Αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του δέρματος για τους γεωργούς
Υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος παρουσιάζουν οι γεωργοί λόγω της αυξημένης έκθεσης στον ήλιο όπως προκύπτει από μελέτη που παρουσιάστηκε στο 10ο συνέδριο της Χειρουργικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος που ξεκίνησε την Πέμπτη, στη Θεσσαλονίκη.
Η μελέτη που υλοποιήθηκε από τους Μαρία Μουρούνογλου, Γ.Μανουσαρίδη, Χ.Τζιουβάρα, Π. Ιακωβίδη, Χ. Νανά και Θ. Χρυσίδη αφορά τους ασθενείς με καρκίνο του δέρματος που εξετάστηκαν στην χειρουργική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Εδεσσας τη δεκαετία 2001-2010.
Όπως προκύπτει, κατά την περασμένη δεκαετία, πραγματοποιήθηκαν 3.550 επεμβάσεις λόγω μορφωμάτων δέρματος εκ των οποίων οι 335 (9,4%) αφορούσαν καρκίνο του δέρματος. Από τους 335 ασθενείς, οι 208 (62%) ήταν άντρες και οι 127 (38%) γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 57,2 έτη. Όλοι οι ασθενείς ήταν γεωργοί δηλαδή είχαν αυξημένη διάρκεια έκθεσης στον ήλιο. Παράλληλα, 251 περιπτώσεις (75%) αφορούσαν το πρόσωπο, 53 (15.8%) τα άκρα και 31 (9.2%) άλλες περιοχές του σώματος.
«Μπορούμε να πούμε πάντως ότι τα τελευταία τρία χρόνια τα περιστατικά καρκίνου του δέρματος δεν έχουν αυξηθεί στην περιοχή, γεγονός που αποδίδεται στην ευρύτερη ενημέρωση πλέον, κυρίως των νέων, για την ηλιακή ακτινοβολία» επισήμανε η κ.Μουρούνογλου.
ΑΠΕ,health.in.gr
- Σομαλιλάνδη: Το Ισραήλ υπερασπίζεται στο ΣΑ του ΟΗΕ την απόφασή του να την αναγνωρίσει
- Ουκρανία: Τη συνέχιση παροχής στρατιωτικής στήριξης ενέκρινε η ιταλική κυβέρνηση
- Ουκρανία: Η Δύση πρέπει να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα επί του πεδίου, τονίζει ο Λαβρόφ,
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: Μύθοι και αλήθειες για τους «αιώνιους»
- Ο Τραμπ παρέχει πλήρη στήριξη στον Νετανιάχου – Aπειλεί Ιράν, Χαμάς και Χεζμπολάχ «αν συμπεριφέρονται άσχημα»
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 30.12.2025]
