
Ραντεβού τον Ιανουάριο με την τρόικα για πρόσθετα μέτρα 2 δισ. ευρώ
Στα μέσα Ιανουαρίου ορίσθηκε το νέο ραντεβού με την τρόικα, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί και το πακέτο των πρόσθετων μέτρων ύψους 2 δισ. ευρώ που θα προωθήσει η κυβέρνηση, καθώς το έλλειμμα του φετινού προϋπολογισμού ξεπέρασε ακόμα και τον αναθεωρημένο στόχο του 9% και εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει το 10% του ΑΕΠ. Εάν εφαρμοσθεί ο νέος προϋπολογισμός, δεν θα χρειασθούν πρόσθετα μέτρα, είπε την Παρασκευή στη Βουλή ο Ευ. Βενιζέλος. Στόχος της τρόικας είναι οι συζητήσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση να ολοκληρωθούν στην επίσκεψη του Ιανουαρίου.
Στα μέσα Ιανουαρίου ορίσθηκε το νέο ραντεβού με την τρόικα, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί και το πακέτο των πρόσθετων μέτρων ύψους 2 δισ. ευρώ που θα προωθήσει η κυβέρνηση, καθώς το έλλειμμα του φετινού προϋπολογισμού ξεπέρασε ακόμα και τον αναθεωρημένο στόχο του 9% και εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει το 10% του ΑΕΠ.
Οι συζητήσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση θα διαρκέσουν από τις 15 έως τις 20 Ιανουαρίου, όπως είπε την Πέμπτη μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης.
Στόχος της τρόικας είναι οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για τη νέα δανειακή σύμβαση να ολοκληρωθούν κατά την διάρκεια της επόμενης επίσκεψής τους, δήλωσε στο Reuters πηγή από την τρόικα.
Στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου τα δημόσια (καθαρά) έσοδα μειώθηκαν κατά 3,1% έναντι στόχου για αύξηση 0,8%, εξέλιξη η οποία διαμορφώνει τη «μαύρη τρύπα» στο 1,8 δισ. ευρώ περίπου.
Στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, τα στοιχεία που έχει το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι τα έσοδα είναι μειωμένα κατά 9% με 10%.
Αν η «μαύρη τρύπα» στο μέτωπο των εσόδων συρρικνωθεί τελικώς στο 1 δισ. ευρώ, τότε μαζί με τις υπερβάσεις στο μέτωπο των δαπανών (που εκτιμώνται σε 1 δισ. ευρώ περίπου), ο «λογαριασμός» των νέων μέτρων διαμορφώνεται στα 2 δισ. ευρώ.
Το βάρος των νέων μέτρων θα πέσει κυρίως στον δημόσιο τομέα, εφόσον -παρά τις συνεχείς διαψεύσεις- η κυβέρνηση δεν προχωρήσει και σε μέτρα μείωσης των μισθών και των συντάξεων, καθώς και αύξησης των φόρων.
Την Παρασκευή, στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος είπε ότι αν εφαρμοσθεί ο προϋπολογισμός του 2012, δεν θα χρειασθούν πρόσθετα μέτρα.
«Δεν προβλέπεται καμία μείωση μισθών ή συντάξεων, ούτε αύξηση φορολογικών συντελεστών […] Εάν εφαρμοστεί ο προϋπολογισμός του 2012 και εκπληρωθούν οι στόχοι του, δεν θα επιβαρυνθεί ο πολίτης, καθώς η οποιαδήποτε μείωση του χρέους και του ελλείμματος θα προκύψει από διαρθρωτικές αλλαγές», σημείωσε.
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι πρέπει να μειωθούν οι δαπάνες και αυτό, όπως είπε, θα προκύψει από τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Για την περίοδο 2013-2015, επισήμανε ότι «τα μέτρα θα είναι ελάχιστα μπροστά σε αυτά που έχει ζήσει ο λαός».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Βενιζέλος έθεσε τέσσερις επείγοντες στόχους: «Να διαμορφωθεί ένα κίνημα επιστροφής καταθέσεων, να πείσουμε τους νέους Έλληνες ότι μένουμε στην Ελλάδα, να πείσουμε τη μεσαία τάξη ότι δεν αποσαθρώνεται και να στείλουμε το μήνυμα σε αυτούς που είναι σε κατάσταση πραγματικής φτώχειας ότι δεν θα μείνουν αβοήθητοι».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Οι πρώτες 24 ώρες του Αντετοκούνμπο στο Μαϊάμι: Η φωτογραφία στο άγαλμα του Γουέιντ και οι συναντήσεις με Σπόελστρα, Ράιλι (vid)
- Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Το ειδικό λεξιλόγιο της ιατρικής (Μέρος ΙΑ’)
- Οι πυρκαγιές στην Ευρώπη μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες – Αγώνας δρόμου πριν τον νέο καύσωνα
- Ο αγώνας εναντίον του AIDS διατρέχει σοβαρό κίνδυνο – Οι χρηματοδοτήσεις μειώθηκαν κατά το ένα πέμπτο πέρσι
- Συνεχίζεται κανονικά η δίκη για τα Τέμπη – Απορρίφθηκαν τα αιτήματα για αναβολή
- Premier League: Νέος κανονισμός κατά των «ψεύτικων» τραυματισμών των τερματοφυλάκων
- Λαμία: 17χρονος κατέρρευσε σε πλατεία και πέθανε μπροστά στους φίλους του
- Η διαχείριση των hydration breaks στη La Liga
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 28.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/kristijan-arsov-viAo6P8yqHI-unsplash-1-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442