βάλτο»: Ο Αιμίλιος Χειλάκης σε ποπ κωμωδία
- ΔΥΠΑ: Λήγει σήμερα η προθεσμία για αιτήσεις κοινωνικού τουρισμού – Από Δευτέρα, για συνταξιούχους πρώην ΟΑΕΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 03.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/evgeny-ozerov-2xvrpIwBQCU-unsplash-315x220.jpg)































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442