Η ιδιοκτήτρια της Saab, Swedish Automobile (Swan) ανακοίνωσε ότι σήμερα 19/12/2011, κατατέθηκε στο αρμόδιο δικαστήριο του Vanersborg αίτηση πτώχευσης για τις εταιρείες που απαρτίζουν τη σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Saab (Saab Automobile AB, Saab Automobile Tools AB και Saab Powertrain AB).

Στην σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη μητρική της σουηδικής φίρμας αναφέρεται ότι: «..μετά από την στάση της GM για τις συναλλαγές με τη Saab Automobile, η Υoungman πληροφόρησε τη Saab ότι η χρηματοδότηση, που θα επέτρεπε τη συνέχιση και την ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσης της Saab, διακόπτεται. Κατ΄επέκταση, η διοίκηση της Saab αποφάσισε ότι η εταιρεία δεν θα μπορούσε να εξοφλήσει τις οφειλές της και ότι η κήρυξη πτώχευσης αποτελεί την καλύτερη λύση για τους πιστωτές της. Το δικαστήριο του Vanersborg αναμένεται να εγκρίνει σύντομα το αίτημα πτώχευσης της Saab Automobile ορίζοντας εκκαθαριστές».

Σημειώνεται ότι η πρόσφατη απόπειρα της κινεζικής εταιρείας Youngman –η τελευταία μιας σειράς ανάλογων προσπαθειών- να δανειοδοτήσει τη Saab προκειμένου να συνεχίσει τη διαδικασία αναδιοργάνωσης, ναυάγησε μετά από τις αντιρρήσεις που προέβαλε η General Motors, πρώην ιδιοκτήτρια της σουηδικής φίρμας.

Η Saab βρισκόταν αρκετό καιρό σε διαπραγματεύσεις με κινεζικές εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας όπως η Youngman και -μέχρι πρότινος- η Pang Da, προκειμένου να εξασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση που, με τη σειρά της, θα διασφάλιζε τη συνέχιση των εργασιών της.

Δεδομένου όμως ότι η χρηματοδότηση των κινεζικών εταιρειών προϋπέθετε τη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Saab, η GM η οποία εξακολουθεί να κατέχει προνομιακές μετοχές στη σουηδική φίρμα, προέβαλε «veto», επικαλούμενη το επιχείρημα ότι οποιαδήποτε συμμετοχή κινεζικής εταιρείας στη Saab, ερχόταν σε αντίθεση με τα δικά της συμφέροντα στην κινεζική αγορά όπου διατηρεί κοινοπραξία με την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία SAIC.

Η τελευταία απόπειρα της Youngman να επενδύσει στη Saab, προέβλεπε δάνειο ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων με την προοπτική της μελλοντικής αγοράς μεριδίου στη σουηδική φίρμα. Λίγο μετά την ανακοίνωση της εύρεσης χρηματοδότησης από την Saab και πριν τις σημερινές, δυσμενείς εξελίξεις, η General Motors, δήλωσε μέσω εκπροσώπου της:

«Οι διάφορες, νέες προτάσεις της Saab δεν διαφέρουν ουσιαστικά σε τίποτα από αυτό που είχε αρχικά προταθεί στη GM, και κατόπιν αυτού, απορρίφθηκε», τόνισε ο Jim Cain, εκπρόσωπος του αμερικανικού ομίλου, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι: «… κάθε πρόταση καταλήγει στην άμεση ή έμμεση μεταφορά του ελέγχου ή/και της ιδιοκτησίας της Saab με τρόπο που θα απέβαινε εις βάρος της GM και των μετόχων της».

auto.in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο